Zo zorg je voor een veilige slaapomgeving voor je baby
Als kersverse ouder wil je natuurlijk dat veilige slaapomgeving voor je baby. Maar hoe zorg je nou voor een veilige slaapomgeving? In deze blog geven we je een aantal handige tips. Van het juiste matras tot de optimale kamertemperatuur, we behandelen alles wat je moet weten om je baby veilig te laten slapen.
Het is van belang om te weten dat een veilige slaapomgeving cruciaal is voor de gezondheid en het welzijn van je baby. En laten we eerlijk zijn, een goede nachtrust is ook belangrijk voor jou. Dus laten we beginnen met de basis: het bedje van je baby.
Een goed babybedje heeft een stevig matras en geen losse onderdelen waarin je baby zich kan verstrikken. Vermijd kussens, knuffels en dekens in het bedje. Deze kunnen namelijk verstikkingsgevaar opleveren. Een babyslaapzak is een veiliger alternatief.
De positie waarin je je baby laat slapen is ook van belang. Het is het veiligst om je baby op zijn rug te laten slapen. Dit vermindert het risico op wiegendood.
Door de technieken van tegenwoordig lijkt het er op alsof alles een stuk veiliger is geworden maar is dat ook zo? Of vertrouwen we zo op de techniek dat juist daar het gevaar in schuilt? Een veilige slaapomgeving voor je baby begint bij jou als ouder en niet bij de techniek van nu.
Waar slaapt de baby overdag en ‘s nachts?
De plek waar je baby slaapt kan variëren. Overdag zal je baby waarschijnlijk op verschillende plekken slapen. Denk aan de kinderwagen, de box of een draagdoek. Het is belangrijk dat deze plekken ook veilig zijn. Zorg bijvoorbeeld dat de kinderwagen op de rem staat en dat je baby niet bij losse voorwerpen kan.
‘s Nachts slaapt je baby het beste in zijn eigen bedje. Het is aan te raden om je baby de eerste zes maanden in dezelfde kamer te laten slapen waar jij ook slaapt. Zo kun je je baby goed in de gaten houden en hoor je het meteen als er iets aan de hand is. Verplaats het bedje van je baby niet te vaak. Een vaste slaapplek geeft je baby een veilig gevoel en bevordert een goede nachtrust.
Uit onderzoek van Francien Mels uitvinder van https://www.pikobaby.com/ is gebleken dat ouders het vaakst hun baby overdag laat slapen in het eigen bedje. De box, de wandelwagen en op schoot scoren ook hoog. ‘s Nachts liggen de baby’s vaak in hun eigen bedje op de kamer bij de ouders of in hun eigen kamer. Maar daar zien we toch ook nog regelmatig dat baby’s in het weg van hun ouders liggen.
En dat laatste zien we vaak bij ouders die baby’s hebben die slecht slapen. Zo hopen zo in ieder geval een klein beetje slaap te behalen.
Wiegendood neemt toe door vertrouwen in de techniek van nu
Technologische vooruitgang kan geweldig zijn, maar het is belangrijk om op onze hoede te zijn. We hebben tegenwoordig babyfoons met camera’s, sensormatten die de ademhaling van de baby volgen, en zelfs apps die de slaap van je baby analyseren. Maar zijn deze technologieën altijd veilig? Zorgen zij voor een veilige slaapomgeving voor je baby? Het antwoord is nee. Onderzoek toont aan dat een te groot vertrouwen in technologie kan leiden tot een toename van wiegendood.
Je vraagt je misschien af hoe dit kan. De technologie geeft ons een vals gevoel van veiligheid. We vertrouwen erop dat de technologie ons zal waarschuwen als er iets mis is. Maar technologie kan falen. Het kan vals alarm geven of, erger nog, geen alarm geven wanneer dat wel nodig is.
Daarbij komt nog dat deze technologieën ons kunnen afleiden van de basisveiligheidsmaatregelen. We vergeten bijvoorbeeld dat de veiligste slaappositie voor een baby op de rug is, omdat we vertrouwen op een sensormat om ons te waarschuwen als er iets mis is.
Het is dus belangrijk om technologie als een hulpmiddel te zien, niet als vervanging van gezond verstand en basiskennis over veilig slapen. Laat technologie niet in de weg staan van het volgen van de basisregels voor een veilige slaapomgeving voor je baby.
Lees hier het artikel over de toenemende wiegendood: https://www.veiligheid.nl/actueel/alarmerende-toename-van-wiegendoden-nederland
Waar opletten om je baby veilig te laten slapen?
Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten om je baby veilig te laten slapen. Ten eerste is het belangrijk dat je baby op zijn rug slaapt. Dit vermindert de kans op wiegendood aanzienlijk. Ten tweede is het verstandig je baby in zijn/haar eigen bedje te laten slapen. Als je je kindje bij jou wilt laten slapen schaf dan een co-sleeper aan. Zo ligt je kindje wel naast je maar alsnog in een eigen veilige omgeving.
En laat je baby niet onder een deken slapen. Gebruik zeker het 2e jaar een slaapzak. Er zijn speciale winterslaapzakken waardoor je kindje niet onder een deken hoeft te slapen.
Ook moet je ervoor zorgen dat het bedje van je baby vrij is van losse voorwerpen zoals knuffels en kussens. Deze kunnen verstikkingsgevaar opleveren.
Deze 4 pijlers zorgen voor een veilige slaapomgeving voor je baby.
Een veilige slaapomgeving voor je baby met slaaphulpjes van dit moment
Zoals al eerder aangegeven moeten we nog altijd op onszelf vertrouwen maar we mogen best van de technieken van nu gebruik maken zolang deze maar in het belang is van een veilige slaapomgeving voor je baby. Denk daarbij aan de beste babyfoon maar ook de aerosleep of een goede co-sleeper.
Dit zijn items die we wel kennen maar er komt steeds meer op de markt wat ons kan helpen om ons kindje goed en veilig te laten slapen. We lichten er twee uit:
Sleepytroll baby rocker
Baby’s zijn gewent aan beweging. Toen je kindje nog in je buik zat wiegde het gezellig met je mee. Baby’s kunnen daarom moeite hebben met stil liggen. En je kan dit oplossen door je wagen te bewegen. Deze beweging vinden baby’s vaak fijn. Niet voor niets zijn er hele groepen baby’s die alleen gaan slapen als je met ze gaat wandelen of een stukje met ze in de auto gaat rijden.
Gelukkig hoeft dat nu niet meer. De techniek kan je namelijk helpen. De sleepytroll baby rocker neemt de beweging namelijk van je over.
De herlaadbare babyschommel kan aan elke kinderwagen worden bevestigd. Ook kan de sleepytroll baby rocker worden gebruikt voor autostoeltjes, wipstoeltjes of aan de wieg.
Zodra de sleepytroll baby rocker geluid of beweging detecteert gaat hij aan. Na 3 minuten gaat hij weer in slaapstand. Er zijn 5 verschillende intensiteiten.
Verkrijgbaar bij
De sleepytroll baby rocker vermindert het huilen en zorgt er voor dat je kindje sneller in slaap valt.
Doomoo Basics – Supreme Sleep Plus
Ik heb het gelukkig met geen van mijn kinderen gehad maar een aantal van mijn vriendinnen wel; een kindje dat niet op zijn rug wilt slapen. Of een kindje dat een echte voorkeurhouding had waardoor het hoofdje niet goed vormde.
Ook hier is tegenwoordig een goed hulpmiddel voor. Met de Supreme sleep plus laat je je kindje makkelijk op zijn rug slapen. En bij sommige baby’s helpt het ook om reflux te verminderen omdat bij deze versie het hoofdje iets omhoog ligt. Dit kan voorkomen dat melk weer om hoog komt. Al is dit geen garantie want uit de review lezen we dat niet bij elke baby dit werkt.
Gelukkig is er een aparte hoes verkrijgbaar of is de hoes die om de supreme zit wasbaar. Doe deze wel als je hoes nog een beetje vochtig is. Als de hoes helemaal droog is, is het erg moeilijk om deze weer om het matrasje te bevestigen.
Verkrijgbaar bij
Zoals al eerder aangegeven zijn deze 2 slaaphulpjes slecht een hulpmiddel. Als ouder moet je altijd alert blijven. De babyfoon is geen oppas, de aerosleep geen garantie dat je kindje niet verhit raakt, blijft altijd opletten om zo voor een veilige slaapomgeving voor je baby te zorgen.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie