Babynestje voor je baby

Je kindje krijgt de eerste paar maanden van diens leven een groot aantal prikkels te verwerken. Het is daarom heerlijk om na een paar uur rondgekeken te hebben in te dutten in een babynestje.


Gebruik de babynestjes voor de korte slaapjes van je kind. Leg het nestje bijvoorbeeld naast je op de bank, zodat je kind er heerlijk in weg kan suffen. Wanneer je kindje voor een langere periode rust, is het babynestje minder praktisch. Leg het kind in dat geval in diens wiegje of een ledikant. Overigens wordt een babynestje niet alleen in de eerste paar maanden gebruikt. Vaak laat men deze tot het kind zeker een jaar is in de woonkamer liggen. Het is een heel handig hulpmiddel voor ouders!

Een van de grote voordelen van een nestje is de opstaande rand hiervan. Dit voorkomt dat je kindje tijdens het rusten uit het babynestje kan rollen. Naast de mogelijkheid om het babynestje op de bank te laten liggen, kun je deze bijvoorbeeld ook op de vloer of in een ledikant leggen. Het matrasje in het nestje is over het algemeen dik genoeg om pijntjes aan de rug van je baby te voorkomen. Voor wat extra warmte kun je er een dik kleedje onder leggen, bij het gebruik van het nestje op de vloer. 

Tips bij een babynestje kopen 

Bij een babynestje kopen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Je wilt er bijvoorbeeld zeker van zijn, dat het nestje goed past bij de rest van je interieur. Kies je voor een neutrale kleur, of mag de bekleding van het babynestje een patroon bevatten? Niet alleen de stijl van het babynestje is belangrijk, denk ook aan de opbergzak die soms standaard met het babynestje wordt meegeleverd. Dit maakt het makkelijker om het nestje mee te nemen naar opa en oma, of bijvoorbeeld op vakantie. Daarbij zorgt deze opbergzak ervoor dat het nestje schoon blijft als je deze even niet gebruikt. 

Tip: kijk alvast eens naar de babynestjes van Jollein. Het is een van de populairste merken babynestjes. In het assortiment van Jollein worden de babynestjes in tal van verschillende uitvoeringen aangeboden. Je vindt er vrijwel zeker een model die past bij jouw smaak. 

Formaat van een babynestje 

Een andere factor om rekening mee te houden is het formaat hiervan. De meeste babynestjes zijn geschikt voor kinderen tot zes à zeven maanden. Er zijn ook grotere modellen verkrijgbaar voor kinderen tot twaalf à dertien maanden. Met een elastiek heb je bij sommige modellen de mogelijkheid het formaat van het babynestje aan te passen aan de lengte van je kind. 

Zachte stof aan de binnenzijde van het babynestje 

Vaak wordt de binnenzijde van het nestje uitgevoerd met een zachte stof. Teddy stof wordt als zeer prettig ervaren door de jonge baby’s. Niet alleen is de stof zacht, het houdt je baby ook heerlijk warm tijdens de koude dagen. Een alternatief voor het gebruik van deze teddy stof is de toepassing van velours aan de binnenzijde van een babynestje. Ook deze stof is zeer zacht. 

Samenhangend met de stoffen waarvan de babynestjes gemaakt worden, is het belangrijk om te kijken of je deze kunt wassen. De meeste modellen zijn te wassen op een lage temperatuur (vaak 30 graden Celsius). Het voordeel hiervan is dat je nestje langer schoon en fris blijft. 

Zelf een babynestje maken 

Heb je nog wat tijd over in de periode voor je bevalling? Zelf een nestje maken kan een goed alternatief zijn voor het kopen hiervan. Daarbij is het een hartstikke leuke activiteit! Het voordeel van dit DIY-project is dat je de babynestje kleuren naadloos aan kunt laten sluiten op de kleuren die je in de babykamer of de rest van je interieur gebruikt hebt. Zo is het babynestje helemaal naar jouw smaak straks! Voor het maken van een babynestje heb je naast verschillende stoffen niet veel meer nodig dan een naaimachine. 

Tip: op internet vind je patronen voor het maken van een babynestje. Door deze te gebruiken, hoef je zelf niet meer over de basis van het babynestje na te denken. Je kunt je volledig richten op de uitvoering en het gebruik van de verschillende stoffen. 

Benodigdheden om zelf een babynestje te maken 

Bekijk onderstaand overzicht met de materialen die je nodig hebt om zelf een babynestje te kunnen maken. Op internet vind je handige instructievideo’s en stappenplannen, waarin wordt toegelicht hoe je van start kunt gaan. 

2x een meter aan stof (kies twee soorten)  Vulling voor de rand van het babynestje
3 meter biaisband Vulling voor het matras in het babynestje 
3 meter koord
2 koordstoppers 
Garen

Tip: voor de vulling van de rand en het matrasje in het nestje kun je oude kussens gebruiken. Wellicht heb je ze nog op zolder liggen! 

Babynestje kopen

Bij het kopen van een nestje kijk je naar de stijl in je woonkamer. Want dit is de ruimte waar je het babynestje het meest zal gaan gebruiken. Ook kijk naar je de stijl waarmee je de babykamer gaat inrichten. Het is toch wel handig als je dekentje matched met het nestje. Om je te helpen hebben we voor de meeste gebruikte kleuren de leukste babynestjes op een rijtje gezet:

Groen babynestje

Groen zien we veel terug in de babykamer. Je kan namelijk de kleur groen alle kanten op. Je kan het gebruiken voor een meisje maar ook voor een jongen. Daarbij straalt groen rust uit en gebruiken we het ook vaak in ons eigen interieur.

Grijs babynestje

Net als groen wordt grijs veel gebruikt in het interieur. Bij het inrichten van je babykamer kan je met grijs alle kanten op. Zo kan je een babykamer compleet in het grijs kopen en deze dan verder aankleden met de kleuren blauw of roze. Je kan dus zowel een meisjes als een jongens babykamer inrichten. Bij de kleur grijs zien we vaak dat deze gebruit wordt bij een sterrenthema. Ook voor de landelijke babykamer wordt vaak met de kleur grijs gewerkt.

Bruin Babynestje

Nog een kleur die makkelijk combineert, de kleur bruin. Toch zien we dit niet heel erg vaak terug in babyartikelen. het doet ons vaak aan vroeger denken terwijl er zulke leuke bruine babynestjes te koop zijn.

Naast deze kleuren zijn er natuurlijk veel meer kleuren mogelijk.

Bron hoofdfoto: Tubudu Baby Snuggle