Borstvoeding bewaren

Borstvoeding bewaren? Wat is de beste manier? Waarin bewaar je moedermelk?

Als je borstvoeding geeft is het ook verstandig om al vroeg te beginnen met het afkolven van borstvoeding. Op deze manier kan je namelijk een voorraad creëren. Mocht je straks weer gaan werken, dan heb je in ieder geval al voeding in de vriezer liggen. Je borstvoeding bewaren geeft je ook de mogelijkheid om een keer een avond weg te gaan. De oppas kan dan via een fles de borstvoeding aan je baby geven.

En mocht de borstvoeding een keer te weinig zijn, bijvoorbeeld omdat jijzelf ziek bent dan heb je kan je vanuit je voorraad een bijvoeding geven zonder dat je meteen over moet stappen op flesvoeding. Maar welke mogelijkheden zijn er om je borstvoeding te bewaren? En hoe doe je dit op een veilige manier? Wij leggen je in deze blog alles uit.

Bewaren van moedermelk

Kolven is een vaardigheid die je het best zo snel mogelijk onder de knie kan krijgen. Je kan hier het best al in de 1e week mee kan beginnen. De kraamhulp is dan nog aanwezig en kan je dan helpen. Het bewaren van borstvoeding begint eigenlijk al met de keuze voor de beste borstkolf. Want door het gebruik van een goede kolf gaat het kolven makkelijker. Je krijgt hierdoor meer zelfvertrouwen. Stress kan er namelijk voor zorgen dat je minder voeding afgeeft. Neem dus de tijd om te kijken welke kolf bij je past. Verdiep je goed in alle verschillende merken en vraag ook aan vriendinnen welke zij hebben en hoe hun ervaringen zijn.

Hoe lang borstvoeding bewaren

Als het kolven lukt kun je starten met je borstvoeding bewaren. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Moedermelk kan snel bederven. Dit komt er dat er veel suikers en eiwitten in zitten, deze zijn aantrekkelijk voor bacteriën. Moedermelk moet dus altijd gekoeld bewaard worden. Bewaar je borstvoeding in de koelkast dan kan je hem 5 dagen bewaren. Bewaar je borstvoeding in de diepvries (-18 graden) dan kan je deze 6 maanden bewaren.

Heb je de moedermelk uit de vriezer of koeling gemaakt dan kan je deze op verschillende manieren opwarmen. In ons artikel Je moedermelk opwarmen op een veilige manier laten we zien hoe je dit het beste kan doen.

Waarin borstvoeding bewaren?

Afgekolfde borstvoeding bewaren moet in schone verpakkingen worden opgeslagen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor.

Borstvoeding bewaarbakje


Als je een ruime vriezer hebt en de mogelijkheid hebt om bakjes te stapelen dan zijn de bewaarbakjes een goed idee. Dit zijn kleine hard plastic bakjes waarin je de borstvoeding kan bewaren. Doordat deze bewaarbakjes gemaakt zijn hardplastic vallen ze minder snel om. De bewaarbakjes zijn stapelbaar waardoor ze minder ruimte innemen en je overzicht geven in je vriezer. Vanuit je kolf kan je makkelijker je melk overgieten in deze bewaarbakjes. Naast dat ze makkelijk je borstvoeding bewaren hebben deze bakjes nog meer voordelen. Zo kan je op de borstvoeding bewaarbakjes van Avent ook de Avent spenen plaatsen waardoor je gelijk een flesje hebt.

De bewaarbakjes van Avent hebben nog meer pluspunten. Zo kan je makkelijk met een potlood op de potjes schrijven. Zo weet je precies van welke datum de borstvoeding is. Daarbij zijn de bakjes duurzaam, je kan ze namelijk schoonmaken in de vaatwasmachine en hergebruiken. Hierdoor gaan de bakjes lang mee.

Deze bakjes zijn niet alleen handig om voor het bewaren van je borstvoeding. Deze bakjes kan je namelijk ook heel erg goed gebruiken voor de groentehap. Zo kan je een voorraad van je eigen gemaakte babyvoeding invriezen. Ze gaan dus een stuk langer mee dan borstvoedingzakjes.

Aan deze bakjes zit volgens sommige moeders wel een nadeel. De deksels van de bewaarbakjes zijn moeilijk te monteren. Ik heb bij mijn kinderen ook deze bakjes gebruikt en kan mij dit ook herinneren. De deksel op het potje doen vraagt om precisie. Als de deksel niet goed zit kan je bakje gaan lekken en dat is zonde van de moedermelk. Oefen dus een paar keer goed met het monteren van de deksels en zorg er voor dat je ze zoveel mogelijk rechtop vervoert.

Helma, moeder van Jelle: Na een paar keer een lekke tas gehad te hebben let ik nu nog beter op. Daarnaast heb ik een veiligheid ingebouwd. Ik doe standaard meer cc in de bakjes die meegaan naar de gastouder. Mocht het bakje gaan lekken dan weet ik dat mijn baby in ieder geval genoeg voeding binnenkrijgt.

Borstvoeding bewaarzakje

Naast de bakjes zijn er borstvoeding bewaarzakjes verkrijgbaar. Deze zijn goedkoper dan de bewaarbakjes maar zijn niet herbruikbaar. In tegenstelling tot de bakjes zijn er voor de borstvoeding bewaarzakjes heel veel aanbieders. Je doet er dan ook goed aan om alle reviews goed door te lezen. De zakjes van Qey en van Medela worden vaak als goed beoordeeld voor het bewaren van je borstvoeding.

Welke keuze moet je nu maken als het gaat om borstvoeding bewaren? Ga je voor bakjes of zakjes?

De bakjes zijn duurder in aanschaf. Zij zijn echter wel weer herbruikbaar. Omdat de bakjes steviger zijn kan je makkelijk je borstvoeding bewaren door je melk van je kolf overgieten in een bakje. En de bakjes geven je meer mogelijkheden. Zo heb ik de bakjes van Avent nog jaren gebruikt. Ideaal voor babyhapjes maar ook om fruit of snoep mee te nemen als de kinderen ouder zijn.

Zakjes zijn goedkoper in aanschaf. Zij sluiten vaak beter af dan de bakjes omdat er bij vele sprake is van een dubbele afsluitstrip. Bij veel zakjes klopt echter de maatvoering niet waardoor er een kans ontstaat dat je te weinig voeding meegeeft.

Ook de ruimte in je vriezer speelt een rol bij de keuze of je met zakjes of bakjes je borstvoeding gaat bewaren. Hoeveel ruimte heb je? Kan je stapelen of is het voor jou handiger om zakjes los tussen de andere items in de vriezer te leggen. En soms kan de keuze van je kolf ook meewerken in je keuze. De bakjes/flesjes van Medela kunnen namelijk gelijk op je kolf worden aangesloten. Deze zijn echter wel duur in aanschaf in vergelijking met de eerder genoemde bakjes en zakjes.

Jouw keuze hangt dus af van je kolf, je budget en de ruimte die je hebt om je borstvoeding op te bergen.

Veel gestelde vragen over borstvoeding bewaren:

Hoe kan ik het beste borstvoeding bewaren?

Je borstvoeding kan je op meerdere manier bewaren. De meeste gebruikte methode is het bewaren van je borstvoeding in bewaarzakjes of bewaarbakjes. Deze geven je de mogelijkheid om je borstvoeding in te vriezen waardoor je altijd een voorraad hebt.

Hoeveel borstvoeding moet ik voor mijn baby bewaren?

Het voedingscentrum houdt de volgende richtlijn aan: 150 milliliter voeding per kilo van zijn/haar gewicht. Weegt je kindje 5 kilo dan heeft het per dag ongeveer 750 milliliter nodig. Deel dit door het aantal voedingen per dag en je weet hoeveel borstvoeding je voor je baby moet bewaren.
Gaat je kindje naar de opvang vraag dan of je daar ook altijd een reservevoeding in de vriezer mag bewaren. Als er iets misgaat met een voeding hebben ze altijd een extra voeding achter de hand.

Hoe vervoer ik de borstvoeding die wil bewaren?

je kan hiervoor het beste een koeltasje gebruiken. Merken als Medela hebben een eigen koeltas op de markt gebracht. Deze is kleiner waardoor je flesjes steviger staan. In de koeltas plaats je naast je gekolfde moedermelk een koelelement zodat je de melk gekoeld naar huis kan vervoeren.

Wanneer start ik met het bewaren van mijn borstvoeding?

Eigenlijk kan je al het beste in de 1e week starten met kolven en starten met je borstvoeding bewaren. De kraamhulp is er dan nog en kan je helpen met de borstkolf. Zij kan je ook tips geven over het veilig bewaren van je borstvoeding. Daarbij, je kan niet vroeg genoeg beginnen met het opbouwen van je voorraad. Hoe meer voorraad je hebt hoe langer je borstvoeding kan geven.

Wat zijn de kosten voor het bewaren van mijn borstvoeding?

Voor € 10,- heb je 30 bewaarzakjes. Deze zijn echter niet herbruikbaar. Je borstvoeding bewaren op een duurzamere oplossing dan kan je voor € 15,- 10 bakjes kopen. Vaak heb je wel meer nodig dan 10. Twintig tot dertig stuks geven je een goede basis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *