Waarom huilt mijn baby?
Een huilende baby zorgt bij nieuwe ouders de eerste keer voor een schrik reactie. Als nieuwe ouder vraag je jezelf af wat er mogelijk mis is met je baby. Vooral als je een baby hebt die veel huilt en andere baby’s vrijwel niet huilen.
Waarom huilt mijn baby zoveel?
Voor jouw baby is huilen de enige manier van communiceren. Een baby kan nog niet praten en daarom is huilen een onmisbaar communicatiemiddel. Door te huilen kan je baby aangeven waar hij of zij behoefte aan heeft. Als ouder kan je op deze manier ingrijpen en handelen op basis van het huilen.
Een baby heeft na de geboorte twee reflexen: zuigreflex en zoekreflex. Als je baby iets niet zelf kan, dan gaat je baby huilen. Bijvoorbeeld als je baby een zuigreflex heeft vanwege honger en er geen voeding in de buurt is. Je baby vraagt om hulp bij zijn of haar zuigreflex.
Niet alleen bij honger kan je baby gaan huilen, maar ook bij andere dingen waar je baby hulp bij nodig heeft. Bijvoorbeeld als je baby het warm of koud heeft. Maar het komt ook voor dat je baby zich alleen voelt en daarom begint met huilen.
Het is voor je baby een manier om z’n behoeftes te uiten.
Lichaamstaal van een baby
Een baby gebruikt overigens niet alleen huilen als communicatiemiddel. Je baby kan ook gebruik maken van lichaamstaal. Hierdoor kan je huilen vanwege voeding onderscheiden van vermoeidheid. Je moet je kleintje dus goed observeren om de oorzaak van het huilen te achterhalen.
De voornaamste reden waarom een baby huilt is vanwege voeding. Een baby kan flink driftig worden bij een lege maag. Naast flink huilen kan je kleintje rood aanlopen van boosheid of sabelen aan vingers of z’n vuistje.
Waarom huilt mijn baby? Reden van baby’s om te huilen
Sommige baby’s kunnen flink gaan huilen bij een vieze luier. Dit verschilt wel per kindje. Sommige baby’s geven hier weer helemaal niets om. Check dus altijd even de luier als je kindje blijft huilen na een voeding.
Net als volwassenen kan ook je baby zich gaan vervelen. Uit verveling kan je baby gaan huilen in de hoop dat je hem gezelschap gaat houden. Maar ook bij behoefte van liefde en aandacht. Als je baby zich alleen voelt kan hij huilen om je te roepen.
Kleine baby’s slapen ontzettend veel. Als ze te weinig slaap krijgen door prikkels, dan kunnen ze flink gaan huilen. De enige oplossing is je baby even rustig wegleggen in z’n eigen kamertje. Vooral bij kleine baby’s kan dit een oplossing zijn.
Baby’s kunnen ook flink gaan huilen als er een boertje dwars zit. Vooral bij kleine baby’s kan dit heel vervelend zijn. Je kan je baby hierbij helpen door een boertje op te wekken.
Pijn kan ook een reden zijn waarom je baby gaat huilen. Vooral in het begin moet je baby wennen aan nieuwe voeding. Hierdoor kunnen er darmkrampjes gaan ontstaan. Dit kan voor flink wat pijn en ongemakken zorgen.
Als je baby zich ongemakkelijk voelt, dan kan dit ook een reden zijn om te gaan huilen. Je baby voelt zich gewoon even niet lekker en huilt wat meer. Dit kan bijvoorbeeld als je baby niet lekker ligt of het te koud heeft.
Een baby die ziek is voelt zich natuurlijk totaal niet lekker. Je merkt het direct als je kleintje ziek is doordat je baby meer huilt dan gebruikelijk. Je kindje kan ook koorts hebben. Als je kleintje flink ziek is kan je overwegen een zetpil met paracetamol te geven.
Nog een reden voor je baby om flink te gaan huilen is als je kleintje vandaag een hoop nieuwe dingen heeft meegemaakt. Dit zijn allemaal prikkels die verwerkt moeten worden. Dit kan voor een flinke huilbui zorgen.
Een ander probleem waar je kleintje last van kan hebben is een sprongetje in de mentale ontwikkeling. Ineens heeft je kindje iets nieuws door en dit vindt je kleintje vrij lastig om te begrijpen. Dit kan ook voor huilbuien zorgen.
Iedere baby is verschillend
Elke baby is uniek en daarom is ook het huilen per baby verschillend. In het begin lijkt het huilen op elkaar, maar later begin je de taal van je baby te leren. Je ontdekt dat er een soort verdrietig huilen is en een manier van huilen bij honger.
In het begin huilen baby’s nog niet veel. Dit neemt langzaam aan toe als je baby ouder begint te worden. Met 6 tot 8 weken huilt je baby gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Vanaf 3 maanden begint het huilen weer af te nemen en huilt je baby nog maar 1,5 uur per dag. Doordat je baby vanaf 4 maanden op nieuwe manieren kan communiceren neemt het huilen verder af.
Als ouder wil je het liefste dat je baby zo snel mogelijk stopt met huilen. Door te achterhalen wat de oorzaak is kan je het “probleem” oplossen. Werkt dit niet?
Hou er rekening mee dat sommige baby’s gewoon even moeten uithuilen.
Kun je een baby verwennen?
Sommige ouders zijn bang dat ze hun baby teveel verwennen door te snel op te pakken. In de eerste maanden hoef je hier niet bang voor te zijn. Je baby heeft nog niet het mentale vermogen om hier een link tussen te leggen. Vanaf 6 maanden kan je baby deze link wel leggen.
Als je het idee hebt dat je echt een huil baby hebt, dan kan er soms een andere oorzaak voor zijn. Volg hiervoor vooral je moederinstinct en ga direct naar de huisarts als je zorgen maakt. De huisarts kan kijken of er geen medische oorzaak voor is.
Heel soms is er een medische oorzaak waarom je baby huilt. Een dokter kan dit voor je controleren als je dit vermoeden hebt. Bij de meeste baby’s is er gelukkig geen medische reden.
Het is gewoon de manier van communiceren voor je baby.
Het is vooral belangrijk om tijdens het huilen zelf rustig te blijven. Als je zelf overstuur raakt zal je baby ook blijven huilen. Als je er niet meer tegen kan, dan kan je overwegen een time-out te nemen. Leg je baby gewoon heel even in een andere ruimte of laat iemand anders je baby even troosten. Je zal merken dat het daarna een stuk beter gaat.
Geef een reactie