Tips voor de overgang van winter naar zomertijd?
Voor ouders van jonge kinderen is het verzetten van de klok een absolute ramp. Kinderen hebben een biologisch ritme. Ze kijken niet op de klok voor de bedtijd of tijd om te eten. Hierdoor kan je kleintje door de overgang van winter naar zomertijd enorm van slag raken.
Als ouder kan je wel wat tips gebruiken om je kindje te laten wennen aan de overgang van winter naar zomertijd.
4 handige methodes
Een uur vooruit of achteruit kan een enorm verschil maken voor baby’s en jonge kinderen. Terwijl je als ouder je helaas aan de nieuwe winter of zomertijd moet houden. Wij hebben vier handige methodes die je kan toepassen bij de overgang van winter naar zomertijd.
1. Doe alsof het een normale dag is
De beste methode die de meesten altijd gebruiken is om gewoon te doen alsof het een normale dag is. Hou rekening met de nieuwe klok. Zorg er dus voor dat je kindje op de nieuwe tijd naar bed gaat en geef een uur eerder of later voeding.
Toch is het wel belangrijk om rekening te houden met de signalen van je kindje. Laat je kindje niet oververmoeid raken omdat je de nieuwe tijd wilt aanhouden. Als je kindje moe begint te worden breng je hem of haar gewoon naar bed.
Het onnodig wakkerhouden van je kindje kan er juist voor zorgen dat je kleintje nog vervelender wordt. Probeer dit dus wel te voorkomen als je overgaat van winter naar zomertijd met je kindje.
2. Stapsgewijs laten wennen
De tweede methode is je kindje stapsgewijs laten wennen aan de nieuwe tijd. Je zou hier eventueel de week van de overgang mee kunnen beginnen. Op maandag doe je kindje een kwartier later eten geven en naar bed.
Op woensdag doe je hier opnieuw een kwartier bij en op vrijdag weer een kwartier. Op de dag van de overgang is je kindje gewend aan de nieuwe tijd. Als de klok een uur vooruit gaat doe je het natuurlijk andersom.
Je zal merken dat je kindje met overgangen van een kwartier het makkelijker oppakt zodra de nieuwe tijd echt ingaat. Probeer het nieuwe schema in alles met een kwartier te verschuif. Verschuif dus de tijd een kwartier met eten, spelen, knuffelen, badderen en bedtijd.
3. Trek je er niets van aan
De derde methode is om je gewoon niets aan te trekken van de winter of zomertijd. Er zijn genoeg ouders die geen tijdschema aanhouden. Ze worden wakker als kind wakker is en gaan slapen als hun baby gaat slapen.
Vooral bij jonge baby’s zal een tijdschema nog niet echt verschil maken. Je kindje heeft gewoon elke 4 uur voeding nodig en dat maakt qua klok nog weinig uit. De verschuiving van zomer naar winter tijd zal eigenlijk weinig uitmaken voor je baby.
Probeer er als ouder gewoon een beetje flexibel in te stappen en ga langzaam mee in de tijd. Op ten duur zal je kindje aan de nieuwe tijd wennen zonder dat je er zelf echt een groot ding van gaat maken.
4. Laat het over je heen komen
De vierde methode is om het allemaal over je heen te laten komen en je kindje overdag wat meer slaapmomenten te geven. Kijk of je kindje wat meer slaap dan normaal kan pakken. Hierdoor heeft je kindje voldoende energie voor het tijdsverschil.
Je zal zo merken dat je baby niet oververmoeid raakt doordat de klok vooruit of achteruit gaat. Het is namelijk belangrijk om dit altijd proberen te voorkomen. Je wilt namelijk niet dat je kindje oververmoeid raakt door de overgang van winter naar zomertijd.
Tips bij zomer en wintertijd
Naast deze methodes hebben we ook nog een paar handige tips die je kan gebruiken. Eén van de tips is om je kindje zoveel mogelijk naar buiten te laten gaan. Qua daglicht kan je kindje wennen aan de nieuwe tijden. Als het donker wordt zal je kleintje sneller het slaaphormoon aanmaken.
Wil je juist dat je kindje langer wakker blijft? Zorg dan voor prikkels om je kindje wakker te houden. Doe die niet bij de slaapsignalen, maar gewoon al voor je kindje signalen van vermoeidheid geeft. Je kan prikkels geven door met je kindje te spelen. Hierdoor raakt je kindje niet vermoeid, maar blijft je kleintje langer wakker.
Geef zo min mogelijk suiker
Nog een tip is om tijdens deze periode zo min mogelijk suiker aan je kindje te geven. Suikers zorgen ervoor dat het slaapschema op natuurlijke wijze verstoord raakt. Je kindje wordt onrustig en slaapt slechter. Dit moet je vooral nu niet hebben.
Lekker buiten spelen
Een andere tip is om lekker naar de speeltuin te gaan mits je kind er oud genoeg voor is. Een beetje extra daglicht doet veel met het humeur van je kindje en zorgt ervoor dat je kleintje langer van zichzelf wakker blijft. Het is een tip die het verschil kan maken!
Geef een reactie