Mijn Baby is oververmoeid – Lees hier hoe dat komt
Is je baby oververmoeid? Als je een ouder bent, is het ongetwijfeld een woord waar je bang voor bent! Een baby is oververmoeid als je baby te moe is om te slapen. Dit zal resulteren in veel huilen.
En dan, wanneer de slaap eindelijk komt, zal een oververmoeide baby waarschijnlijk te vroeg wakker worden en het moeilijk hebben om weer in slaap te vallen.
Inhoudsopgave
Klinkt als een nachtmerrie, nietwaar?
Daarom is het zo belangrijk om te begrijpen wat oververmoeidheid is, om de tekenen ervan te herkennen en om proactief te voorkomen dat je baby oververmoeid raakt.
Wat is oververmoeidheid en waarom wordt je baby oververmoeid?
Als je baby oververmoeid is dan betekent dit gewoon dat het lichaam oververmoeid is en niet meer kan slapen. Wanneer je baby oververmoeid is dan is het zo lichamelijk vermoeid dat het stress-respons systeem van het lichaam wordt geactiveerd. Zodra je baby oververmoeid is dan overspoelen stresshormonen zoals cortisol en adrenaline de bloedbaan van je baby. Hierdoor wordt het nog moeilijker wordt voor je baby om te ontspannen en te kalmeren.
Dit is meestal een cyclisch patroon; hoe oververmoeider je baby raakt, hoe moeilijker het voor je baby is om te ontspannen en in slaap te vallen. Dit maakt je baby vervolgens nog vermoeider.
Je baby wordt oververmoeid als ze langer opblijft dan ze zou moeten tussen de dutjes door, of voor het slapengaan. Oudere kinderen kunnen uiteraard langere periodes slapen aan, maar veel pasgeborenen kunnen niet meer dan 45 minuten zonder een nieuw dutje te doen.
Dit is een van de redenen waarom het gemakkelijk is om je pasgeborene of jonge baby oververmoeid te laten raken!
Tekenen van een oververmoeide baby
Over het algemeen vertonen baby’s die oververmoeid zijn een aantal van de volgende tekenen.
- De baby wrijft veel over de ogen of gezicht.
- De baby beweegt haar gezicht weg van de stimulatie.
- Ze zal veel geeuwen, hikken of vaak niezen.
- De baby zal zich druk maken en jammeren; uiteindelijk kan het gejammer in volledig ontroostbaar huilen uitmonden.
- Ze zal kleverig worden met mama of papa, of met een verzorger. Hierdoor wordt het onmogelijk om haar te laten inslapen.
- De baby zal steeds lichamelijk actiever worden en “opgewonden” raken naarmate de wakkere periode vordert.
De signalen van je baby’s oververmoeidheid zullen net zo uniek zijn als hij is, dus het is het beste om je baby goed in de gaten te houden en zijn tekenen van oververmoeidheid te “leren”.
Hoe krijg je je oververmoeide baby in slaap?
Het belangrijkste om te onthouden is dat als je baby of peuter oververmoeid is, je haar eerst moet kalmeren. Als je kind eenmaal rustig is dan kan je beginnen te werken aan het oplossen van de slaperigheid. Dit leidt hopelijk uiteindelijk tot het resultaat dat je baby gaat slapen.
Gebruik deze strategieën om je baby of peuter te kalmeren en de slaperigheid te bevorderen:
- Dek je baby in.
- Houd je baby vast.
- Geef je baby te eten totdat ze kalm en slaperig is.
- Schommel je baby op en neer om te kalmeren.
- Maak de kamer van je baby donker.
- Zing een slaapliedje terwijl je je baby beweegt.
- Voor oudere baby’s en peuters: lees een paar verhalenboeken voor het slapengaan in de schemerige kamer van je kind.
- Voor peuters en kleuters: bied een rustige tijd aan waarin je kindje in zijn slaapkamer boeken kan lezen en met speelgoed kan spelen.
Hoe voorkom je dat je baby oververmoeid raakt?
Voorkomen is beter dan genezen. Het is ook voor jou als ouder heel vermoeiend om een oververmoeide baby weer in een ritme te krijgen. Zorg dus, om omververmoeidheid te voorkomen, voor een goed ritme van slapen , spelen en voeden. Hou je ook zoveel mogelijk aan dat ritme. Blijf consequent. Een uitgangspunt van een goed ritme kan zijn:
- Een baby kan niet meer dan 45 minuten achter elkaar wakker zijn.
- Een pasgeborene van 6 maanden kan ongeveer 2 uur achter elkaar wakker zijn.
- Peuters kunnen 4-5 uur achter elkaar wakker zijn.
In principe voorkom je oververmoeidheid wanneer je je baby’s slaap- en voedingsschema zorgvuldig in de gaten houdt.
Je moet er ook voor zorgen dat je baby op de juiste momenten dutjes en voedingen worden gedaan om ervoor te zorgen dat je baby of peuter niet te lang wakker blijft.
Geef een reactie