Hangbuik na keizersnede – hoe kom je er vanaf
Heb je een hangbuik na een keizersnede? Lees hieronder verschillende stappen die je kan ondernemen om er vanaf te komen.
- Zorg goed voor je buik na een keizersnede
- Opstaan en in beweging komen
- Start met wandelen om van je hangbuik na een keizersnede af te komen
- Probeer andere cardio-activiteiten
- Bouw je kracht en spieren weer op
- Begin met lichaamsgewicht oefeningen om van je hangbuik na een keizersnede af te komen.
- Deze oefeningen worden aangeraden bij de eerste terugkeer naar krachttraining:
- Vermijd deze oefeningen
- Geef je voeding een upgrade om van je buikvet na een keizersnede af te komen.
Geboorten via een keizersnede komen steeds vaker voor. Helaas houdt dit in dat het aantal moeders ook toeneemt die moeite hebben om van hun buik af te komen na een keizersnede.
Hoewel alle nieuwe moeders wat extra buikvet hebben na de geboorte, zorgt de keizersnede ervoor dat dit een beetje meer opvalt. Dit maakt het helaas moeilijker om er vanaf te komen, maar dit is niet onmogelijk. Wanneer je er zelf klaar voor bent zal sporten en gezonde voeding je helpen bij het verbranden van het vet.
Zorg goed voor je buik na een keizersnede
Het herstel na een keizersnede is langer dan bij een vaginale geboorte. De buikspieren zijn doorgesneden om de baby eruit te halen en deze zijn vervolgens weer aan elkaar genaaid. Dit kan ervoor zorgen dat de zogehete hangbuik na een keizersnede langer aanhoudt. Deze spieren hebben de tijd nodig om te genezen voordat je weer actief kunt gaan sporten.
Cardio oefeningen en het tillen van zware voorwerpen is in ieder geval niet mogelijk in de eerste zes weken van je herstel. Je arts zal je genezingsproces beoordelen tijdens de vervolgafspraken. Als de arts denkt dat je er klaar voor bent dan kan je weer geleidelijk aan beginnen met lichte oefeningen.
Daarom kan je je beter niet meteen gaan haasten om je buikvet eraf te krijgen. Totdat je weer actief kunt gaan sporten moet je geduld hebben en je meer richten op een gezonde voeding.
Opstaan en in beweging komen
Als je dokter eindelijk toestemming heeft gegeven om weer te gaan sporten dan sta je waarschijnlijk te popelen om weer aan de slag te gaan. Alleen heeft je arts je waarschijnlijk ook verteld dat je het rustig aan moet doen.
Begin daarom dus met rustige bewegingen. Elke fysieke activiteit verbrand namelijk calorieën dus ook de kleine activiteiten. Denk hierbij aan:
- Stofzuigen
- Met je baby in huis rondlopen in plaats van op de bank te knuffelen
- De trap naar boven op en neer lopen
- Je auto een beetje verder van de supermarkt parkeren
- De trap nemen in plaats van de lift.
Maak jezelf er bewust van om meer te bewegen tijdens de dag en dan begint de vetbranding vanzelf!
Start met wandelen om van je hangbuik na een keizersnede af te komen
Wandelen is een zware vorm van lichaamsbeweging. Dit betekent dat het naast het verbranden van calorieën ook je spieren en botten versterkt. Daarnaast is het een geweldige manier om jezelf en je baby naar buiten te krijgen en frisse lucht binnen te krijgen.
Hoeveel calorieën je verbrandt, hangt af van hoe snel en hoe lang je loopt. Het hangt ook af van je oorspronkelijke lichaamsgewicht.
Gemiddeld verbrand een vrouw 148 calorieën als je 30 minuten op een normaal tempo loopt. Als je sneller gaat lopen dan neemt het aantal calorieën toe tot wel 186.
Een wandelwagen duwen zal een beetje meer toevoegen aan de hoeveelheid calorieën. Begin langzaam en, zodra je er toe in staat bent, verhoog je tempo elke keer een beetje. Als extra uitdaging kan je heuvelachtige wandelen doen in plaats van een vlakke route.
Probeer andere cardio-activiteiten
Op een gegeven moment kan je andere activiteiten toe gaan voegen en de intensiteit hiervan verhogen. Misschien kan je je looptempo opschroeven tot een joggingtempo. Doe dit alleen als je geen pijn en bloedingen hebt.
Zo niet, dan kan je andere activiteiten met weinig impact vinden die meer calorieën verbranden dan lopen. Op die manier bouw je ook weer andere spieren op.
Je kan deze activiteiten uitproberen
- Roeien
- Crosstrainer
- Fietsen in de buitenlucht
- Een wateraerobics-klas volgen
- Neem een yoga les of leer dit online: online yoga voor beginners
Bouw je kracht en spieren weer op
Streef er niet alleen naar om het buikvet te verliezen, maar ook om een kleine spiermassa op te bouwen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je de hele dag verbrandt, zelfs als je niets doet.
Dit komt omdat spiermassa metabolisch actiever is dan vet massa (ongeveer vier keer meer actief voor een individu met 20 procent lichaamsvet)
Je lichaam verbrandt calorieën om spieren op te bouwen en te onderhouden, terwijl je overtollig vet gewoon met je meedraagt zonder dat het iets toevoegt.
Begin met lichaamsgewicht oefeningen om van je hangbuik na een keizersnede af te komen.
Waar je moet beginnen met oefeningen hangt af van waar je in het genezingsproces zit; raadpleeg je arts hiervoor. Lichaamsgewicht oefeningen zijn een goede ingang – of herintreding – voor krachttraining. Oefeningen kunnen zo eenvoudig zijn als planken op de vloer van je huiskamer.
Deze oefeningen worden aangeraden bij de eerste terugkeer naar krachttraining:
- Buikoefeningen: Kies een van deze houdingen: zittend, staand, liggend op je zij, liggend op je rug, of knielend. Trek je onderbuik naar je rug toe. Houd 5 tot 10 seconden vast en adem normaal. Herhaal dit 8 tot 12 keer, 4 keer per dag.
- Bekkenbodemoefeningen: Zit en leun iets naar voren met een rechte rug. Knijp en til de spieren rond je vagina op alsof je een plasje probeert te stoppen. Houd vast als je tot 8 telt; ontspan 8 seconden. Als je het niet kunt houden voor 8, hou dan zo lang mogelijk vast als je kunt. Herhaal dit ongeveer 8 tot 12 keer.
Als je eenmaal een basis van kracht hebt opgebouwd, kun je nieuwe oefeningen en meer gewicht toevoegen.
Vermijd deze oefeningen
Er zijn bepaalde oefeningen die niet aanbevolen worden wanneer je voor het eerst weer actief gaat sporten. Dit zijn onder andere:
- Krukken, situps, beenverhogingen en voorplanken
- Stappen
- Zware bovengrondse persen
- Zware oefeningen
- Elke oefening die directe neerwaartse druk uitoefent op de bekkenbodem, zoals een barbell back squat.
- Vermijd ook plyometrische oefeningen met springtrainingen en intensieve circuittrainingen.
Geef je voeding een upgrade om van je buikvet na een keizersnede af te komen.
Je dieet speelt een hoofdrol in hoe gemakkelijk en snel je van de keizersnede af kunt komen. Veel factoren tijdens je herstel, waaronder stress en vermoeidheid, kunnen ertoe leiden dat je meer eet dan dat je normaal zou doen. Dit is op geen enkel moment goed, maar het is vooral nadelig als je niet veel lichaamsbeweging krijgt.
Eet plantaardig voedsel
Blijf vasthouden aan het eten van voedsel dat zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Hieronder valt onder andere verse groenten en fruit, magere eiwitten, volle granen, noten en zaden. De meeste voedingsmiddelen die in een doos of zak gekocht worden moeten worden vermeden.
Eet geen suikers
Als je de hele dag thuis bent dan is het verleidelijk om een snack of frisdrank te pakken. Dit zorgt er echter alleen maar voor dat het buikvet aanhoudt. Probeer dat soort eten dan ook niet in huis te hebben. Dit voorkomt verleiding!
Verminder je koolhydraten
Je hebt niet zoveel koolhydraten nodig als je weinig activiteit hebt. Verhoog je eiwitinname en verlaag je koolhydraatinname tot je in staat bent je lichaamsbeweging weer te verhogen. Producten als snoep, brood, geraffineerde graanproducten en suikerrijke vruchten zoals bananen bevatten veel koolhydraten.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie