Baby hoofd gestoten

Baby hoofd gestoten – Moet je bezorgd zijn?

Het is beangstigend als je baby haar hoofd heeft gestoten. Hier is wat hoofdletsel symptomen om op te letten en wanneer u zich geen zorgen hoeft te maken.

Laura was de luier van Anna aan het verschonen toen ze eventjes wegkeek om iets te pakken. In een fractie van een seconde, beweegt de 9 maanden oude baby zich, en valt met haar hoofd op de grond.

Er waren gelukkig geen tekenen van verwonding, behalve date ze huilde. Doordat Anna me niet kon vertellen hoe ze zich voelde was ik bang. Snel ging ik naar de dokter en hier bleek het gelukkig allemaal in orde te zijn. Dit nam alleen mijn schuldgevoelens niet weg, omdat ik het liet gebeuren.

Een ongelukje kan iedereen overkomen en daarom is het goed om te weten wat je kan doen als je baby haar of zijn hoofd heeft gestoten. Hieronder wordt het uitgelegd. 

Hoe kan je een baby behandelen als ze een bult op haar hoofd heeft?

Veel ouders hebben hetzelfde gevoel van paniek weleens gevoeld. Gelukkig is de baby meestal ongedeerd wanneer ze haar hoofdje heeft gestoten. Dit is natuurlijk met uitzondering van een kleine blauwe plek of bult op haar hoofd.

Dit kan gelukkig eenvoudig behandeld worden met Paracetemol en een ijskompres, maar hoe kunnen ouders nou weten of er iets ernstiger aan de hand kan zijn, zoals een lichte hersenschudding, wat de hersenfunctie verstoord?  

Wat zijn de symptomen van een hersenschudding bij een baby?

Als er een verlies van bewustzijn of misvorming van de schedel is nadat een baby haar hoofd heeft gestoten dan moet er direct contact opgenomen worden met de arts.

Echter als een baby wakker is, alert is en zich normaal gedraagt dan is dit niet verontrustend. In dit geval is het goed om een dag of twee waakzaam te blijven. Als je baby zich anders gaat gedragen en een van de volgende symptomen heeft ga dan naar de dokter: 

  • Braken
  • Slaperig
  • Geïrriteerd
  • Minder eten
  • Moeite met het gebruik van een deel van haar lichaam.

Moet ik naar het ziekenhuis nadat mijn baby haar hoofd heeft gestoten?

Het is belangrijk dat je niet vergeet dat het niet ongebruikelijk is voor een baby om slaperig te zijn na stress of verwondingen. Als de slaap aanhoudt dan kan het een teken zijn van iets ernstiger, maar het is belangrijk dat je je baby laat slapen. Dit helpt haar om zich beter te gaan voelen.

Mocht je bezorgd zijn om je baby dan kan je altijd langs de dokter gaan om het te laten controleren. Een bezoekje aan de spoed eisende hulp bestaat meestal uit een paar uur observatie. Mochten de artsen zich zorgen maken over het zwellen of bloeden van de hersenen dan kan een röntgenfoto of scan helpen om de volgende stappen te bepalen.

Lichte hersenletsels bij baby’s nadat een baby haar hoofd heeft gestoten zullen vaak zelf genezen zonder hulp van buitenaf. Vaak zijn ouders over bezorgd als ze naar een arts gaat. Dit is niet erg, het is belangrijk om waakzaam te zijn, maar ben je er van bewust dat het niet altijd ernstig is! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *