Oorontsteking Baby

Oorontsteking Baby – Dit zijn de symptomen die je moet weten

Een oorontsteking bij je baby is moeilijk te ontdekken. Hieronder leggen we uit wat de verschillende symptomen zijn.

Het is midden in de nacht en je baby huilt voortdurend. Je kan er alleen niet achter komen wat er is of wat je moet doen. Er zijn een aantal redenen waarom je baby zou kunnen huilen en je weet niet zeker hoe je de oorzaak moet achterhalen. Het zou een oorontsteking kunnen zijn.

Een baby tussen de zes maanden en twee jaar oud zijn vatbaarder voor oorontstekingen dan oudere kinderen en volwassenen vanwege hun onderontwikkelde immuunsysteem en de grootte en vorm van hun trommelvliesbuisjes.

Een oorontsteking bij een baby wordt veroorzaakt door een bacterie of virus en kan leiden tot vochtophoping in de trommelvliesbuisjes. Oorinfecties komen vaak voor wanneer een kind een verkoudheid, sinusinfectie of allergieën heeft.

Symptomen oorontsteking baby

Baby’s en peuters hebben niet de taalvaardigheid om verbaal kenbaar te maken dat hun oor pijn doet, dus het is nuttig voor u om te weten en te kijken naar veel voorkomende symptomen bij een oorontsteking.

Trekken aan het oor

Kinderen kunnen om vele redenen aan hun oren trekken, en een van deze redenen kan een oorontsteking zijn. Oorinfecties veroorzaken oorpijn en ongemak en in een poging om de pijn te verlichten kan je baby aan zijn of haar oor trekken.  

Baby’s onder de leeftijd van één jaar kunnen aan het oor trekken omdat ze moeite hebben met het lokaliseren en verbinden van de pijn met het oor.

Moeite met liggen of slapen

Wanneer een kind met een oorontsteking gaat liggen, veroorzaakt dit een drukverschuiving in het middenoor. De drukverschuiving is pijnlijk en oncomfortabel, wat het slapen of het gewoon platliggen voor kinderen moeilijker maakt.

Vocht of pus bij een oorontsteking baby

Een veel voorkomend verschijnsel van een oorontsteking is dat er vocht of een pus uit het oor van een kind komt.  Hoewel niet alle kinderen dit ervaren, is deze dikke, gele of bloederige vloeistof het resultaat van een gescheurd trommelvlies.

Wees niet bezorgd over een gescheurd trommelvlies; het geneest vanzelf in een paar weken.

Baby huilt meer dan normaal

Door de pijn en druk die wordt veroorzaakt door een oorontsteking kan een baby  huilen, zich druk maken of meer geïrriteerd zijn dan normaal. Hoewel meer huilen een teken kan zijn van een aantal problemen, moet je alert zijn op extra symptomen die een oorontsteking kunnen signaleren.

Moeite met het gehoor

Vloeistof bouwt zich op en zit in het middenoor wanneer een kind een oorontsteking heeft. Dit kan lijden tot een tijdelijk gehoorverlies. Een baby die niet kan praten zal dan tijdelijk niet meer reageren op geluiden. Oudere kinderen kunnen tijdens de duur van hun oorontsteking vaker vragen “wat zeg je?”.

Koorts bij een oorontsteking baby

Koorts is een symptoom teken dat het lichaam hard werkt om een infectie te bestrijden. Wanneer je baby koorts heeft dan is het belangrijk om te letten op andere veel voorkomende symptomen, omdat hun lichaam zou kunnen proberen om de infectie in het oor te bestrijden.

Verlies van het evenwicht

Het evenwichtscentrum bevindt zich in het binnenoor. Druk en vochtophoping als gevolg van een infectie in het oor kunnen leiden tot duizeligheid, onvastheid of onhandigheid.

Diarree, overgeven en een verminderde eetlust

Het virus dat de oorontsteking bij een baby veroorzaakt, tast ook het maag en darmkanaal aan waardoor de maag van streek raakt. De kinderen kunnen diarree, overgeven of een verminderde eetlust ervaren terwijl ze ziek zijn.

Oorontstekingen maken het ook moeilijk om te kauwen en te slikken vanwege de veranderingen in de druk. Als je merkt dat de eetlust van je baby afneemt, zoek dan naar extra tekenen die kunnen wijzen op een oorontsteking.

Behandeling van oorontsteking

De meeste oorontstekingen bij een baby gaan weg zonder het gebruik van antibiotica. De symptomen verbeteren meestal na een paar dagen, met volledig herstel na één tot twee weken.

Bel je arts als de symptomen na een dag of twee niet verbeteren. Je arts zal je advies geven over een behandelplan of je baby een antibioticum voorschrijven om de infectie te helpen genezen.

Als je baby de symptomen van een oorontsteking vertoont die niet verdwijnen, maak dan een afspraak met zijn of haar huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *