Waterpokken bij je baby – symptomen, behandeling en voorkomen
Waterpokken bij een baby is een besmettelijke ziekte. Ooit waren de waterpokken bijna een standaard onderdeel van de kindertijd. Destijds kwamen besmettingen van de waterpokken vaak voor. Sinds de introductie van het waterpokkenvaccin is deze ziekte gelukkig minder gebruikelijk geworden. Dit resulteert erin dat je baby minder kans heeft op de waterpokken.
Baby’s kunnen het vaccin helaas pas krijgen als ze minstens 12 maanden oud zijn. De gevallen van waterpokken bij baby’s jonger dan 1 jaar is gelukkig nog steeds flink gedaald. Dit is voor een deel te danken aan de verhogen van de “immuniteit van de mensheid”.
Kijk de video hieronder voor meer informatie over waterpokken
Inhoudsopgave
Vaccinatie van de waterpokken
De verhoogde immuniteit van de mensen, helpt indirect degenen te beschermen die nog geen vaccin kunnen krijgen. Hierdoor zijn baby’s beter beschermd zijn tegen het krijgen van de waterpokken.
Wanneer een groot deel van een bevolking gevaccineerd is dan is de kans op een uitbraak klein. Dus na de introductie van het waterpokken vaccin werden jonge kinderen niet meer zo vaak blootgesteld aan waterpokken als in het tijdperk van voor de vaccinatie.
Baby’s kunnen waterpokken krijgen als ze ermee in contact komen, maar ze kunnen een milder geval hebben als ze zelf een passieve immuniteit hebben. Passieve immuniteit komt voor wanneer de moeder haar eigen immuniteit aan haar baby doorgeeft tijdens het laatste trimester van de zwangerschap en tijdens de borstvoeding.
Baby’s kunnen de waterpokken ook van hun moeder krijgen als ze de waterpokken tijdens of na de zwangerschap krijgen. Doordat de passieve immuniteit niet meteen aanwezig is, kan een baby die direct rond de geboorte waterpokken van zijn moeder krijgt ernstig ziek worden.
Waterpokken kunnen ook overgedragen worden aan baby’s door iemand met gordelroos als de baby in direct contact is met diegene. Hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt, veroorzaakt namelijk ook gordelroos.
Wat zijn de symptomen van waterpokken?
De eerste tekenen van waterpokken bij baby’s kunnen zich als volgt voordoen:
- koorts, of een temperatuur van ongeveer 38,3 tot 38,9°C
- Verslechterde eetgewoontes
- Veel hoesten
- Als je kind vaker zenuwachtig wordt.
- Vermoeidheid bij de baby
- Meer slapen dan gewoonlijk
Deze symptomen kunnen een dag of twee voor de waterpokkenuitslag beginnen. De rode, zeer jeukende huiduitslag begint vaak op de romp, maag, hoofdhuid of gezicht te verschijnen. Daarna volgt een algehele uitslag.
De uitslag kan mild of ernstig zijn. De waterpokken komen voor in opeenvolgende fases gedurende twee tot vier dagen. Uiteindelijk komen er 200 tot 500 jeukende bulten verspreid over het hele lichaam.
De waterpokkenuitslag kent verschillende stadia. Het begint als kleine rode bultjes. In de loop van enkele dagen worden de bultjes omgezet tot met vloeistof gevulde blaasjes. Als de blaasjes breken, lekken ze en lijken ze op open wonden.
De blaasjes beginnen dan schurft te vormen en ze zullen daarna genezen. Waterpokken kunnen 5 tot 10 dagen meegaan. Omdat de huiduitslag in verschillende fases komt is het gebruikelijk om bultjes, blaren, open zweren en korstjes tegelijkertijd te zien.
Gemiddelde periode overdragen van waterpokken
Waterpokken zijn zeer besmettelijk. Het wordt verspreid door direct contact met de blaren, speeksel of slijm van een persoon die de infectie al heeft. Het kan zich ook door de lucht verspreiden als iemand met de infectie moet hoesten of niezen.
Symptomen van waterpokken zullen voor het eerst verschijnen tussen de 10 en 21 dagen na blootstelling aan het virus.
Hoe lang is een baby besmettelijk voor de waterpokken?
Een baby wordt ongeveer twee dagen voordat de uitslag zichtbaar is besmettelijk. Ze blijven dan besmettelijk totdat elke blaar weggetrokken is. Dit zal ongeveer vijf dagen duren.
Dat betekent dat je kan verwachten dat je je baby 7 tot 10 dagen thuis moet houden van de kinderopvang of andere gebieden met kinderen.
Moet je baby naar de dokter bij de waterpokken?
Als je vermoedt dat je baby de waterpokken heeft, moet je contact opnemen met de huisarts, zelfs als de uitslag en de symptomen mild zijn.
Zorg ervoor dat je de arts van je kind laat weten of je baby een van de volgende symptomen heeft. Deze symptomen kunnen namelijk wijzen op complicaties:
- Koorts hoger dan 38,9°C
- Huiduitslag in één of beide ogen
- Een huid die warm aanvoelt.
- Extreme slaperigheid of het onvermogen om wakker te worden
- Stijve nek
- Ernstige hoest
- Overgeven
- Snelle hartslag
- Moeite met ademhalen
- Spiertrillingen
Helaas moeten nog steeds veel kinderen eraan geloven. Zie het als iets natuurlijks en blijft altijd goed geïnformeerd.
Wat kan je doen bij waterpokken
Je kan niet veel meer doen dan je kindje een beetje helpen de jeuk te verzachten. Waterpokken gaan vanzelf weer over. Tot die tijd doe je er goed aan de nagels van de handjes kort te houden, zodat ze de bultjes niet open krabben. En meer krabben geeft meer jeuk. Sokjes of handschoenen helpen uiteraard ook. Daarnaast is je kindje wassen met koud of lauw warm water een optie, het verminderd de jeuk. Let wel op: Warm water verergerd de jeuk juist weer.
Zitten er bultjes in de mond kan je proberen wat verkoeling te bieden met een waterijsje of een koude drank.
Je kan ook een verkoelende lotion gebruiken om blaasjes op de huid sneller te laten indrogen. Let wel op welke lotion je kiest. Lotion met menthol is niet geschikt voor baby’s
Geef een antwoord