13 weken eco

13 wekenecho

Er komt in 2021 een nieuwe echo bij in het prenatale screeningsprogramma. De 13 weken echo. Op deze echo is al in een vroeg stadium te zien of er afwijkingen zijn in de groei van jouw kindje.

Waarom een 13 wekenecho

Op dit moment zijn er 2 standaard screening momenten als je zwanger bent: De termijnecho en de 20 wekenecho. Bij de termijnecho (rond de 10 weken) wordt gekeken of je kind goed groeit en of het hartje klopt. Aan de hand van deze echo kan nauwkeurig je zwangerschapsduur berekend worden en hoor je je vermoedelijke uitgerekende datum. Bij de 20 weken echo wordt er gekeken naar lichamelijke afwijkingen. Met een 13 wekenecho kan een deel van deze eventuele afwijkingen bij het ongeboren kind al eerder worden ontdekt. Dit geeft ouders dus eerder uitslag over de ontwikkeling van je kindje. Zo ben je dus eerder gerustgesteld, maar als er ernstige afwijkingen worden gevonden, geeft je dat ook meer tijd om na te denken over het vervolg van je zwangerschap. 

Wat kost een 13 wekenecho

Zoals gezegd wordt de 13 wekenecho opgenomen in het prenatale screeningsprogramma. Dat betekend dat deze echo opgenomen wordt in de basisverzekering en je er dus niet voor hoeft te betalen.

Vervangt de 13 wekenecho de 20 wekenecho?

Nee. De 13 wekenecho wordt er aan toegevoegd. Vanaf de invoering van de 13 wekenecho heb je dus 3 momenten om via een echo de groei van je kindje te laten controleren:

Invoering van de 13 wekenecho

Al vanaf 2016 wordt er gesproken over invoering van deze echo. In eerste instantie zou deze echo eind 2020 door het RIVM worden ingevoerd maar de invoering is opnieuw uitgesteld. De reden voor het uitstel is een gebrek aan capaciteit voor het uitvoeren van vervolgonderzoek bij een afwijkende uitslag van de 13 wekenecho. Op het moment dat er een probleem wordt geconstateerd op de echo wordt je doorverwezen naar een ziekenhuis voor verder onderzoek. Die capaciteit is nu nog niet op orde. Verwacht wordt dat de 13 weken echo in de tweede helft van 2021 wordt ingevoerd.

 

misschien wil je dit ook weten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *