Koemelkallergie bij een baby

Koemelkallergie bij een Baby – Wat kan je doen?

Koemelkallergie bij een baby? Als je denkt dat je baby een allergische reactie heeft op koemelk, neem dan contact op met je huisarts om de zorgen die je hebt te bespreken.

De huisarts kan dan beoordelen of de klachten van je baby veroorzaakt kunnen worden door een koemelkallergie of iets anders. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je medisch advies krijgt voordat je koemelk uit de voeding van je kind haalt, omdat koemelk belangrijke voedingsstoffen voor je baby bevat.

Koemelkallergie bij een baby

Koemelkallergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen. Dit geldt voor ongeveer 7% van de baby’s jonger dan 1 jaar. Gelukkig gaat die bij de meeste kinderen rond de 5-jarige leeftijd vanzelf weer weg. Koemelkallergie bij een baby ontwikkelt zich vaak wanneer de koemelk voor de eerste keer in de voeding van een baby voorkomt. Dit is meestal wanneer je baby vaste stoffen begint te eten.

Het komt zelden voor dat koemelk een allergische reactie opwekt bij een baby als hij of zij nog borstvoeding krijgt, omdat het eerst via de moeder gaat voordat de koemelk de baby bereikt.

Er zijn twee hoofdtypen koemelkallergie

  • Onmiddellijke koemelkallergie – hier zijn de symptomen meestal binnen enkele minuten zichtbaar nadat de baby koemelk binnen krijgt.
  • Vertraagde koemelkallergie – waar de symptomen meestal pas enkele uren, of zelfs dagen, na het binnen krijgen van koemelk beginnen te ontstaan

Symptomen van koemelkallergieën

Een koemelkallergie kan een breed scala aan symptomen veroorzaken, waaronder:

  • Huid irritaties – zoals een rode jeukende huiduitslag of een zwelling van de lippen, het gezicht en rondom de ogen
  • Problemen met de spijsvertering – zoals buikpijn, braken, koliek, of diarree
  • hooikoorts-achtige symptomen – denk aan een lopende of verstopte neus
  • Eczeem dat niet verbetert met een behandeling

Af en toe kan een koemelkallergie ernstige allergische symptomen veroorzaken die direct optreden, zoals zwelling in de mond of keel, een piepende ademhaling, hoesten en een korte- of moeilijke ademhaling.

Als er een ernstig symptoom zich voordoet dan is dit een noodgeval en moet je direct contact opnemen met de arts.

Behandelingen voor koemelkallergie

Het kan dus voorkomen dat er bij je baby koemelkallergie wordt vastgesteld. In dat geval krijg je vaak passend advies van je huisarts of een allergiespecialist over hoe je met deze allergie om kunt gaan. Door beiden kan je ook doorverwezen worden naar een diëtist.

De behandeling houdt in dat alle koemelk gedurende een bepaalde periode uit de voeding van je baby weg moet blijven. Dit kan ertoe leiden dat je speciale zuigelingenvoeding voorgeschreven krijgt als je baby momenteel flesvoeding krijgt.  Het is belangrijk dat je je baby geen andere soorten melk geeft zonder eerst medisch advies te krijgen.

Het kan zijn dat je baby uitsluitend borstvoeding krijgt. In dat geval wordt de moeder geadviseerd om alle koemelkproducten te vermijden. Op die manier neem je altijd het zekere voor het onzekere te nemen.

Het wordt aangeraden om je baby vervolgens elke 6 tot 12 maanden te onderzoeken om te kijken of de koemelkallergie voorbij is.

Zou het lactose-intolerantie kunnen zijn?

Lactose-intolerantie is een ander soort reactie op melk. Dit is wanneer het lichaam geen lactose, een natuurlijke suiker die in melk zit, kan verteren. Dit is echter geen allergische reactie. Het goede nieuws is dat lactose-intolerantie tijdelijk kan zijn.

Symptomen van lactose-intolerantie zijn onder andere:

  • Diaree 
  • Overgeven
  • Pijn in de buik
  • Winderig gevoel

Behandeling voor lactose-intolerantie

De behandeling is afhankelijk van de mate van de intolerantie van je baby. Sommige baby’s met lactose-intolerantie kunnen een kleine hoeveelheden zuivelproducten hebben zonder symptomen.

In het geval van lactose intolerantie kan je kindje worden doorverwezen naar een diëtist voor gespecialiseerd advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *