Tips om bedplassen te voorkomen
Wist je dat 1 op de 7 kinderen in de leeftijdscategorie 5 tot 6 jaar nog wel eens in bed plast, voor zowel kind als ouder kan dit probleem best lastig zijn. Vaak gaat het bedplassen vanzelf over, toch kan het ook een probleem zijn dat niet vanzelf oplost. Gelukkig zijn er dan wel allerlei tips die je kunt toepassen om het bedplassen te voorkomen én om er op de juiste manier mee om te gaan.
Wat is de oorzaak van bedplassen
Allereerst is het belangrijk om te weten wat bedplassen precies is en ook niet onbelangrijk, je kind doet het niet expres. Vanaf ongeveer 2 jaar kunnen kinderen voelen wanneer de blaas vol is en dat ze dus moeten gaan plassen. Op de leeftijd van 4 jaar kan een kind ook de plas ophouden, hij of zij heeft meer controle over de spieren van de bekkenbodem en de blaas zelf.
Wanneer kinderen in bed plassen krijgen ze in de nacht niet het seintje dat de blaas vol zit, het gevolg is een nat bed. Kinderen die minder snel ontwikkelen of psychische problemen hebben, hebben een grotere kans op bedplassen. Ook is bedplassen erfelijk, wanneer één of beide ouders vroeger in bed plast is de kans groter dat je kind het ook gaat doen. Het bedplassen kan ook veroorzaakt worden door problemen thuis of op school, bijvoorbeeld door pesten of grote veranderingen zoals een scheiding of verhuizing.
Bedplassen komt in ieder geval niet door te veel drinken, te diep slapen of omdat het kind nog een luier draagt ’s nachts.
Tips tegen bedplassen
Er zijn veel tips die je kunt toepasen om bedplassen te voorkomen. Het is allereerst ook belangrijk wanneer je kind nog in bed plast om een fijne en vaste avondroutine te hebben. Zorg dat je kind altijd voor het slapen even naar de wc gaat. Leg ook niet teveel druk op, dit kan juist averechts werken.
Laat je kind naar de wc gaan ’s nachts
In de nacht of aan het einde van de avond, wanneer jezelf bijvoorbeeld op bed gaat, kun je ervoor kiezen om je kind op de wc te zetten. Maak je kind wakker of til hem of haar naar de wc. Zo zorg je dat de blaas wordt geleegd en dat een nat bed wordt voorkomen.
Een beloningssysteem
Het is heel belangrijk om je kind na een droge nacht te complimenteren, benoem hoe blij of trots je bent. Ook kun je ervoor kiezen om een beloningssysteem te maken, na een droge nacht mag je kind bijvoorbeeld een mooie sticker op een kaart plakken. Na een volle kaart koop je bijvoorbeeld een kleinigheidje of ga je samen iets leuks doen.
Maak gebruik van een plaswekker
Ook het gebruik maken van een plaswekker kan een hele goede manier zijn om bedplassen te voorkomen. Er zijn veel verschillende soorten plaswekkers op de markt, waaronder die van Dryly®. Dit is een broekje dat eruitziet als een boxershort of hipster en staat in verbinding met een ontvanger. Wanneer het broekje nat wordt maakt de ontvanger in een panda knuffelbeer je kind wakker en als ouder ontvang je een signaal op je mobiele telefoon. Dit is een hele kindvriendelijke plaswekker dat op een hele positieve manier het bedplassen oplost, na 6 tot 8 weken is 93% van de kinderen in de nacht zindelijk.
Zet een potje in de kamer
Sommige kinderen vinden het in de nacht spannend om naar de wc te gaan. Zet daarom een potje in de slaapkamer, zodat je kind daar ’s nachts op kan plassen.
Er zijn dus voldoende tips die je kunt opvolgen wanneer je kind in bed plast. Mocht het toch gebeuren, zorg dat je altijd kalm blijft en dat je niet boos wordt of gaat straffen. Zorg vooral dat je het positief benaderd, vaak gaat bedplassen uiteindelijk over. Mocht het bedplassen na een tijd niet opgelost zijn, overweeg dan je huisarts in te schakelen voor de juiste hulp.
Geef een reactie