Borstvoeding

Ga je straks borstvoeding geven? Borstvoeding geven is een natuurlijk proces. Het voeden van je baby via borstvoeding heeft heel veel voordelen. Tijdens je zwangerschap wordt het zelf voeden van je baby in werking gezet. Zodra je baby geboren is kan je borstvoeding geven. Als je weet hoe het moet is het zelf voeden van je baby eenvoudig.

Hulp bij borstvoeding

Borstvoeding geven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Niet iedereen kan moeiteloos haar kind aanleggen. Soms lukt het geven van borstvoeding niet. Dit kan komen omdat het aanleggen niet lukt maar ook omdat de baby niet goed kan omgaan met de tepel. Hierdoor kunnen pijnlijke tepels ontstaan. Er zijn verschillende reden waarom men niet kiest voor het zelf voeden van de baby. Gelukkig is door de jaren heen het wel steeds makkelijker geworden om het in ieder geval te proberen. Zo kan je via de organisatie Le Leche Leauque hulp krijgen. Op hun website staat heel veel uitgelegd, kan je praten met gelijkgestemde via hun Facebookpagina en hebben zij een telefoonnummer waar je je vragen kan stellen. Wil je liever dat iemand jou thuis komt ondersteunen dan kan je de hulp inschakelen van een lactatiedeskundige.

Vroeger waren deze mogelijkheden er niet. Als het toen niet lukte werd al vaak gezegd dat je niet voldoende voeding had. Er werd niet onderzocht wat er echt aan de hand was. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer mogelijkheden. Dit start vaak al tijdens de zwangerschap. Er zijn veel organisaties die al vroeg een cursus geven. Een cursus waarin ze je uitleggen waar je op moet letten. Waar moet je rekening mee houden? Allemaal vragen van jonge moeders die op die avond door ervaringsdeskundige kunnen worden beantwoordt.

De start

Als je borstvoeding wilt gaan geven zal al vlak na de geboorte van je kindje je kindje worden aangelegd. De verloskundige of kraamverzorgster zullen dan al gelijk aan je laten zien waar je om moet letten. In de 1e week zal de kraamverzorgster je helpen om je baby goed aan te leggen. Zij let er ook op of je kindje goed aankomt en genoeg voeding binnenkrijgt. Daarnaast zal ze op jou letten. Zij zal letten op je borsten maar ook op je houding. Zij zal je leren hoe en op welke manieren je je baby kan voeden. Ook zal zij je leren hoe je jezelf kan ontlasten door gebruik te maken van een voedingskussen. Zij leert je alles wat je over borstvoeding zou moeten weten.

In de 1e dagen na de bevalling kan er ook stuwing in je borsten ontstaan. Als jonge moeder kan je op dat moment denken dat het niet goed gaat. Maar stuwing is juist het tegenovergestelde. Ergens tussen de 2e en de zesde dag komt je productie op gang. Als deze goed op gang komt zullen je borsten aanvoelen alsof ze op knappen staan maar dit wordt veroorzaakt door de extra bloedtoevoer. Dit is vaak een moment dat vrouwen willen stoppen. Voeden doet pijn, de baby kan de tepel niet goed pakken. Al deze factoren kunnen zorgen voor onzekerheid. Gelukkig is de kraamverzorger deze dagen nog aanwezig en zij zal je helpen en geruststellen. Als de stuwing afneemt zal je al snel merken dat het steeds natuurlijker gaat voelen.

Binding met moeder

Borstvoeding is niet alleen goed vanwege de voedingsstoffen. Het geven van moedermelk zorgt voor een binding tussen moeder en kind. Er is lichamelijk contact, iets waar je baby echt behoefte aan heeft. Ook voor de vader is deze band erg belangrijk. Daarom is het raadzaam om al snel te starten met kolven zodat je kindje door de vader gevoed kan worden. Het is wel verstandig om zeker 4 tot 6 weken te wachten met het geven van een flesje. De 1e weken heeft de baby nodig om te wennen aan de tepel. Als je te vroeg begint met het geven van een flesje kan er zuigverwarring ontstaan.

Het feit dat de vader vanaf 4 weken een flesje kan geven betekent niet dat hij buitengesloten moet worden bij het voeden van de baby. De vader kan heel veel andere taken op zich nemen. Hij kan het de moeder gemakkelijk maken door haar te verzorgen als zij voeding geeft. Ook kan hij de baby overnemen na de voeding. Hij kan het kindje laten boeren. Borstvoeding geven is teamwork. Hoe meer vader en moeder samenwerken hoe meer kans er is op het slagen van het geven van moedermelk.

Borstvoeding kolven

Kolven kan je al wel vanaf de 1e week starten. De kraamverzorgster is dan nog aanwezig en kan je helpen. Goed kolven start met de aankoop van een goede borstkolf. Laat je goed informeren en vraag naar de ervaring van andere. De een werkt graag met een Medela borstkolf, de ander met een Avent borstkolf / Philips borstkolf. Probeer langzaamaan het kolven op te voeren. Op deze manier kan je mooie voorraad maken. Door al vroeg te starten met het bewaren van borstvoeding heb je als je weer aan het werk gaat al een grote voorraad. Kolven op het werk kan voor stress zorgen, het is even wennen om op een andere plek te kolven. Als het dan niet lukt heb je in ieder geval de zekerheid dat er nog genoeg voeding voor je baby in de vriezer ligt.

Voordelen borstvoeding

Zoals al eerder aangegeven heeft borstvoeding veel voordelen. We zullen ze nog even voor je op een rijtje zetten:

  • Het is altijd aanwezig. Je hoeft geen speciale flessen of spullen mee te nemen als je de deur uit gaat.
  • Alle voedingstoffen zitten erin.
  • Het zorgt voor een natuurlijke anticonceptie. Deze is niet geheel betrouwbaar, 2% kan namelijk wel zwanger worden tijdens het geven van borstvoeding. Je kan er eventueel andere anticonceptie te gebruiken.
  • Door het geven van borstvoeding kan je menstruatie uitblijven.
  • Vrouwen die borstkanker geven hebben minder kans op eierstok – en baarmoederkanker.
  • Kinderen hebben minder kans op allergieën.

Zie je deze voordelen wel zitten laat je dan al vroeg informeren en geef jezelf en je baby de tijd om te wennen. Je hebt niet voor niets zwangerschapsverlof. Niets moet, deze periode is er om samen met je kindje te groeien in het kersverse ouderschap.

Foto door Wendy Wei via Pexels

Altijd de goedkoopste borstkolf? Wij hebben de prijzen van alle borstkolven voor je vergeleken. Klik hier voor de borstkolven vergelijking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *