Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding – lees het hier
De voedingsfrequentie is altijd een punt van discussie geweest onder ouders en zelfs onder deskundigen op het gebied van de gezondheid van kinderen. Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding is dan ook een veel gestelde vraag. De meesten komen met verschillende aanbevelingen.
- De basis over babyslaap en voeding
- Hoe train je je baby om de nacht door te brengen zonder te eten?
- Een regelmatige slaapcyclus aanhouden
- Help de baby om onderscheid te maken tussen de nacht en de dag
- Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding?
- Wanneer en waarom moet je een pasgeborene wakker maken voor de voeding?
- Conclusie
Daarom is het normaal om omtrent dit punt in de war te raken.
Hieronder proberen we een einde te maken aan al deze verwarring en komen we met een eenvoudig antwoord op hoeveel uur een baby kan slapen zonder voeding. Voordat we tot de conclusie komen willen we graag kijken naar de basis van slaap en voeding bij baby’s.
Mochten de punten hieronder je niet helpen dan kan je altijd een kijkje nemen op de volgende cursus ‘slaapgeheimen voor baby’s’. Zij hebben al duizenden ouders geholpen met slaapproblemen bij baby’s.
De basis over babyslaap en voeding
Wanneer je baby een pasgeborene is dan is het meest algemene voedingsadvies om je baby 10-12 keer per dag te voeden. In andere uren moet je de baby één keer per twee of drie uur voeden.
Na verloop van tijd zullen de baby’s zelf je signalen gaan geven dat ze honger hebben. Op een gegeven moment zie je bijvoorbeeld dat je baby tijdens een maaltijd vanzelf weer in slaap valt.
Je moet het signaal leren herkennen dat je de baby niet wakker hoeft te maken om te voeden terwijl hij/zij slaapt. Ook zullen baby’s je signalen gaan geven als ze honger hebben, maar dat gebeurt alleen als ze wakker zijn.
Hoe train je je baby om de nacht door te brengen zonder te eten?
Na een bepaalde leeftijd kan je verwachten dat je baby de hele nacht kan slapen zonder dat ze honger krijgt. Wanneer je denkt dat het niet van toepassing is op jouw baby dan zijn er een aantal dingen die je kan toepassen.
Een regelmatige slaapcyclus aanhouden
Als ouder is het een van je belangrijkste taken om de bedtijd van baby’s eenvoudig en regelmatig te houden. Je kunt beginnen met het regelen van de tijd door je baby een badje te geven, schone kleertjes aan te trekken, hem te helpen lopen, een luier te verschonen of zelfs een slaapliedje zingen.
Help de baby om onderscheid te maken tussen de nacht en de dag
Het is heel belangrijk dat je baby leert hoe ze de dag en nacht van elkaar kan onderscheiden. Je kan ze daarbij helpen door ze overdag uitgebreid te voeden en ’s nachts kalm en rustig te laten eten.
Je kunt ook proberen de baby’s overdag meer uren wakker te houden, zodat ze ’s nachts het gevoel hebben dat ze moeten slapen. Gebruik speelgoed, vlotte muziek en leesverhalen om ze wakker te houden. .
Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding?
Dit is waarschijnlijk de reden waarom je deze blog leest.
Volgens onderzoek kunnen baby’s 6 uur achter elkaar slapen zonder wakker te worden voor voedsel. Dat was het meest algemene antwoord dat we je kunnen geven. Maar er zijn enkele feiten en voorwaarden die je in gedachten moet houden.
- Baby’s kunnen 6 uur aan een stuk slapen zonder voeding wanneer ze 6 maanden of ouder zijn. Baby’s die jonger zijn dan dat dan wordt de duur dat een baby mag slapen zonder voeding ook korter. Baby’s van 0-4 weken oud kunnen bijvoorbeeld maximaal 4 uur aaneengesloten slapen zonder voeding.
- Daarnaast beginnen baby’s ouder dan 6 maanden langer te slapen zonder enige drang naar voeding. Na verloop van tijd kan je beginnen met fopspenen in plaats van voeden in het midden van de slaap.
- Al het andere gezegd hebbende, zijn baby’s nog steeds verschillend van elkaar. De essentiële slaapuren en de voedingsfrequentie kunnen variëren van baby tot baby.
Sommige baby’s groeien snel, en moeten hierdoor vaker gevoed worden dan wat de theorie zegt. Aan de andere kant blijven sommige baby’s achter en hebben ze minder voedsel nodig op een minder frequente manier. Als je niet zeker weet of de groeisnelheid van je baby perfect is of niet, raadpleeg dan een deskundige voordat je cruciale beslissingen neemt.
Wanneer en waarom moet je een pasgeborene wakker maken voor de voeding?
Of je je baby wakker moet maken voor de voeding of niet, hangt af van de leeftijd van de baby en de gezondheid van de baby. Om het makkelijk te maken kijken we naar de leeftijd per baby.
Als je baby 0-4 weken oud is.
Zoals je misschien weet, verliezen pasgeborenen wat gewicht na de geboorte. Binnen twee of drie weken na de geboorte beginnen de baby’s weer aan te komen. Tot dat moment moet je je baby regelmatig voeden, zelfs als de baby slaapt wanneer het tijd is om te eten.
In dit stadium kunnen baby’s tot 4 uur aan een stuk slapen.
Als je baby 4-12 weken oud is.
In deze periode heeft de baby regelmatige groei. In dit stadium kan je je baby zo lang mogelijk laten slapen. Wachten tot ze wakker worden voor een maaltijd is op dit moment heel goed mogelijk.
Als je baby 12-24 weken oud is.
Let er wel op, je moet altijd de verhouding tussen leeftijd en gewicht in de gaten houden en ervoor zorgen dat je baby zich goed ontwikkeld.
Tegen de tijd dat ze 12 weken oud zijn, leren baby’s hun honger te uiten door middel van een aantal gangbare manieren, zoals huilen. Er zijn ook andere tekenen waardoor je een idee kan krijgen. De meest voorkomende tekenen zijn rusteloosheid, roeren en lipbewegingen
Op deze leeftijd is het goed om je baby 5-7 uur na de maaltijd te laten slapen.
Conclusie
Hopelijk hebben we een einde kunnen maken aan al je verwarringen over het aantal slapende uren en de voedingsfrequentie als de baby slaapt.
Mocht je toch nog meer hulp nodig hebben met de slaappatronen van je baby dan raden we de volgende cursus ‘Slaapgeheimen voor baby’s’ aan. Via deze link krijg je 50% kort.
Geef een reactie