Pasgeboren baby slaapt niet – 5 redenen die het verklaren.
Er wordt vaak aangeraden dat je gewoon moet gaan slapen als je baby ook slaapt, maar wat als je pasgeboren baby helemaal niet slaapt. Dan kan het lastig zijn om voor jezelf een goed slaapritme op te bouwen.
Lees verder om de vijf veel voorkomende redenen te ontdekken waardoor sommige baby’s niet goed slapen. Daarnaast wordt uitgelegd hoe je ervoor kan zorgen dat je je baby weer in slaap krijgt.
Je baby weet niet of het dag of nacht is
Het kan zijn dat je pasgeboren baby niet slaapt doordat het in een omgekeerd schema leeft. Sommige baby’s beginnen te slapen volgens een zogenaamd dag/nacht omkeerschema. Je baby slaapt overdag goed, maar is ’s nachts wakker en continu bezig. Het is frustrerend en vermoeiend, maar gelukkig is het maar tijdelijk.
Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om je baby te helpen leren dat de dag om te spelen is en de nacht er is om uit te rusten:
Tips
- Houd je baby wat langer wakker tijdens elke wakkere periode van de dag. Dit zal helpen om de behoefte aan slaap later te vergroten. Sommige slaapdeskundigen raden aan om na de voeding een paar minuten met je baby te spelen in plaats van je baby in slaap te laten vallen.
- Breng je baby naar buiten in de zon (zorg ervoor dat ze goed beschermd zijn, natuurlijk). Natuurlijk licht helpt hun interne klok te resetten. Als je niet de mogelijkheid hebt om naar buiten te gaan, plaats dan je baby’s wiegje in de buurt van een raam dat goed en helder licht doorlaat.
- Vermijd slaapverwekkende activiteiten, indien mogelijk, gedurende de dag. Vecht niet tegen de behoefte van je baby om te slapen, maar als je ze een beetje uit het autostoeltje kunt houden, zal die extra tijd die ze wakker zijn ze later helpen.
- Houd het licht laag of zet het ’s nachts uit. Doe dit overal in de buurt van het slaapgedeelte van de baby. Dit geldt ook voor geluid en bewegingen Je doel zou moeten zijn om geen verstoringen te veroorzaken.
Sommige deskundigen raden aan om baby’s ’s nachts te laten inbakeren, zodat hun armen en benen niet bewegen en ze niet daardoor wakker worden. je kunt ook proberen om ze in een kleine wieg te laten slapen, zodat ze zich prettig en veilig voelen.
Een compleet overzicht inbakerdoeken kan je hier vinden
Verkrijgbaar bij
Je pasgeboren baby slaapt niet omdat ze honger heeft.
Je pasgeborene baby eet niet zoveel in één keer. Wanneer je borstvoeding geeft, wordt de melk snel verteerd. Dat betekent dat een baby hongerig wakker kan worden en klaar is om zijn buik te vullen.
Deskundigen zeggen dat honger de meest voorkomende reden is dat een pasgeboren baby niet goed slaapt. Omwille van de gezonde groei van je kind moet je niet proberen deze behoefte te veranderen of te herscholen. Zelfs als je weet dat je je baby een paar uur eerder hebt gevoed, controleer dan of eten hetgeen is wat je kindje nodig heeft.
Dorst is een andere reden waarom baby’s wakker worden. Een drankje van je eigen moedermelk of formule kan de truc zijn.
Je baby voelt zich niet goed
Er is bijna altijd iets aan de hand met het lichaam van je pasgeborene, en veel daarvan is ongemakkelijk.
Je baby kan dat zijn:
- Doorkomende tandjes. Probeer een bijtring.
- een verkoudheid of allergieën hebben
- de drang voelen om haar voetjes te bewegen
- gasvorming
- verstopt gevoel
Elk van die dingen zorgt ervoor dat een baby ’s nachts niet slaapt. Neem contact op met je huisarts als je vermoedt dat pijn of allergieën de boosdoener zijn. Dan wordt de een gezonde dosis van medicijnen aangeraden of iets anders dat wellicht kan helpen.
Als je denkt dat gasvorming het probleem is, dan kan je een massage proberen om het gas te verhelpen. Als je baby het probeert te redden, bekijk dan deze natuurlijke bijtringen voor mogelijke verlichting.
Je baby heeft je nodig
Sommige baby’s zijn zo verliefd op hun ouders, dat ze geen tijd kunnen verspillen aan slaap. Je baby wil weten wat je doet en je baby wil spelen. Met jou! Zelfs in het midden van de nacht.
Een hele eer eigenlijk!
Sommige ouders vinden dat het helpt om je baby in de zelfde kamer te laten slapen. Zo voelen de baby’s zich toch verbonden met jou en kan jij rustig verder slapen.
De pasgeboren baby slaapt niet door overstimulatie
Baby’s zijn gevoelig. Te veel stimulatie kan hen van hun slaapspel afbrengen. Stimulatie kan komen doordat mama te veel chocolade in haar melk eet, te veel knijpen van haar tante, of gewoon te veel daglicht.
Als je pasgeboren baby niet slaapt dan is dat vaak een aanwijzing dat er iets in de moedermelk niet overeenkomt met wat je baby nodig heeft. Andere ouders geven aan dat een drukke dag vol lawaai en activiteit het moeilijk maakt voor hun baby om over te schakelen naar de slaap modus.
Je kunt niet terugnemen wat er al gebeurd is, maar je kunt wel leren om de activiteitsdrempel van je baby te meten. Misschien is een uitstapje naar de lokale koffiebar en een bezoekje met de grootouders alles wat je baby voor die dag kan doen.
Ga dan niet ook nog eens naar het etentje bij de buren als je jezelf realiseert dat je baby dan niet meer in staat is om tot rust te komen en niet verder kan slapen.
Dit is wat je kan doen
In de meeste gevallen is je pasgeborene ’s nachts wakker tijdens korte fases van de eerste levensmaanden. Het kan een eeuwigheid lijken als je uitgeput bent, maar het duurt vaak maar een paar dagen of weken. Het is ook waarschijnlijk dat de meeste redenen waarom je kleintje wakker is, tijdelijk zijn, en geen noodgevallen.
Als je denkt dat je kind aan een niet gediagnosticeerde ziekte of allergie lijdt, dring er dan bij je arts op aan om de zorgen serieus te nemen. Het kan de sleutel zijn om zowel jezelf als je baby de nodige rust te geven.
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie