Kleur ogen baby – Alles wat je moet weten over de ontwikkeling
Bij de geboorte kijken ouders vaak als eerste naar de kleur ogen van de baby. De kleur ogen van de baby is de genitsche eigenschap die de meeste nieuwschierigheid en aandacht van de ouders krijgt.
Uiteindelijk hangt de kleur ogen van een baby af van het genetisch materiaal dat elke ouder bijdraagt.
Houd er wel rekening mee dat de genen van de ouders op veel verschillende manieren met elkaar gecombineerd kunnen worden. Het voorspellen van de oogkleur van een baby is dus niet zo eenvoudig als het lijkt.
Hoe de oogkleur zich ontwikkeld.
De meeste Europese baby’s worden geboren met grijsblauwe ogen, terwijl veel Afro-Amerikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse baby’s geboren worden met bruine ogen. Soms kunnen hun ogen er zelfs zwart uitzien.
Ouders moeten niet te gehecht raken aan deze kleur bij de geboorte, omdat deze nog kan veranderen. Dit gebeurd zodra het licht de kleur-producerende cellen in de iris raakt. De iris is het deel van het oog achter het hoornvlies dat de grootte van de pupil controleert om licht binnen te laten.
Meestal kan de kleur van de ogen nog tot zes maanden na de geboorte veranderen. Het is echter ook voorgekomen dat er tot de leeftijd van drie jaar nog kleurveranderingen optreden. Bij sommige kinderen en voor een zeldzaam aantal kinderen kan het blijven veranderen, ook als ze al volwassen zijn.
De rol van melanine (pigment)
De kleur van de ogen wordt bepaald door melanocyten, dat zijn cellen die als taak hebben het eiwit melanine af te scheiden.
Bij blauwe ogen scheiden de melanocyten slechts een beetje melanine uit. Wanneer de ogen net iets meer melanine afscheiden, zullen de ogen van de baby er groen of hazelnootachtig uitzien. Als je baby bruine ogen heeft, scheiden de melanocyten veel melanine uit.
De genetica van je baby
Hoeveel de melanocyten produceren wordt volgens wetenschappers beïnvloed door maar liefst 15 genen, waarvan er twee genen het meeste invloed hebben op hoe de oogkleur van een kind zich ontwikkelt.
Deze twee genen zijn er in twee vormen – één met een bruine en blauwe versie en één met een blauwe en groene versie. Hierdoor zal de oogkleur van een baby afhankelijk zijn van de combinatie van de twee genen die hij van zijn ouders erft. De andere oogkleuren zoals grijs, hazelnoot, violet en meerdere andere combinaties worden op dit moment nog niet volledig begrepen. Toch zijn er, op basis van wat er nu bekend is, enkele algemene richtlijnen voor de oogkleur.
Bijvoorbeeld; beide ouders hebben donkere ogen. Dan is de kans groot dat de baby ook donkere ogen heeft omdat het bruine gen dominant is. Echter, als er blauwe ogen aan beide zijden van de familie zijn, is het geen uitzondering dat twee ouders met bruine ogen een kind met blauwe ogen krijgen.
De bruine kleur van de ogen is altijd beschouwd als de “dominante” kleur t.o.v. blauw, maar de moderne wetenschap begint aan te tonen dat het bepalen van de oogkleur niet zo eenvoudig is.
De kleur van de ogen wordt niet beïnvloed door één of twee genen, maar door de samenwerking van meerdere genen.
Om deze reden is het niet ongebruikelijk dat kinderen totaal andere oogkleuren hebben dan hun ouders. Het zou dus zomaar kunnen dat de baby een bruine oogkleur heeft terwijl de ouders beiden blauwe ogen hebben.
Kleur ogen van je baby voorspellen
Er is nog veel onduidelijkheid is over de wisselwerking tussen genen en de bepaling van de oogkleur. Daardoor is het moeilijk om hier voorspellingen over te doen, maar hier zijn veel voorkomende scenario’s:
- Als beide ouders blauwe ogen hebben, is de kans aanzienlijk groter dat de baby ook blauwe ogen heeft. Dit gebeurd alleen niet altijd.
- Wanneer beide ouders bruine ogen hebben dan is de kans dat de baby bruine ogen heeft zeer groot. Er zijn ook uitzonderingen op deze regel, vooral als een grootouder aan beide zijden van het gezin blauwe ogen heeft. In dat geval is het mogelijk dat de ouders deze genen doorgeven.
- Als één ouder bruine ogen heeft en één ouder heeft blauwe ogen, dan is er ondertussen ongeveer 50/50 kans dat het kind blauwe ogen heeft.
Het is belangrijk om te onthouden dat de veranderingen in oogkleur meestal van licht naar donker gaan. Dus als je kind bij de geboorte blauwe ogen heeft, dan kan de kleur van de ogen veranderen in groen, hazelaar of bruin. Hierdoor is het ongebruikelijk dat een baby blauwe ogen krijgt als hij of zij met bruine ogen geboren is.
Daarnaast zal ongeveer 10 procent van de baby’s veranderingen in hun oogkleur blijven ervaren als ze al volwassen zijn.
In het algemeen is het belangrijk om te onthouden dat het onmogelijk is om de oogkleur van een baby te voorspellen door alleen maar naar de ogen van de ouders te kijken. Het proces is veel ingewikkelder dan dat.
Zijn bruine ogen “sterker” dan blauwe ogen?
Volgens artsen zijn mensen met blauwe, grijze of groene ogen over het algemeen lichtgevoeliger dan mensen met bruine of zwarte ogen.
Mensen met lichtere ogen hebben vaak last van fotofobie of lichtgevoeligheid, waardoor ze in het zonlicht met de ogen fronsen. Ook kunnen ze zich vermoeid voelen als ze een tijdje onder fluorescerend licht hebben gezeten.
Deze gevoeligheid wordt veroorzaakt doordat mensen met lichte ogen minder pigmentatie hebben in de ooglagen dan mensen met donkere ogen. Als gevolg daarvan zijn ze niet in staat om de effecten van fel licht of zonlicht te blokkeren.
Met dit in gedachten, moeten ouders erop letten dat de ogen van kinderen vermoeid raken. Hierdoor moeten ze regelmatig pauze krijgen van het zonlicht.
Natuurlijk, ongeacht de oogkleur van uw baby, is het het beste om zijn ogen te beschermen met een zonnebril wanneer hij of zij buiten is. Zoek naar een zonnebril voor je kind die voldoende UV-bescherming biedt.
Houd de ogen van je baby veilig
Onthoud dat de ogen van je baby gevoelig zijn. Daarom wil je er dus zeker van zijn dat je een paar stappen neemt om de ogen van je baby veilig te houden.
- Ten eerste zal je in de eerste maanden na de geboorte een lichte afscheiding uit de ogen van je baby zien. Maak deze afscheiding voorzichtig schoon met een warm wattenstaafje. Dit kan je doen wanneer je de baby in bad doet.
- Ten tweede, wees voorzichtig met wat je de baby laat spelen. Baby’s hebben zeer weinig controle over de spieren. Het is dus niet ongewoon dat ze zichzelf in de ogen prikken. Onbedoelde oogletsels komen in de kindertijd vaak voor en kunnen in sommige gevallen leiden tot permanent gezichtsverlies. Geef je baby in plaats daarvan felgekleurde babyspeeltjes die duidelijk opvallen voor de baby.
De belangrijkste manieren om je kinderen veilig te houden
Tot slot wil je er zeker van zijn dat je aandacht besteedt aan de ooglijn van je baby. Het is heel gebruikelijk dat er in de eerste maanden een scheelte ontstaat bij de baby, maar als het doorgaat tot de leeftijd van drie maanden, praat dan met je kinderarts. Zij kunnen je doorverwijzen naar een oogarts.
Andere mogelijkheden
Het is mogelijk dat kinderen geboren worden met irissen die niet in kleur overeenkomen. Deze aandoening, is meestal aanwezig bij de geboorte als gevolg van een andere aandoening of een soort trauma.
Een voorbeeld van een aandoening waardoor dit kan ontstaan is het syndroom van Horner, een verstoring van de zenuwbaan van de hersenen naar één kant van het gezicht en oog.
Als je een ongebruikelijke verschijning in de oogkleur van je baby opmerkt moet je contact opnemen met je kinderarts. Deze kan je vervolgens doorverwijzen naar de kinderarts.
Conclusie
Het maakt niet uit welke kleur de ogen van je baby’s ogen uiteindelijk worden, want ze zullen mooi en uniek zijn. Hoewel je van te voren kunt hopen dat je baby op een dag een specifieke oogkleur zal hebben, zal je waarschijnlijk vinden dat je baby de mooiste ogen heeft die er zijn. Dit zal het verlangen naar een bepaalde oogkleur direct doen verdwijnen.
Geef een reactie