Foliumzuur
Foliumzuur slikken is belangrijk als je zwanger wilt worden of net zwanger bent. Het ondersteunt de groei van je baby in de eerste weken na de bevruchting en verkleint de kans dat je kindje een aangeboren afwijking krijgt. Maar wat is foliumzuur eigenlijk, hoeveel heb je ervan nodig en hoelang moet je het slikken?
Wat is foliumzuur?
Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11 en zit in veel voeding, zoals verse groenten, fruit, vlees, volkorenproducten en zuivel. Je lichaam heeft het nodig om goed te functioneren en te groeien. Het heeft namelijk invloed op de volgende processen:
- Het speelt een rol bij de aanmaak van nieuwe rode en witte bloedcellen.
- Het heeft een positieve invloed op je immuunsysteem (weerstand).
- Het is betrokken bij de celdeling.
- Het helpt bij de opbouw van aminozuren, de basis van eiwitten.
Extra foliumzuur tijdens je zwangerschap
In principe krijg je genoeg foliumzuur binnen door wat je eet, maar als je zwanger bent of wilt worden, heb je meer nodig. Het speelt vanaf het vroegste begin van je zwangerschap namelijk al een belangrijke rol in de ontwikkeling van je ongeboren kindje:
- Het is van belang voor de vorming van het centrale zenuwstelsel van je baby.
- Het draagt tijdens je zwangerschap bij aan weefselgroei en de vorming van de placenta.
- Het verkleint de kans op aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje of open schedel.
Omdat het extra foliumzuur dat je nodig hebt onmogelijk uit voeding te halen is (tenzij je zin hebt in bijvoorbeeld 1 kilo bruine bonen per dag), slik je het in de vorm van tabletten. Dit neemt je lichaam makkelijker op dan wanneer het uit voedsel komt.
Wanneer starten en stoppen met foliumzuur?
Ongeveer een maand voordat je probeert zwanger te worden, kan je het beste beginnen met het slikken van extra foliumzuur. Je lichaam heeft deze tijd nodig om een goede voorraad op te bouwen. Ook heeft je baby het foliumzuur al nodig nog voordat jij weet dat je zwanger bent. Je kan gewoon doorgaan met foliumzuur slikken als het wat langer duurt voordat je zwanger bent. Het is niet schadelijk voor je gezondheid en heeft ook geen bijwerkingen als je het voor langere tijd slikt. Blijf de tabletten innemen tot de tiende week van je zwangerschap. Dit is tien weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het innemen van de extra vitamine B11 heeft hierna geen zin meer, maar is ook niet schadelijk.
**Ben je te laat begonnen met slikken?
Geen paniek! Ook als je geen foliumzuur slikte toen je zwanger werd, is de kans groot dat je kindje gezond ter wereld komt. Begin wel alsnog zo snel mogelijk met innemen.
Wat kan er gebeuren als je een tekort hebt?
Een foliumzuurtekort kan er in het ergste geval toe leiden dat de neurale buis van je baby’tje niet sluit. De neurale buis vormt de basis voor het centrale zenuwstelsel en ontwikkelt zich al in de eerste weken van je zwangerschap, als je baby nog maar een paar millimeter lang is. Hieruit ontstaan de hersenen en het ruggenmerg.
De neurale buis begint als een geultje, wat zich in de loop van je zwangerschap sluit tot een buis. Als dit niet gebeurt, ontstaat een neuraalbuisdefect. De meest bekende gevolgen zijn een open ruggetje (spina bifida), een open gehemelte (schisis) en een open schedel (anencefalie). In een enkel geval kan een ernstig tekort leiden tot bloedarmoede bij jou. Dit komt gelukkig maar heel weinig voor.
Verkrijgbaar bij
Reactie (1)
Hey Eline!
Ik ben momenteel ook aan het overwegen om een foliumzuursupplement te nemen, maar ik weet niet goed welke ik moet nemen, en jouw artikel gaat heel diep maar ik vind het persoonlijk nog steeds een beetje verwarrend. Ik ben aan het denken om deze van Flinndal te nemen (https://www.flinndal.nl/vitaminen/foliumzuur), wat vind jij persoonlijk van die? De reviews zijn alvast goed!
Ik kijk uit naar je antwoord,
Renilde
Hoi Renilde,
Vanuit persoonlijke ervaring kan ik je Davitamon aanbevelen. Die is makkelijk verkrijgbaar en werkt heel erg goed.
Groeten Danielle