Babykamer inrichten

Het meest uitgebreide artikel over een babykamer inrichten. We leggen alles uit en laten je verschillende thema’s zien.

Een babykamer inrichten is een van de leukste dingen tijdens je zwangerschap. Eindelijk los met een thema die je niet snel gebruikt in je eigen interieur. Even weer het kind in jezelf creatief bezig laten zijn. Samen met je partner creëer je een plekje voor je toekomstige baby.

De meeste mensen starten in het 2e trimester met het inrichten van de babykamer. Na de 12e week neemt de kans op een miskraam af en heb je waarschijnlijk iedereen het blije nieuws al verteld. Nu hoef je niet meer stiekem te doen en kan je je gaan richten op de bevalling en alles wat daarvoor nodig is. En een van de belangrijkste op je to-do lijstje is natuurlijk de babykamer. Je wilt je kindje een mooi en warm plekje geven. Misschien slaapt het kindje de 1e weken nog bij jullie op de kamer maar het zal toch ooit naar een eigen kamer moeten. Daarbij is het wel handig als je een ruimte hebt waar een commode en kast staan met daarin de spullen van de baby.

Er zijn nog twee redenen om in het 2e trimester te beginnen met de babykamer. Allereerst de levertijd van de babykamer. Als je een babykamer compleet koopt kan het zijn dat er een lange levertijd op zit. Zeker het afgelopen jaar waren de levertijden langer dan normaal. De twee reden om al vroeg te beginnen zijn de stoffen in de babykamer. Mocht je de babykamer gaan verven dan is het raadzaam om de kamer voordat de baby geboren enige tijd te laten luchten. En dat geldt niet alleen voor de muren maar ook als je 2e hands babymeubels gaat verven.

Waar moet je op letten bij een babykamer verven? Allereerst de verf, gebruik verf waarin geen of zo weinig oplosmiddelen zitten. Twijfel je? Vraag het dan na bij een verfspeciaalzaak. In oudere verfsoorten kunnen lood of andere zware materialen zitten. Heb je hout dan kan je er ook voor kiezen om de meubels te beitsen. Beits dringt diep in het hout en kan dun worden aangebracht. Als je 2e hands meubelen verft moet je wel op letten dat je kindje er niet op gaat kauwen. Er zijn veel kinderen die, als ze eenmaal tandjes hebben, knagen aan hun ledikantje. Mocht jouw kindje dit gaan doen kijk dan goed of hij/zij geen verf binnenkrijgt.
Ventileer goed tijdens het verven en laat de verf minstens een week drogen. En tijdens deze week raden wij aan om ook regelmatig even te luchten zodat de verfluchten de kamer kunnen verlaten.

Indeling babykamer

Waar moet je opletten als je een babykamer gaat inrichten? Kijk eerst goed naar de ruimte. Zet de maten op papier en ga dan aan de slag met de indeling. Neem ook de maten op van de babykamer die je wilt aanschaffen. En bedenk ook of je er naast de kast, commode en het ledikant nog meer items in kwijt wilt. Misschien wil je wel een schommelstoel zodat je je kindje kan wiegen als hij/zij onrustig is. Ook moet er ruimte zijn voor kleinere items zoals een luieremmer. Als je weet wat je allemaal wilt plaatsen ga je kijken waar je het wilt plaatsen. Zo mag een ledikant niet naast een gordijn of in de buurt van een stopcontact. Teken meerdere manieren uit. Het is namelijk handig om de kast dichtbij de commode te hebben. Als je dan iets nodig hebt kan je het makkelijk pakken. Bedenk dit allemaal goed uit voordat je een babykamer aanschaft. Het zou zonde zijn als het niet past. Het kan er in de winkel erg leuk uit zien maar dat zijn standaard kamers en er zijn maar weinig woningen die ook deze maatvoering hanteren.

Kleine babykamer inrichten

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een grote babykamer in te richten. Daarbij heeft een baby ook geen grote kamer nodig is een kleine babykamer vaak meer dan voldoende. Bij een kleine babykamer moet je echter wel rekening houden met de ruimte die je hebt. Dit betekend dat je niet alles kwijt kan in de kamer en creatief te werk moet gaan. Zo kan je er voor kiezen om meubels te combineren. Bijvoorbeeld je ledikant gecombineerd met een commode. Je kan ook kiezen voor een wandcommode. Deze is inklapbaar waardoor je ruimte bespaard. Combineer je wandcommode met een ledikant en een kleine kledingkast of een kledingrek en klaar is je kleine babykamer. Mocht je geen plek hebben voor een kledingkast hang de kleding dan bij jullie in de kast. Selecteer een aantal basis items en hang deze aan een kapstokje in de buurt van de commode. Dit heb ik vroeger ook bij mijn kleine babykamer gedaan. In de commode lagen de basis items zoals rompertjes. Aan de wand had ik een kapstokje waaraan drie setjes hingen. Zo had ik alles wat ik nodig had in de buurt.

Jongens – of meisjes babykamer

Door de techniek van tegenwoordig weten we al vrij snel of we in verwachting zijn van een jongen of een meisje. Al vroeg in de zwangerschap kan je d.m.v. een echo zien wat het geslacht van je baby is. Dat scheelt wel want ook de markt heeft zich hier op aangepast. Vroeger was er een groot aanbod aan uniseks artikelen. Het was makkelijk om aan neutrale kleertjes te komen. Tegenwoordig is dat andersom. De winkels liggen vol met jongens – en meisjes kleding. Als je het geslacht niet wilt weten kan het soms best een uitdaging zijn om een neutrale babykamer in te richten. Weet je echt het geslacht dan kan je helemaal los. Voor een jongens babykamer maken we vaak gebruik van de kleuren blauw, groen, grijs en soms okergeel. Voor een meisjes babykamer gebruiken we vaak roze, wit, lila eventueel gecombineerd met grijs. En niet alleen in de kleuren kunnen we helemaal los. Er zijn ook heel veel leuke thema’s. De Nijntje babykamer, de vintage babykamer en de stoere babykamer zijn thema’s die vaak gebruikt worden. Verderop in dit artikel gaan we hier verder op in.

Aankleding babykamer

Naast een ledikant en een commode willen we de babykamer natuurlijk ook leuk aankleden. We willen er een gezellig plekje van maken. Je baby zal het misschien niet echt merken maar wij als ouder wel. We vinden het toch leuk om onze baby een plek te geven waar we graag vertoeven. En als jonge ouder zal je er ook vaak zijn. Luiers verschonen doe je gemiddeld al 6 tot 8 keer per dag. Nu doe je dit niet elke keer in de babykamer maar van al die luiers zal zeker de helft wel worden verschoont in de babykamer. Elke keer als je je baby uit bed haalt zul je toch gelijk in de babykamer een schone luier geven. Dus naast gemak mag het ook wel erg gezellig zijn.

Er zijn een aantal meubels/items die je kunnen helpen om de babykamer gezellig te maken. We zetten ze eerst even op een rijtje:

 • Kledingkast babykamer
 • Kledingrek babykamer
 • Babykamer behang
 • Lampen babykamer
 • Vloerkleed babykamer
 • Wandrekken babykamer
 • Schommelstoel babykamer

Kledingkast babykamer

Een goede kledingkast in de babykamer is geen overbodige luxe. Je zult zien als de kledingkast eenmaal staat dat hij al snel gevuld gaat worden met babykleding. Maar in de kledingkast bewaar je niet alleen babykleding. De kast zal zich ook vullen met luiers, hydrofielluiers, schoenen (het liefst veel), speelgoed en nog veel meer. Je baby zal namelijk in korte tijd enorm veel spullen krijgen en die wil je graag overzichtelijk opruimen.

Vaak koop je de kledingkast gelijk met je babykamer. Zeker als je kiest voor een complete set zit de kledingkast er vaak al bij. De kledingkast is dan in dezelfde kleur als de rest van de meubels. Wil jij echter iets anders, meer diversiteit of koop jij je meubels los omdat je liever 2e hands meubels koopt? Dan is het ook leuk om de kast een hele andere kleur te geven dan het ledikant en de commode. Je kan er dan zelf voor kiezen om een erfstuk als kledingkast te gebruiken. Altijd een mooie basis voor een babykamer.

Een complete set inclusief kast kan soms ook best prijzig zijn. Ben je op zoek naar een goedkope babykamer dan kan je beter kiezen voor een ledikant en commode combinatie. Dan ben je vaak al klaar voor nog geen € 300,- tot € 400,-. De kledingkast kan je dan eventueel bij Leen Bakker, Ikea of Kwantum kopen.

Kledingrek babykamer

Wil je geen kledingkast of heb je er weinig ruimte voor dan is een kledingrek voor je babykamer ook een goed idee. Op het rekje plaats je dan de allerleukste kleding. De rest van de kleding bewaar je in jullie kast of in een gezamenlijke kledingkast. Op deze manier houdt je overzicht in de babykamer. En meer dan 2 a 3 setjes kleding heb je niet nodig. Als je deze standaard aan het kledingrek hebt hangen zal je nooit misgrijpen. Als je kiest voor een hangend kledingrek zorg je ook voor meer ruimte. Omdat deze boven de vloer hangt blijft de vloer vrij, dit zorgt voor een ruimtelijke effect waardoor de kamer groter lijkt.

Babykamer behang

De wanden in je babykamer kan je verven. Wit, mintgroen, geel en lichtblauw zijn kleuren die we vaak terugzien in de babykamer. Maar de babykamer is de uitgelezen ruimte om helemaal los te gaan met behang. Er zijn namelijk zulke leuke thema’s behang voor de babykamer. Er is speciaal babykamer behang voor een meisjesbabykamer maar ook voor een jongensbabykamer. En als je goed rond kijkt op internet en op social media zie je een heleboel babykamer behang ideeën.

Je kan er voor kiezen om een hele wand te behangen maar je kan ook een baan met leuke thema behang achter het ledikantje of de commode plakken. De rest van de muren zou je dan eventueel kunnen verven. Het ligt natuurlijk ook heel erg aan het thema. Als het een druk behang is zou ik niet een hele muur behangen. Ik zou er dan voor kiezen om een baan toe te passen en deze dan echt als blikvanger te gebruiken.

Later in dit artikel gaan we nog thema’s behandelen. Daarin zullen we dan ook dieper ingaan op de materialen die je kan gebruiken, ook de verschillende soorten behang die passen bij een thema zullen we hier in mee nemen.

Lampen babykamer

Een babykamer kan niet zonder goede verlichting. Er zijn twee soorten verlichting die je nodig hebt in een babykamer: functioneel en sfeerverlichting. Functioneel licht heb je nodig bij het opruimen van de kamer. Je moet namelijk wel goed kunnen zien wat je doet. Dit licht wil je echter niet aanzetten als je ’s nachts bij een huilende baby gaat kijken. Dan wil je liever iets zachter licht. Hiervoor gebruik je sfeerlicht. Wij werken thuis met Philips Hue lampen. Deze zijn met een druk op de knop of via een app te dimmen. Ook kan je tijdsblokken instellen. Zo gaat bij ons op de overloop vanaf 20:00 uur alleen een zacht groen licht aan. Als de kinderen dan naar het toilet lopen is de overloop wel verlicht maar wordt je er niet klaar wakker van. Je zou zo’n tijdsblok ook kunnen instellen voor de babykamer.

Het licht is afhankelijk van de activiteit die je doet. Waar het licht inzit is natuurlijk geheel naar eigen smaak. Wil je een leuke wolken plafond lamp of een gezellig olifantenkop aan de wand dan is dit geheel aan jou. Kies verlichting die past bij het thema.

Heb je een hele donkere babykamer dan is een nachtlampje een goed idee.

Vloerkleed babykamer

De meningen over een vloerkleed in de babykamer zijn verdeeld. Er zijn mensen die zeggen dat een vloerkleed in de babykamer gevaarlijk is. Het trekt stof aan wat slecht voor de luchtwegen van je baby zou kunnen zijn. Ook heb je kans dat je uitglijdt. Dat laatste kan natuurlijk alleen gebeuren als je vloerkleed niet goed vast ligt. Als je er geen speciale mat onder hebt die uitglijden tegengaat. Ikzelf vind een vloerkleed in de babykamer juist gezellig en zie alleen maar voordelen.

Een vloerkleed in de babykamer zorgt er voor de de koude vloer een stuk gezelliger oogt. Heb je een hele gezellig kamer gemaakt maar heb je een hele kale koude vloer. Een vloerkleed kan dit voor je oplossen. Zeker als je een koude vloer hebt is het een goed idee om een vloerkleed neer te leggen. Een vloerkleed heeft nog een voordeel. Als jij in de babykamer bezig bent met het opruimen van bv. de was kan je kindje lekker op het vloerkleed spelen.

Tegenwoordig heb je hele leuk vloerkleden speciaal voor de babykamer. Vloerkleden die passen bij het thema van je babykamer. Als je je babykamer gaat inrichten met een thema is het dus erg leuk om dit thema ook door te trekken in het vloerkleed. Wat dacht je van een tijger, een vloerkleed met vintage kleuren of een Nijntje vloerkleed.

Schommelstoel babykamer

Een schommelstoel is de droom van vele moeders. Het heeft iets idyllisch, je kindje rustig krijgen terwijl je schommelt in je stoel. En als je kindje ouder is zie je jezelf al samen in de stoel genieten van een leuk voorleesboek. Ik heb zelf ook een schommelstoel gehad en hem op zich veel gebruikt. Als werkte het niet altijd rustgevend. Het ligt dus erg aan het kindje. En we geven toe, al werkt het niet, een schommelstoel staat gewoon heel erg leuk in een babykamer. Al is het maar om de laatste weken van je zwangerschap schommelend te dromen over wat er komen gaat.

Babykameraccessoires, de babykamer nog leuker inrichten

Als je de basis hebt staan zoals een goede babykamer, mooi kleurtje of behang op de muur dan begint het afstylen. Je mag aan de slag met de details. En daarin kan je helemaal los gaan. De meeste babykamers bieden ook een wandplank aan. Als deze er niet bijzit zou ik zelf een wandrek kopen. De perfecte plek om leuke kleine items neer te zetten. Denk daarbij aan de 1e echo foto, een leuk knuffeltje, lieve schattige 1e schoentjes. Deze plank wordt al snel een verzameling met herinneringen.

Kleuren babykamer

Bij een babykamer mag je helemaal los gaan met de kleuren. Natuurlijk moet je er geen dolle bedoeling van maken maar een geheel blauwe of roze muur kan prima in een babykamer. Maar welke kleuren zien we nu het meest?

 1. Babykamer groen

  Ga jij werken met natuurlijke materialen? Ga je voor een behang met een bladeren prent? Dan past de kleur groen erg goed bij jouw babykamer. En natuurlijk zijn er veel kleuren groen. De kleur mintgroen voor de babykamer zien we heel vaak terug als iemand Nijntje of Forever friends Bear als thema heeft.
 2. Babykamer okergeel

  Deze kleur zien we de laatste jaren steeds vaker. Je kan hem eigenlijk vergelijken met de kleur oranje in de jaren ’70. Een echte trendkleur die gebruikt wordt door degene met lef. Want okergeel is soms wel een moeilijk kleur om te combineren met andere kleuren. Als je hem echter combineert met rotan, zoals een rotan wieg, of lichte hout tinten dan krijg je een vrolijke gezellige kamer.
 3. Babykamer roze

  Roze wordt natuurlijk heel erg veel gebruikt. Zeker nu we vaak al vroeg in de zwangerschap weten wat het wordt. Roze is natuurlijk de kleur als je een meisje krijgt. En je kan dan ook helemaal los gaan. Er is zoveel te krijgen in de kleur roze. Wil je een moderne kamer ga dan voor een strak wit babykamermeubel. Wil je echter het iets romantischer of landelijker ga dan voor de kleur oudroze op de muur in combinatie met een landelijk babykamer meubel.
 4. Zwarte babykamer

  Ik weet dat veel mensen dit niet zien zitten. Een zwarte babykamer? Vele zullen denken dat je gek bent. Want in de babykamer hoor je te werken met vrolijke kleuren. Maar door deze vrolijke kleuren te combineren met zwart krijgen de kleuren nog meer uitstraling. Daarbij als je nog niet weet wat het wordt is een zwart witte kamer een hele goede basis. Als de baby dan geboren is kan je de kamer verder aankleden met gekleurde accessoires.

Thema’s babykamer

Naast kleuren zijn er natuurlijk een heleboel thema’s waar je mee kan werken. Wij noemen er een aantal op:

 • Jungle babykamer
 • Nijntje babykamer
 • Vintage babykamer
 • Industriële babykamer
 • Steigerhouten babykamer
 • Landelijke babykamer
 • Giraffe babykamer
 • Woezel en pip babykamer
 • Dieren babykamer
 • Wereld babykamer
 • Zee babykamer
 • Boerderij babykamer
 • Sterren babykamer

Zoals je ziet er is een groot aanbod aan hoe je je babykamer kan inrichten. Ons grootste advies: blijf dichtbij jezelf. Doe lekker wat jij leuk vindt en geef je baby de kamer van zijn/haar dromen.

Photo by Collov Home Design on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *