Hechten aan je baby, hoe werkt dat?
Een baby merkt veel meer, dan je als ouder vooraf kan indenken. Zo kan een baby het merken als z’n ouders van hem houden. Dit helpt je kindje ook bij het gevoel van geborgenheid en bij de ontwikkeling. Het is daarom belangrijk om als verzorgers te hechten aan je baby.
Het gevoel van houden van je baby is iets wat zich moet ontwikkelen. Dit wordt in de medische wereld ook wel hechten genoemd. Van nature is er tussen de moeder en een baby al een band ontstaan. Negen maanden lang heb je jouw kindje bij je gedragen. Maar dit betekent niet dat je baby na de geboorte direct aan jouw gehecht is.
Vanaf de geboorte is een baby natuurlijk ontzettend kwetsbaar. Je kindje kan niets zelf en heeft jouw hulp nodig om te blijven leven. Het enige wat een baby kan doen is huilen. Daarom zal een baby zich snel aan jouw hechten, zodat je hem of haar gaat verzorgen.
Voorkeur voor vader of moeder
Na drie maanden zal je kindje een voorkeur hebben voor de moeder en vader. Dankzij de hechting herkent hij papa of mama aan de stem, geur, gezicht en gebaren. Je merkt dit omdat je kindje meteen begint te reageren als je gezien bent.
Het is niet alleen belangrijk dat je kindje zich aan jouw hecht. Als ouder moet je ook een band gaan krijgen met je kindje. Voor de vader van het kleintje is dit ook belangrijk. Hij heeft het kindje niet negen maanden bij zich gedragen. De band tussen de vader en kind moet zich echt gaan ontwikkelen en daar is de hechtingsperiode voor bedoelt.
Goed voor de ontwikkeling
Een goede hechting tussen ouders en kinderen draagt bij aan de ontwikkeling van je kindje. Als er geen goede hechting is geweest, dan kan je kindje hier later problemen mee krijgen. Je kindje zal later een slecht zelfbeeld kunnen krijgen en vindt het vaak lastig om sociale relaties aan te gaan.
Als een kindje goed gehecht is met de ouders, dan zorgt dit ervoor dat je kindje op latere leeftijd minder last heeft van stress en onzekerheid.
Het is dus belangrijk om voor een goede hechting met je kindje te zorgen. Maar hoe hecht je het beste aan je kindje?
Bij de meeste ouders verloopt de hechting met je kindje automatisch. Toch is het wel belangrijk om tijd en aandacht te investeren in de hechting met je kindje. Er zijn meerdere manieren waarop je dit kan doen.
Huid op huid contact
Voor jonge baby’s is vooral huid-op-huid contact ontzettend belangrijk. Je mag dus gerust veel tijd besteden aan het knuffelen van je baby. Negen maanden lang heeft je kindje in de buik gezeten en ineens moet hij of zij zelfstandig zijn. Dit is best lastig om te verwerken voor je kleintje. Huid-op-huid contact kan hierbij helpen.
Je kindje hoort net als in de baarmoeder jouw hartslag kloppen. Dit speciale momentje helpt bij de ontwikkeling van de band tussen de ouder en kind.
Maak oogcontact
Probeer ook regelmatig oogcontact met je kindje te maken. Hou er rekening mee dat je kindje nog weinig ziet in de eerste weken van z’n leven. Je kindje ziet maar ongeveer 10 tot 20 cm in de eerste week na de bevalling. Probeer daarom dicht in de buurt van je kindje te komen om oogcontact te maken.
Naast oogcontact is het belangrijk om veel met je kindje te praten. Je kleintje zal je stem al vrij snel herkennen. Vanuit de baarmoeder hoorde je kindje namelijk al jouw stem. De eerste drie dagen zal je kleintje nog niet veel horen. Pas later begint je kindje echt te reageren op je stem en oogcontact te maken.
Het zal een paar weken duren voor je kindje echt op zijn of haar manier begint terug te brabbelen. Je zal merken dat communiceren met je kleintje zorgt voor een hecht contact.
Het helpt bij de hechting tussen jouw en je kindje.
Hou er rekening mee dat je kleintje vanuit de buik een hoop meekrijgt. Dus ook muziek en geluiden van voor de geboorte. Als je zingt voor je kindje, dan zal je kleintje dit leuk vinden. Je kindje kan zelfs muziek herkennen die je geluisterd hebt toen je kindje nog in jouw buik zat.
Liedjes zingen
Voor kinderen kan het ook een troostende werking hebben om een liedje te zingen. Als je regelmatig bepaalde liedjes herhaalt, dan helpt dit later bij de woordenschat en ontwikkeling van de taal voor je kindje.
Voor de meeste baby’s is het echt een feestje om in bad te gaan. Het water is lekker warm en het spetteren doet denken aan de tijd in de buik. Zorg ervoor dat naar bad gaan een vast element van de dag wordt.
Het zorgt voor jullie hechting en structuur in de dag.
Ondanks dat knuffelen en aandacht zorgt voor de hechting moet je kindje ook tijd voor zichzelf krijgen. Het kan vooral voor jonge baby’s heel vermoeiend zijn om constant te spelen en geknuffeld te worden. Geef je baby daarom ook wat tijd voor zichzelf.
Laat je kleintje gerust even in z’n eigen bedje liggen en laat hem ook soms even huilen. Het huilen kan namelijk ook een teken zijn dat het even te vermoeiend en teveel is. Uiteindelijk kan je zo de behoeftes van je kindje beter leren kennen. Dit kost vooral in het begin veel tijd.
Durf ook los te laten
Ondanks dat je kindje laten hechten belangrijk is moet je kindje natuurlijk niet te stevig gehecht zijn. Je moet je kindje soms ook loslaten en het vertrouwen geven dat je baby het ook zonder je kan. Geef je kleintje soms gewoon even de ruimte om iets zelfstandig te doen.
Ondanks dat je kindje soms even loslaat betekent dit niet dat het een teken is dat je niet meer van je kindje houdt. Het geeft je kindje de ruimte om gewoon soms even iets voor zichzelf te doen. Neem gewoon af en toe wat afstand van je kindje en je zal merken dat dit ook een positief effect heeft.
Geef een reactie