Afscheiding tijdens de zwangerschap – Wat is normaal?
Zwangerschap kan af en toe zowel verwarrend zijn en het is niet altijd gemakkelijk om te zien welke veranderingen normaal zijn en welke veranderingen aanleiding geven tot bezorgdheid. Een verandering die vaak optreedt is vaginale afscheiding, die kan variëren in de dikte, frequentie en hoeveelheid tijdens de zwangerschap. Dit artikel leert je alles over Afscheiding tijdens de zwangerschap en wat hierbij normaal is.
Wat je kunt verwachten aan afscheiding
Een van de eerste tekenen van zwangerschap is een toename van de vaginale afscheiding, en dit gaat door gedurende de hele zwangerschap. Wanneer een vrouw zwanger wordt, neemt haar vagina grotendeels een eigen persoonlijkheid aan. Dit verschilt dan ook per persoon.
De normale vaginale afscheiding, is dun, helder of melkachtig wit, en licht ruikend. Veranderingen in vaginale afscheiding kunnen beginnen in één tot twee weken na de bevruchting. Het kan zelfs zelf al beginnen voordat je je menstruatie hebt gemist. Naarmate je zwangerschap zich ontwikkeld, wordt deze afscheiding meestal beter merkbaar en is de afscheiding is het zwaarst aan het einde van je zwangerschap. Het is mogelijk om een inlegkruisje te dragen om het tegen te gaan. Vermijd tampons tijdens de zwangerschap.
In de laatste weken van de zwangerschap kun je ook merken dat je afscheiding bestaat uit dik slijm in combinatie met strepen van bloed bevat. Dit zou geen reden voor paniek moeten zijn aangezien het heel normaal is.
Wat veroorzaakt veranderingen in vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap?
Vaginale afscheiding komt voor gedurende de hele menstruatiecyclus van een vrouw. Dit is voornamelijk te verklaren door de fluctuatie in hormoonspiegels. Hier vind je meer over vaginale afscheiding.
Zodra je zwanger wordt, blijven hormonen een rol spelen in de veranderingen in je vaginale afscheiding.
Veranderingen in de baarmoederhals tijdens de zwangerschap hebben ook invloed op de vaginale afscheiding. Doordat de baarmoederhals en vaginale wand zachter worden, produceert het lichaam extra afscheiding om infecties te helpen voorkomen.
Het hoofdje van je baby kan ook tegen de baarmoederhals drukken als je tegen het einde van je zwangerschap aankomt, wat vaak leidt tot een verhoogde vaginale afscheiding.
Wanneer moet je een arts bellen?
Het is belangrijk om je zorgverlener op de hoogte te stellen van een abnormale afscheiding, omdat dit een teken van een infectie of een probleem met je zwangerschap kan zijn. Hier zijn enkele tekenen van abnormale afscheiding:
- gele, groene of grijze kleur
- sterke vieze geur
- afscheiding dat gepaard gaat met roodheid, jeuk of een zwelling.
Abnormale afscheiding kan een teken van infectie zijn. Als je tijdens de zwangerschap een schimmelinfectie ontwikkelt, kan je arts je een vaginale crème of zetpil aanbevelen. Dit helpt om een schimmelinfectie te voorkomen:
- losse, ademende kleding te dragen
- draag katoenen ondergoed
- Je vagina te drogen na het douchen, zwemmen of sporten
- voeg yoghurt en ander gefermenteerd voedsel toe aan je dieet om gezonde bacteriën te bevorderen.
Verkrijgbaar bij
Abnormale ontlading kan ook worden veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Er wordt aangeraden om alle zwangere vrouwen te screenen op SOA’s. Je zorgverlener kan je bij de eerste prenatale afspraak op SOA’s screenen. Als je denkt dat je een SOA hebt, is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk aan je arts laat weten om het risico op het doorgeven van de SOA aan je baby te verminderen.
Abnormale afscheiding kan ook een teken zijn van een complicatie in je zwangerschap. Bel onmiddellijk met je zorgverlener als je een felrode afscheiding hebt.
In geval van twijfel is het altijd beter om het op veilig te spelen en je arts te bellen. Let op wanneer de veranderingen in je vaginale afscheiding begonnen zijn door eventuele kenmerken in de gaten te houden. Dit zal helpen voor de arts om te bepalen of je vaginale afscheiding reden tot bezorgdheid is.
Geef een reactie