Natuurlijke keizersnede

Het verschil tussen een geplande- en spoedkeizersnede

Het belangrijkste verschil tussen een geplande keizersnede en een spoedkeizersnede is of je van tevoren weet of je een keizersnede moet ondergaan of niet. Toch kan ook een geplande keizersnede spoed worden, bijvoorbeeld wanneer je vroegtijdig weeën krijgt of de conditie van je baby verslechterd. Dit zijn de verschillen tussen beide soorten keizersneden:

Geplande keizersnede

Als je een geplande keizersnede krijgt, is daar in de meeste gevallen een duidelijke reden voor. Een vaginale bevalling levert te veel complicaties op of is zelfs onmogelijk. Ook na twee eerdere keizersneden krijg je automatisch weer een keizersnede. Als je dit van tevoren weet, kun je jezelf voorbereiden. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een spoedkeizersnede. Je kunt vooraf je wensen bespreken door middel van een geboorteplan. Misschien is het in jouw ziekenhuis ook wel mogelijk om een natuurlijke keizersnede uit te voeren. Van tevoren kun je informatie verzamelen over hoe de operatie verloopt. Zo weet je wat je te wachten staat.

Spoedkeizersnede

Een spoedkeizersnede kan best heftig zijn, omdat er vaak ineens iets aan de hand is waardoor je niet meer normaal kunt bevallen. Je moet op allerlei vlakken omschakelen; je baby komt nu heel snel ter wereld, je maakt je misschien wel zorgen en je weet niet goed wat je te wachten staat. Soms moet je onder algehele narcose waardoor je de eerste momenten met je baby mist. Ook kan het zijn dat je baby complicaties heeft waardoor hij gelijk in de couveuse moet. Kortom, een hoop elementen waardoor het anders kan verlopen dan je gehoopt had. Je kunt hier best wat emotionele en psychische gevolgen van ondervinden. Merk je dat je hier na je bevalling last van hebt? Vraag dan naar de maatschappelijk werker in het ziekenhuis of zoek hulp via je huisarts.

Herstellen

Na beide soorten keizersneden heb je tijd nodig om te herstellen. Afhankelijk van de reden voor je keizersnede blijf je 2 tot 5 dagen in het ziekenhuis. Thuis mag je nog zo’n 6 weken niet te veel inspanning leveren en niet tillen. Misschien heb je wel oudere kinderen rondlopen waardoor je niet goed aan je rust toekomt, of probeer je de borstvoeding na de keizersnede op gang te krijgen. Ook hier geldt; luister goed naar je lichaam en zoek hulp als het niet alleen lukt!

misschien wil je dit ook weten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *