zwanger

Innestelingsbloeding

Innestelingsbloeding herkennen: dit zijn de symptomen

Proberen zwanger te worden kan een enorme rollercoaster zijn. Het spookt waarschijnlijk de hele dag door je hoofd! Zou je al zwanger zijn? Of niet? Hoelang zal het nog duren? En als je dan een keer naar de wc gaat en bloed in je ondergoed ziet, kan dit een enorme teleurstelling zijn. Wees gerust want dit hoeft geen slecht nieuws te zijn. Ongeveer een op de drie vrouwen ervaart namelijk een innestelingsbloeding als ze net zwanger zijn. Grote kans dus dat het geen menstruatie is, maar het eerste teken van een zwangerschap.

Wat is een innesteling en innestelingsbloeding?

Om zwanger te worden moet een eicel bevrucht worden door een zaadcel. Net nadat een eicel uit een vochthoudend blaasje op de eierstok is vrijgekomen begint de eicel aan zijn reis door de eileider, die een aantal dagen duurt. De bevruchting vindt dus bijna altijd plaats in de eileider. Is dit gebeurt, dan ben je er nog niet. De bevruchte eicel beweegt zich door de eileider naar de baarmoeder om zich vervolgens te nestelen in het baarmoederslijmvlies. Je bent nu écht zwanger! Toch kun je een beetje bloed verliezen tijdens dit proces, doordat er een bloedvat in het slijmvlies geraakt kan worden. Dit bloed vindt uiteindelijk via de vagina zijn weg naar buiten.

Een innestelingsbloeding is normaal en brengt geen risico’s met zich mee. Voor de vrouw is het echter wel fijn om te weten of het om een innestelingsbloeding of een nieuwe menstruatie gaat. Let op de volgende symptomen, dan zou je een innestelingsbloeding kunnen herkennen. 

De kleur is vaak lichtroze of donkerbruin

Een vrouw weet precies wanneer ze haar menstruatie heeft en zal elke verandering daar in kunnen herkennen. Vaak heeft ze dezelfde kenmerken, zoals buikpijn voor de bloeding begint, of bloedstolsels die ze kan verliezen. Een innestelingsbloeding lijkt niet op een normale menstruatie, het verschil is de kleur, deze kan lichtroze of wat donkerbruin zijn. 

Weinig bloedverlies tijdens de innesteling

De hoeveelheid bloed die je tijdens de menstruatie verliest, is elke maand ongeveer hetzelfde. Je weet dan ook wat je te wachten staat en welke producten je het beste kunt gebruiken om het bloed mee op te vangen. Bij een innestelingsbloeding verlies je minder bloed dan bij de menstruatie. Je herkent het aan licht vloeiend bloedverlies of een aantal druppeltjes. Sommige vrouwen hebben geen opvangmateriaal nodig, terwijl andere liever een inlegkruisje gebruiken. Je herkent een innestelingsbloeding aan vlekjes in je ondergoed of als je met wc-papier langs de vagina veegt.

Innestelingsbloeding duurt minder lang

Een menstruatiebloeding kan niet kort genoeg duren. Bij sommige vrouwen duurt het drie dagen, bij anderen wel zeven. Een innestelingsbloeding kan een paar uur tot drie volle dagen aanhouden. Langer dan dat komt vrijwel niet voor.

Innesteling begint eerder dan menstruatie

Bij dit symptoom komt een stukje rekenen kijken. Je menstrueert ongeveer elf tot veertien dagen na de ovulatie, het moment dat een eicel bevrucht kan worden. Een innestelingsbloeding ontstaat ongeveer zes tot twaalf dagen na de eisprong (ovulatie). Er zit dus grotendeels een verschil tussen wanneer welke bloeding ontstaat. Het is wellicht lastig om het precies bij te kunnen houden, maar het is een handig hulpmiddel bij twijfel! 


babyinspiratie de beste zwangerschapstesten

Bijkomende klachten bij innestelingsbloeding

Een innestelingsbloeding kan een aantal klachten geven. Het kan per zwangerschap verschillend zijn hoe dit ervaren wordt. 

Krampen na de innesteling

Het is geen geheim dat een vroege zwangerschap een snelle verschuiving van hormonen veroorzaakt. De innesteling is een oorzaak voor de hormoongolf. Dat is de reden waarom je die tweede roze lijn op een zwangerschapstest pas na de innesteling kan krijgen.

Het veranderende hormonale getij kan ook krampen veroorzaken als symptoom na de innesteling. Bovendien is er veel aan de hand in je baarmoeder als de bevruchte eicellen zich beginnen te ontwikkelen.

Hoewel er geen onderzoek is waaruit blijkt dat de innesteling zelf krampen veroorzaakt voelen sommige vrouwen rond het moment van innesteling wel buikpijn, lage rugpijn of kramp. Dit lijkt misschien een milde versie van hoe je jezelf voelt voordat je menstruatie begint.

Opgeblazen gevoel

Een stijgend progesteron gehalte (wat gebeurt in de vroege zwangerschap) vertraagt je spijsverteringssysteem. Hierdoor kan je je je opgeblazen voelen.

Alleen dit kan, zoals velen van ons weten, ook een veel voorkomend symptoom van je menstruatie zijn. En weet je waarom? Progesteron stijgt ook als je menstruatie eraan komt. 

Zachte borsten

Na de innesteling neemt het gehalte aan hCG, oestrogeen en progesteron snel toe. Dit kan ervoor zorgen dat je borsten zeer pijnlijk aanvoelen. 

Hoewel veel vrouwen al voor hun menstruatie een zwelling van de borst of tederheid ervaren, is dit waarschijnlijk duidelijker merkbaar dan normaal in een zeer vroege zwangerschap.

Misselijkheid

Ah, misschien wel de bekendste van de symptomen na innesteling. Namelijk misselijkheid, ook wel “ochtendmisselijkheid” genoemd (hoewel het op elk moment van de dag kan gebeuren).

Verhoogde progesteronspiegels na de implantatie kunnen je misselijk maken. Allen nogmaals, dit gebeurt meestal na 4 of 5 weken van de zwangerschap. Wat gelijk is aan de periode waarop je de eerste menstruatie mist. Progesteron vertraagt je spijsvertering, wat kan bijdragen aan misselijkheid.

Hoofdpijn

Hoewel ze goed en noodzakelijk zijn voor een succesvolle zwangerschap, kunnen die sterk stijgende hormoonniveaus (met name progesteron) je ook hoofdpijn geven na de innesteling.

Stemmingswisselingen

Het ene moment vrolijk zijn en het volgende moment huilen om een commercial op TV? Of opgewonden om uw partner ‘s avonds te zien en dan om niets een ruzie begint? Misschien ervaar je  stemmingswisselingen als een van de symptomen na de innesteling.

Oestrogeen en progesteron, evenals hCG, nemen na de implantatie zeer snel toe. Hierdoor kan je jezelf humeuriger voelen dan normaal.

Innestelings dip

Innestelingsdip

Hoewel dit klinkt als een soort raar voorgerecht, verwijst dit naar een eendaagse daling van je lichaamstemperatuur. Dit kan optreden als gevolg van de innesteling.

Als je zwanger wil worden en je houdt elke dag je temperatuur bij, om het juiste moment van zwanger worden te bepalen, dan kan je bij innestelling een lichte daling van je temperatuur waarnemen.

Conclusie

Hoe dan ook, het zal altijd even schrikken zijn zodra je bloed in je ondergoed ziet, haal dan nog eens diep adem en let goed op hoe het er uit ziet. Want het kan dus een innestelingsbloeding zijn.

Mocht je twijfelen ga dan naar je huisarts, benoem dat je een bloeding hebt gehad en dat de kans aanwezig kan zijn dat je zwanger bent. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *