Eerste schooldag

Eerste Schooldag – Met deze tips kan je je kind voorbereiden

De eerste schooldag is misschien spannend voor je kind, maar het is vaak nog spannender voor de moeder. Voor het eerst zal je kind naar de plek gaan waar hij zal leren lezen. Het is een hele nieuwe wereld die voor hem open gaat.

De eerste schooldag is een enorme eerste stap naar onafhankelijkheid die vaak moeilijk is in het begin. Vooral als je er vanuit ging dat je baby altijd je kleine baby zal blijven.

Mijlpaal van de eerste schooldag

Hoewel het starten van de kleuterschool een belangrijke mijlpaal is, komt het vaak met veel huilen, en onzekerheid. Voor kinderen komt de angst voornamelijk doordat ze geen idee hebben wat ze kunnen verwachten.

Ze hebben de eerste vier jaar doorgebracht met het leren van regels en routines in hun gezinsleven en ze zijn volledig onbekend met de nieuwe regels en routines die ze zullen tegenkomen. Omdat de eerste schooldag van de kleuterschool zo’n nieuwe ervaring is, moet je het niet behandelen als een andere datum op je kalender.

Neem enkele weken voor de eerste dag om hem voor te bereiden op dit nieuwe avontuur.

Heb je stress of vreugde?

Voor sommige kinderen gaan de maanden voor de eerste schooldag niet snel genoeg voorbij. Ze praten over leerkrachten, schoolborden, bureaus en klasgenoten met veel geluk in hun stem en hun vreugde is aanstekelijk.

Als dit het geval is dan mag je van geluk spreken. Geef ze dan ook geen redenen om zich zorgen te maken. Voor andere kinderen is het moeilijker.

Voor hen is school een abstract en mysterieus begrip dat een beetje eng kan zijn. Als je kind zo tegen school aankijkt, aarzel dan niet om in de zomer wat tijd op het schoolplein door te brengen.

Dat is de beste manier voor een kind om zijn weg te leren kennen en als je geluk hebt, zal het zijn zin krijgen om te zien wat er binnenin zit.

Het einde van de dagopvang

Een andere grote verandering is het einde van de dagopvang. Op de dagopvang was je kind een ster. Hij had verantwoordelijkheden, goede vrienden, kende het hele personeel en was een van de grote kinderen.

Zijn kinderdagverblijf leraar wist jouw naam, je wist wie ze was en het was een soort van mamma’s club geworden. Het is erg moeilijk voor sommige moeders om die plek te verlaten waar iedereen zo vriendelijk en aardig was.

Eerste schooldag voor thuisblijvende moeders

Voor thuisblijvende moeders verandert een kind dat naar school gaat, het leven enorm. Waar je eerst de hele dag met je kindje doorbracht zie je hem nu alleen met de lunch en in de avond. Vaak is de eerste schooldag voor thuisblijvende moeders moeilijker dan voor hun kinderen. Je kindje is vaak opgewonden om naar school te gaan.

Het kan zijn dat je kindje het moeilijk vind om voor de eerste keer gescheiden te worden. Mocht dit het geval zijn, vertrouw dan op de leraren op de school die er alles aan zullen doen dat het eerste jaar van je baby goed verloopt.

Baby’s groeien ontzettend snel

Je zal het in het begin waarschijnlijk moeilijk vinden om te beseffen dat je kindje geen baby meer is nu hij eindelijk naar een echte school gaat.

Maak je geen zorgen, de basisschool is gewoon een nieuw hoofdstuk waarvan je er een hoop mee zult maken. Het is geen probleem om een traan te laten als je kijkt hoe je kind met zijn rugzak naar het schoolplein loopt. Je zal niet de eerste moeder zijn die dit heeft meegemaakt.

De uitdagingen van de eerste schooldag

De schoolinschrijving markeert het begin van een belangrijke nieuwe fase met veel veranderingen in het leven van een kind. Je kind leert een nieuwe omgeving kennen en maakt nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.

Ook voor de ouders verandert het dagelijkse ritme en komen ze voor nieuwe taken en uitdagingen te staan. Er zijn een paar tips om je kind te motiveren en ervoor te zorgen dat de overgang naar het dagelijkse schoolleven met gemak verloopt.

Kleuterschool

Nieuw dagelijks leven voor ouders en kinderen – een positieve houding creëren

Ouders moeten hun kind vertellen wat een typische schooldag is, zodat het kind zich snel kan aanpassen. Kinderen op de kleuterschool zijn niet gewend om lang stil te zitten en te luisteren.

Het moet hen worden uitgelegd en worden geoefend. Het is belangrijk om uit te leggen waarom kinderen niet gewoon het klaslokaal kunnen binnenlopen of rondlopen tijdens de les.

Voor de kinderen betekent dit ook dat ze zich aan nieuwe regels moeten houden en bepaalde nieuwe taken moeten uitvoeren. Bovendien kunnen kinderen zich niet meer concentreren op wat ze willen doen, maar moeten ze zich aan het tijdschema houden.

Luisteren naar de leerkracht

Het kind moet worden verteld om te luisteren naar wat de leerkracht zegt tijdens de schooltijd. In geval van problemen kunnen de kinderen ook met de leerkrachten praten. Ouders moeten hun kind een positieve indruk geven van de school door interessante of grappige herinneringen te delen.

Niet alleen de juffen hebben de taak om de toekomstige eerstejaars scholieren voor te bereiden op het dagelijkse schoolleven. De ouders dragen er ook toe bij dat de overgang voor het kind zo makkelijk mogelijk verloopt.

Vaardigheden die je een kind kan leren voor de eerste schooldag

Welke vaardigheden zouden goed zijn die je kind moet kunnen voor hun eerste schooldag?

 • Iemands naam kunnen spellen
 • Kent de getallen tot tien
 • Hun eigen adres, telefoonnummer en de verjaardag kennen
 • In staat zijn zich aan en uit te kleden
 • Alleen naar het toilet kunnen gaan
 • Afbeeldingen met een schaar kunnen uitknippen en op papier kunnen plakken
 • Kunnen kleuren
 • Schoenen kunnen strikken
 • In staat zijn om de eigen spullen te herkennen en ze netjes te houden.

Wat moeten ouders met hun kinderen oefenen voor de eerste schooldag?

 • Oefen luid en duidelijk te spreken
 • Vertel kleine verhalen in volledige zinnen
 • Tellen tot 20 (vooruit en achteruit)

Benodigdheden voor de eerste schooldag

De inschrijving voor de ‘grote mensen’ school is niet alleen het begin van een nieuwe fase, maar het geeft ook een gevoel van opgroeien bij je kind en jou. Daar horen natuurlijk ook grote mensen spullen bij. Hierdoor wordt het gevoel van eigenwaarde van het kind versterkt.

De volgende spullen zal je waarschijnlijk nodig hebben voor je kinds eerste schooldag.

Tips om je kind voor te bereiden op de eerste schooldag

Het voorbereiden op de eerste schooldag van je kind op de kleuterschool kan de verlatingsangst die hij voelt als je vertrekt sterk verminderen. Hier zijn enkele manieren om je kind vertrouwd te maken met zijn nieuwe omgeving.

Leg de routines van de kleuterschool uit.

Vertel je kind over de spelletjes die ze zal spelen, de kinderen die ze zal ontmoeten, en hoe je er altijd zal zijn om haar op te halen aan het einde van de dag.

Doe geen beloftes over dingen die je niet onder controle hebt (zoals het maken van nieuwe vrienden). Als de eerste ervaring van je kind niet overeenkomt met zijn verwachtingen, kan school al snel eng lijken in plaats van opwindend.

Maak kennis met de leraar.

Veel kleuterscholen hebben een open huis, waar ouders, leerkrachten en kinderen elkaar kunnen leren kennen voordat de eerste schooldag begint.

Er zullen waarschijnlijk veel ouders strijden om de aandacht van de leraar, maar zorg ervoor dat je een kans krijgt om met haar te praten als je kind binnen gehoorsafstand is.

Als je kind ziet dat de leraar iemand is die je leuk vindt en vertrouwt dan zal hij gemakkelijker een band met haar kunnen opbouwen.

Bezoek de school.

Neem je kind voordat de eerste schooldag begint mee naar de klas en wijs hem op de verschillende activiteiten die hij elke dag zal doen. Vertel hem ook de naam van de school.

Zet voor de eerste schooldag speelafspraken op.

Het zien van bekende gezichten in zijn klas zal het comfortniveau van je kind verhogen. Je krijgt waarschijnlijk in de zomer een lijst met de verschillende kinderen in de klas.

Daarom kan je vast speelactiviteiten plannen met de andere kinderen van de klas. Op die manier kent je kind alvast wat kinderen voordat de school begint. Ook geeft het je de mogelijkheid om ondersteuning te zoeken bij andere families.

Houd een positieve houding aan.

Je kind zal aanwijzingen van je aannemen, dus wees kalm en vertrouw erop dat alles goed zal gaan. Vraag je kind dus niet of hij bang is voor de eerste schooldag, dat maakt hem misschien nog banger.

Mocht je kindje angstig lijken stel hem dan vooral gerust door te zeggen dat het goed komt en benadruk dat je in de buurt bent als hij je nodig heeft.

Rollenspel.

Doen alsof je met knuffeldieren speelt kan je kind helpen om zich aan te passen aan het idee dat hij je verlaat, maar je wel terug komt. (Bijvoorbeeld, zijn teddybeer gaat naar school met wat andere harige vriendjes, en mama Teddy gaat weg en komt terug nadat hij een liedje heeft gezongen en een hapje heeft gegeten).

Lees boeken.

Dit zijn voornamelijk boeken die beschrijven wat er op school gebeurd en tegelijkertijd de gevoelens van een kind valideren. Het lezen van boeken kan helpen om de kriebels te onderdrukken.

Hoe je kan omgaan als je je kind afzet op zijn eerste schooldag.

Hoezeer je je ook voorbereidt, je kleuter zal op haar eerste dag nog vol zenuwen zitten. Hier is hoe je het achterlaten van je kind een beetje makkelijker kan maken.  

Maak een afscheidsritueel.

Het hebben van een afscheidsroutine zorgt voor troost en vertrouwdheid. Op die manier weet je kind wat er gaat komen.

Jij en je kind kunnen samen een ritueel bedenken die goed voelt. Denk hierbij aan een speciale knuffel of handdruk.

Als je eenmaal afscheid hebt genomen kan je het beste direct uit het zicht verdwijnen. Een lang afscheid kan het gevoel alleen maar versterken dat de school een slechte plek is.

Sluip niet weg.

Het kan verleidelijk zijn om de heel stil de kamer te verlaten, maar je kleintje zal banger zijn als je plotseling verdwijnt.

Mama’s moeten nooit abrupt van hun kind worden weggerukt. Het kan tot tien weken duren voordat een kind volledig klaar is om op school te worden achtergelaten zonder haar moeder.

De beste manier om het scheidingsproces in gang te zetten om bij het begin mee te gaan naar school. Zorg ervoor dat je je niet mengt in de spelletjes, maar er alleen bent als troost.

Breng een troostend voorwerp mee.

Laat je kind een kleine herinnering vanuit huis meebrengen om zijn verlatingsangst te verlichten. Als hij geen favoriete pop of knuffel heeft, kan zelfs een geliefd boek of een drinkbeker gevuld met zijn favoriete drankje genoeg zijn.

Deze voorwerpen lijken misschien kleine dingen voor jou, maar ze kunnen een echt gevoel van veiligheid geven aan kinderen in een onbekende omgeving.

Maak nooit vergelijkingen.

Vergelijk je kind nooit met andere kinderen die het makkelijker hebben met het afscheid. Je kind prijzen op een positieve manier is de makkelijkste manier om de overgang naar de eerste schooldag zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Alle kinderen zijn verschillend en ze hebben allemaal een andere manier van verwerking nodig.

Herinner hem eraan dat je terug komt.

Als je hem aan het eind van de dag ophaalt, versterk dan het idee dat je terugkwam, zoals je zei dat je dat zou doen. Op deze manier weet je kindje dat je het meent.

Conclusie

Het kan lastig zijn voor kinderen om de eerste schooldag te ervaren. Hopelijk helpen deze tips om je kind optimaal voor te bereiden voor het grote moment. Denk eraan dat elk kind anders is en dat ze ook allemaal anders kunnen reageren.

Uiteindelijk zal je terug kijken op deze dag als een grote mijlpaal waarbij je trots kan zijn op je kind en jezelf natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *