De gehoortest
In de eerste weken dat je kindje geboren is, krijgt hij of zij een gehoortest. Met deze test wordt bepaald of het gehoor goed genoeg ontwikkeld is om te kunnen horen en later te leren praten. Vaak wordt deze test tegelijk met de hielprik uitgevoerd.
Hoe werkt de gehoortest
Voor de gehoortest krijgt je baby dopjes in zijn/haar oren. Via deze dopjes wordt er een geluid uitgezonden. Als het binnenoortje goed functioneert (en je baby kan horen) zendt hij dit geluidje terug dat dan wordt opgevangen in een klein microfoontje. De test duurt maar een paar minuten en je baby zal waarschijnlijk lekker verder slapen.
De uitslag hoor je meteen. In 95% van de gevallen is dat een positief bericht maar, als uit de test blijkt dat het gehoor van je baby niet goed is wordt de test later herhaald. Het is belangrijk om te weten of je kindje een goed gehoor heeft, omdat de ontwikkeling van je kindje heel erg nauw samenhangt met communicatie.
In onderstaand filmpje van het RIVM wordt de gehoortest uitgelegd:
Wanneer blijkt dat je kindje niet goed kan horen kan verder onderzoek gedaan worden naar de oorzaak. In eerste instantie wordt dus na een week de 1e gehoortest herhaald. Het kan zijn dat je baby verkouden is, of te onrustig was bij de eerste test. Geeft deze 2e test ook een gehoorprobleem aan, dan wordt je doorverwezen naar een audiologisch centrum voor een AABR screening. Ook van deze test heeft het RIVM een filmpje gemaakt:
Geef een reactie