Hoe merk je dat je baby moe is?
Voor jouw kleintje is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen. Daarom is het belangrijk om te zien wanneer je baby moe is. Slapen helpt bij de groei en ontwikkeling van je baby. Tijdens het slapen maakt je kindje een groeihormoon aan.
Hierdoor kan je kindje voldoende groeien in het eerste levensjaar.
Het is daarom belangrijk dat je kindje voldoende rust geeft en heerlijk laat slapen als het nodig is. Maar hoe herken je vermoeidheidsklachten bij je baby? Het is belangrijk om de signalen te herkennen en je kindje de rust te geven die nodig is.
Baby oververmoeid
Vooral bij pasgeboren baby’s is het belangrijk om bij de signalen van oververmoeidheid direct in te grijpen. De eerste signalen geeft een pasgeboren baby namelijk slechts 5 tot 10 minuten voor je kleintje oververmoeid is.
Je hebt als ouder dus vrij kort de tijd om in te grijpen en je kleintje weg te leggen bij oververmoeidheid.
Het is ongelofelijk belangrijk om de vermoeidheidssignalen bij je baby te herkennen.
Als je te lang wacht is je kindje oververmoeid en begint hij of zij onverstoord met huilen. Helaas betekent een baby die oververmoeid is ook meteen een kindje die ongelofelijk slecht slaapt. Het is daardoor vrij lastig voor een kindje om zich over te geven aan de slaap.
De meeste baby’s vinden het eigenlijk al vrij lastig om goed te slapen. Ze zijn sneller wakker en ze hebben er moeite mee om in slaap te komen. Daarbij zijn ze vaak veel te vroeg weer wakker. Het is daarom belangrijk om het slaapritme zo’n min mogelijk te verstoren en op tijd je baby in het ledikant of de wieg te leggen.
Voordat je kindje echt oververmoeid raakt zijn er meerdere signalen die gegeven worden. Als je deze signalen opmerkt is het belangrijk om je kleintje rust te geven. Breng je kindje bijvoorbeeld naar z’n bedje, zodat deze even aan rust toekomt.
De eerste signalen die je kleintje afgeeft is dat je kindje wat slaperig begint te worden.
Als je baby een slaapritme heeft opgebouwd, dan gebeurt dit vaak rond bedtijd. Je kindje is wat minder actief, gaapt en zal weg kijken. Je kleintje probeert geen oogcontact meer te maken.
Je baby kan ook gaan jengelen of heel zachtjes huilen. Als je kindje wat beter leert kennen, dan kan je het vermoeidheid huiltje onderscheiden van andere huiltjes. Als je kindje wat ouder is zal hij of zij zelfs in de ogen wrijven.
Jonge kinderen hebben vaak gebalde vuisten en wrijven hiermee langs hun oor of grijpen naar hun oren. Soms gaan ze ook zelf aan hun vingers sabelen en ze komen gewoon sloom en suf over. Dit zijn duidelijk de eerste signalen om je kindje in bed te leggen.
Doordat de tijd tussen vermoeid en oververmoeid vrij kort is kan je kleintje vrij snel oververmoeid raken. Je kan net even een boterham smeren zijn en daardoor de eerste signalen gemist hebben, waardoor je kindje bij terugkomst oververmoeid is.
Als je kindje echt oververmoeid is dan vallen de signalen wel op.
Je kindje is ineens heel druk en maait met z’n armen en trappelt met z’n benen. Het is een soort frustratie omdat je kindje de slaap niet kan pakken.
Je kleintje is best wel geïrriteerd en kan niet stoppen met huilen. De oogjes zijn dik en af en toe dommelt je kindje weg. Dit zijn hele duidelijke signalen dat je kindje toch iets te lang wakker gebleven is en oververmoeid geraakt is.
Oververmoeidheid kan ineens je kleintje overvallen. Maar de meeste kleintjes hebben een vast slaapritme en een vaste periode van wakker blijven. Door op de klok te leven kan je een beetje zien aankomen wanneer je kleintje vermoeidheidssignalen gaat afgeven en naar bed moet.
Hoelang blijft een baby wakker?
Tussen de dutjes door kunnen jonge baby’s nog niet lang wakker blijven. In het begin kan een baby van 0 tot 2 weken slechts 45 minuten wakker blijven. Daarna is het belangrijk om je kindje weer rust te geven en te laten slapen.
Vanaf 2 tot 6 weken zal je kindje tussen de 45 minuten en 60 minuten wakker kunnen blijven. Als je kleintje wakker wordt voor een voeding check je eigenlijk altijd de tijd. Dit doe je ook om te kijken of het tijd is voor een nieuwe voeding. Maar ook of je kindje toe is aan een nieuwe voeding.
Zodra je kleintje gaat voeden weet je dat vooral een pasgeboren baby over 45 minuten weer toe is aan slaap.
Hou er rekening mee dat dit gemiddeld genomen is.
Er zijn kinderen die nog meer slaap nodig hebben en snel oververmoeid zijn. Er zijn ook kinderen die al vrij snel langer wakker kunnen blijven.
Als je kleintje 7 tot 12 weken oud is blijft je kindje een uur tot vijf kwartier wakker. Je zal dus merken dat je kindje echt steeds langer wakker blijft. Dit kost alleen tijd omdat je kindje veel energie nodig heeft om te groeien.
Pas vanaf 3 tot 5 maanden kan je kindje 1,5 uur achter elkaar wakker blijven. Buiten de 1,5 uur heeft je kindje vooral veel slaap nodig. De tijd om te slapen gebruikt je kindje om te groeien en zichzelf te ontwikkelen.
Ontneem de slaap nooit van je kindje.
Wees ook niet bang dat je kindje teveel slaap nodig heeft. Het gaat hierbij om een gemiddelde. De vermoeidheid heeft lang niet altijd een lichamelijke oorzaak. Twijfel je toch omdat je kindje wel erg vaak moe is? Dan kan je het natuurlijk altijd even laten checken bij een dokter.
Als je kindje toch oververmoeid raakt is het lastig om je kindje weer rustig te krijgen.
Je kindje probeert alert te blijven door zichzelf extra druk te maken. Je kindje blijft maar huilen en het lijkt wel alsof je kindje onmogelijk stil krijgt.
De beste tip die we je kunnen geven is om oververmoeidheid altijd te voorkomen. Maar helaas is het vooral voor nieuwe ouders soms lastig in te schatten wanneer het kindje oververmoeid is. Als het toch gebeurt is het belangrijk om je kindje te sussen en te troosten.
Inbakeren zorgt voor ontspannen baby’s
Sommige kinderen kunnen de rust vinden door te gaan inbakeren. Hierdoor kan je kindje niet meer met z’n armpjes en beentjes spartelen. Een andere optie is om je kleintje in een draagdoek te dragen. Je kindje kan daardoor weer langzaam rustig worden.
Verkrijgbaar bij
Het kan ook helpen om je kleintje gewoon rust en regelmaat te geven. Als je kindje overmatig veel huilt, dan is de kans groot dat er te weinig rust en regelmaat is. Hou er gewoon rekening mee dat je baby nog veel slaapt.
Er zijn vaak meerdere manieren om je oververmoeide baby tot rust te krijgen, maar het is vooral belangrijk om dit te voorkomen. Door regelmaat te creëren en op de klok te leven voorkom je dat je juist een huilbaby krijgt.
Rust en regelmaat
Het is gebleken dat baby’s met regelmaat en rust veel minder huilen, dan baby’s waarbij er geen regelmaat en rust is. Door je kleintje meer rust te geven en oververmoeidheid te voorkomen huilt je kleintje gemiddeld 75% minder.
Door slaaptekort ontstaat er juist onrust bij veel baby’s. Het is soms een teken van langdurige oververmoeidheid. Voor baby’s is het heel lastig om te communiceren of om met deze gevoelens om te gaan. Zorg er daarom voor dat je kindje hier niet mee om hoeft te gaan en geef rust en regelmaat.
Vaak blijkt er geen lichamelijke oorzaak voor veel huilen te zijn, maar is een kindje gewoon oververmoeid. Door wat meer rust te creëren en vermoeidheidssignalen sneller te herkennen zorg je voor een rustige baby. Volg hierin ook vooral je eigen gevoel en creëer een rustig leven voor je baby.
Foto van Tuva Mathilde Løland on Unsplash
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie