Symptomen eisprong
Om de kans op een zwangerschap te vergroten is het belangrijk om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Op deze dag ben je namelijk erg vruchtbaar. Ook twee dagen en de dag voor de eisprong ben je erg vruchtbaar. Drie tot vijf dagen vóór je eisprong ben je ook al vruchtbaar, maar op deze dagen is er wel minder kans om zwanger te worden. De dag na de eisprong ben je nog een paar uur vruchtbaar. Daarna neemt de kans om zwanger te worden af. Je hoeft niet perse precies op de dag van je eisprong seks te hebben. De zaadcellen van een man kunnen ongeveer drie dagen overleven in het lichaam van een vrouw. Daarnaast heeft het zaad ook wel wat tijd nodig om de eicel van de vrouw te bereiken.
Verkrijgbaar bij
Na de eisprong is de eicel ongeveer twaalf uur vruchtbaar. Daarna neemt de vruchtbaarheid van de eicel snel af. Daarom is het belangrijk om je eisprong te berekenen. Op deze manier weet je wanneer je het meest vruchtbaar bent.
Eisprong berekenen
Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen. Bij de ene vrouw is dit korter dan bij de andere vrouw. Ongeveer veertien dagen vóór je eerste menstruatiedag vindt de eisprong plaats.
De eerste dag van je menstruatie is ook de eerste dag van je cyclus. Dit loopt door tot de dag vóór je volgende menstruatie.
Tekenen eisprong
Er zijn verschillende manieren om je eisprong op te sporen. Er zijn meerdere tekenen dat je eisprong eraan zit te komen. Dit kan enorm verschillen per vrouw. Er zijn vrouwen die bepaalde signalen heel duidelijk kunnen voelen. Ook zijn er vrouwen die niets voelen.
Hieronder staan een aantal tekenen waar je op zou kunnen letten om erachter te komen of je een eisprong hebt.
De LH-piek
Tijdens je cyclus vindt er een verandering plaats van het LH-hormoon. Dit hormoon stijgt als de eisprong eraan komt. Bij de LH-piek kan er een hoge concentratie van het LH-hormoon gemeten worden in de urine. Meestal vindt de eisprong één of twee dagen na de LH-piek plaats.
Afscheiding eisprong
Rond de eisprong merk je dat je afscheiding zal veranderen. De afscheiding rond deze periode wordt ook wel cervixslijm genoemd. Dit wordt gemaakt door je klieren in je baarmoederhals. Cervixslijm beschermt je baarmoeder tegen infecties en bacterieën. Ook zorgt cervixslijm ervoor dat de zaadcellen zich op een veilige manier verplaatsen van je vagina naar je baarmoeder.
Een aantal dagen voor de eisprong zal je merken dat het slijm al wat gaat veranderen. Het slijm is dan helder, kleverig en soms ook rekbaar.
Na de eisprong merk je dat het slijm weer zal veranderen. Het zal dan niet meer helder en kleverig zijn.
Eisprong pijn
Er zijn vrouwen die een eisprong pijn kunnen voelen. Dit wordt ook wel ovulatiepijn genoemd.
Tijdens de eisprong kan je een stekende pijn in je onderbuik voelen. Deze pijn zit ongeveer ter hoogte van één van de eierstokken. De ene keer voel je het aan de linkerkant van de je buik en de andere keer kan je het aan de andere kant voelen van je buik. Het wordt ook wel vergeleken met menstruatiepijn. Deze pijn is vaak een paar uur te voelen. Er zijn ook vrouwen die er een hele dag wat last van kunnen hebben en soms wel een paar dagen.
Bloedverlies eisprong
Het kan voorkomen dat je tijdens je eisprong wat licht bloedverlies hebt. Dit kan natuurlijk vervelend zijn, maar het is ook een voordeel. Het kan zijn dat je iedere maand op dezelfde tijd in je cyclus wat bloed verliest. DIt kan een teken zijn dat je de eisprong hebt.De oorzaak van het bloeden kan zijn dat er een bloedvaatje kapot springt.Vaak is dit te zien aan wat bruine of roze afscheiding of wat druppels bloed. Dit kan per vrouw verschillen. Deze bloeding vindt meestal plaats precies tussen twee menstruaties in.
Verandering baarmoedermond
Tijdens je menstruatiecyclus verandert de baarmoedermond. Tijdens de vruchtbare dagen staat de baarmoedermond wat open en voelt het zacht aan. Ook komt je baarmoedermond wat hoger te liggen. Dit is dus een teken dat je meer kans hebt om zwanger te worden. Op de andere dagen in je menstruatiecyclus is de baarmoedermond harder.
Je kunt dit controleren door met je vingers te voelen.
Stijging van lichaamstemperatuur
Bij de meeste vrouwen zal de lichaamstemperatuur na de eisprong dalen met ongeveer een halve graad stijgen. Om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt kan je je lichaamstemperatuur meten gedurende je menstruatiecyclus. Doe dit iedere dag rond hetzelfde tijdstip. Dat is het meest betrouwbaar. Je zal dan meerdere cyclussen je temperatuur moeten meten om erachter te komen wanneer je eisprong plaatsvindt. Als je dit goed volhoudt, weet je dus wanneer je eisprong is geweest.
Verkrijgbaar bij
Gevoelige borsten en verhoogd libido
Rond de eisprong kan een vrouw last hebben van gevoelige borsten. Rond deze periode zijn je borsten meer doorbloedt. Hier kan je wat last van hebben.
Ook zijn er vrouwen die een verhoogd libido hebben rond de eisprong. Dit komt niet bij alle vrouwen voor, dus dit is geen heel betrouwbaar teken van een naderende eisprong.
Het kan voorkomen dat er geen eisprong plaatsvindt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom dit gebeurt. Het is verstandig om een huisarts in te schakelen als je het vermoeden hebt dat er helemaal geen eisprong plaatsvindt.
Lees ook: Hoe werkt een ovulatietest?
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie