Waterpokken bij je baby – symptomen, behandeling en voorkomen
Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte die vooral bij kinderen voorkomt. Bijna alle kinderen die in Nederland opgroeien, hebben voor hun zesde jaar waterpokken gehad. Er kunnen ook waterpokken bij je baby ontstaan.
Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus. Het begint meestal met lichte koorts en je kindje wordt hangerig. Na een paar dagen dagen verschijnen er kleine rode bultjes op de huid. Deze bultjes veranderen in blaren met vocht en gaan jeuken. Na een paar dagen drogen de blaren weer uit en krijgt het korstjes. Meestal is het ziekteverloop mild, maar volwassenen en vooral zwangere vrouwen hebben meer klachten. In dit artikel kijken we wat je moet weten over waterpokken, inclusief symptomen, behandeling en preventie.
Kijk de video hieronder voor meer informatie over waterpokken
- Waterpokken bij kinderen
- Wat zijn de symptomen van waterpokken bij je baby?
- Hoe worden waterpokken behandeld
- Heltiq verkoelende gel voor waterpokken
- Drs Leenarts Verkoelende Lotion voor waterpokken – 50 ml
- HeltiQ Zemelen Bad 200 ml
- KidsClin waterpokkenschuim mousse – 100 ml
- Wanneer zijn waterpokken het ergst
- Moet je baby naar de dokter bij de waterpokken?
- Waterpokken bij volwassenen
- Waterpokken bij zwangere vrouwen
- Wat zijn de complicaties van waterpokken
- Hoe lang duren waterpokken
- Hoe kun je waterpokken voorkomen
Waterpokken bij kinderen
Meer dan 95% van de kinderen die in Nederland opgroeien hebben waterpokken gehad tegen de tijd dat ze zes jaar oud waren, meestal tussen de leeftijd van twee en vijf jaar. De meeste van deze kinderen zullen een milde vorm van de ziekte gehad hebben, met slechts enkele vlekjes.
Een klein aantal kinderen krijgt echter een ernstiger vorm van de ziekte, met een groot aantal vlekjes. In zeldzame gevallen kunnen waterpokken leiden tot ernstige complicaties zoals longontsteking of encefalitis.
Je kind mag naar school of dagopvang zolang het zich niet ziek voelt. Waterpokken zijn namelijk al twee dagen voordat de blaasjes verschijnen besmettelijk. Je moet het wel even melden op school of de dagopvang, zodat die andere ouders kan informeren. Voelt je kind zich niet lekker, dan hou je hem natuurlijk thuis en vertroetel je hem een beetje.
Zwemmen met waterpokken wordt afgeraden. Zwemwater kan de jeuk verergeren en met open blaasjes loopt je kindje meer kans op ontstekingen.
Wat zijn de symptomen van waterpokken bij je baby?
De eerste tekenen van waterpokken bij baby’s kunnen zich als volgt voordoen:
- koorts, of een temperatuur van ongeveer 38,3 tot 38,9°C
- Verslechterde eetgewoontes
- Veel hoesten
- Als je kind vaker zenuwachtig wordt.
- Vermoeidheid bij de baby
- Meer slapen dan gewoonlijk
De incubatietijd voor waterpokken is meestal twee tot drie weken. Deze bovenstaande symptomen kunnen een dag of twee voor de waterpokkenuitslag beginnen. De rode, zeer jeukende huiduitslag begint vaak op de romp, maag, hoofdhuid of gezicht te verschijnen. Daarna volgt een algehele uitslag.
De uitslag begint meestal op het gezicht en de borst, en verspreidt zich dan naar de rest van het lichaam. Waterpokken is het meest besmettelijk als de huiduitslag aanwezig is, maar het virus kan ook verspreid worden door contact met het vocht uit de blaasjes.
De waterpokkenuitslag kent verschillende stadia. Het begint als kleine rode bultjes. In de loop van enkele dagen worden de bultjes omgezet tot met vloeistof gevulde blaasjes. Als de blaasjes breken, lekken ze vloeistof.
De blaasjes beginnen dan op te drogen en er vormt een korst. Ze zullen daarna genezen. Waterpokken kunnen 5 tot 10 dagen meegaan. Omdat de huiduitslag in verschillende fases komt is het gebruikelijk om bultjes, blaren, open zweren en korstjes tegelijkertijd te zien.
Hoe worden waterpokken behandeld
Er is geen medicijn tegen de waterpokken. Het goede nieuws is dat het meestal na een week of twee vanzelf overgaat.
Voor kinderen met milde waterpokken is thuisverzorging meestal het enige dat nodig is. Dit omvat veel rust, drinken van vocht om uitdroging te voorkomen, en het innemen van pijnstillers zonder recept, zoals neurofen (voor kinderen) of paracetamol.
Daarnaast zijn er diverse producten te koop die het ongemak sterk kunnen verlichten. Ze zijn gewoon te koop bij bol.com, dus in bijna alle gevallen betekent dat: voor 24.00 besteld, de volgende dag al in huis.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Wanneer zijn waterpokken het ergst
De blaasjesfase is de meest jeukende fase van waterpokken, en die duurt meestal 5-7 dagen. De lengte van de blaasjesfase en het aantal golven kan echter van kind tot kind verschillen. Je kan niet veel meer doen dan je kindje een beetje helpen de jeuk te verzachten. Waterpokken gaan vanzelf weer over. Tot die tijd doe je er goed aan de nagels van de handjes kort te houden, zodat ze de bultjes niet open krabben. En meer krabben geeft meer jeuk. Sokjes of handschoenen helpen uiteraard ook. Daarnaast is je kindje wassen met koud of lauw warm water een optie, het verminderd de jeuk. Let wel op: Warm water verergerd de jeuk juist weer.
Zitten er bultjes in de mond kan je proberen wat verkoeling te bieden met een waterijsje of een koude drank.
Moet je baby naar de dokter bij de waterpokken?
Als je vermoedt dat je baby de waterpokken heeft, kan je altijd even contact opnemen met je huisarts, zelfs als de uitslag en de symptomen mild zijn.
Zorg ervoor dat je de huisarts op de hoogte is als je baby een van de volgende symptomen heeft. Deze symptomen kunnen namelijk wijzen op complicaties:
- Koorts hoger dan 38,9°C
- Huiduitslag in één of beide ogen
- Een huid die warm aanvoelt.
- Extreme slaperigheid of het onvermogen om wakker te worden
- Stijve nek
- Ernstige hoest
- Overgeven
- Snelle hartslag
- Moeite met ademhalen
- Spiertrillingen
Waterpokken bij volwassenen
Hoewel het veel vaker bij kinderen voorkomt, kunnen ook volwassenen waterpokken krijgen.
Het virus dat waterpokken veroorzaakt is hetzelfde virus dat gordelroos veroorzaakt, een pijnlijke aandoening die ook later in het leven kan toeslaan.
Omdat volwassenen vaker een verzwakt immuunsysteem hebben, kunnen ze ernstiger symptomen van waterpokken hebben en langer besmettelijk zijn. Het verloop van de ziekte is zowel bij volwassenen als bij kinderen gelijk: het begint met koorts en gaat over in huiduitslag.
De huiduitslag verschijnt eerst als rode vlekken die veranderen in met vloeistof gevulde blaasjes. De blaasjes drogen uiteindelijk in en genezen.
Waterpokken bij zwangere vrouwen
Hoewel waterpokken meestal een milde ziekte is, kan ze ernstiger zijn voor zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen hebben meer kans op complicaties als ze met waterpokken besmet zijn, en het risico op complicaties neemt toe naarmate de zwangerschap vordert.
De meest voorkomende complicatie is longontsteking, die bij 5-10% van de zwangere vrouwen met waterpokken voorkomt.
Dit kan een zeer ernstige aandoening zijn, met een sterftecijfer tot 14%. Andere mogelijke complicaties zijn hepatitis, hersenontsteking, ontsteking van het hartzakje, en ontsteking van de hartspier.
Zwangere vrouwen die nog nooit waterpokken hebben gehad of die niet tegen het virus zijn ingeënt, moeten contact met mensen met waterpokken of gordelroos vermijden.
Wat zijn de complicaties van waterpokken
Hoewel waterpokken over het algemeen als een milde ziekte wordt beschouwd, zijn er toch enkele mogelijke complicaties die kunnen optreden. Een van de ernstigste complicaties is longontsteking, die door het varicella-zoster-virus, de veroorzaker van de waterpokken, kan ontstaan.
Deze treedt meestal op tussen de 3e en 5e dag van de uitslag en de symptomen kunnen onder meer zijn: koorts, kortademigheid, bloed ophoesten, en pijn op de borst. Andere mogelijke complicaties van waterpokken omvatten hersenontsteking, myocarditis (een ontsteking van de hartspier) , en pericarditis (ontsteking van het hartzakje)
Waterpokken zijn gelukkig niet vaak dodelijk. Het sterftecijfer door waterpokken is ongeveer 0,002% in ontwikkelde landen zoals Nederland.
Hoe lang duren waterpokken
De symptomen van waterpokken kunnen in drie stadia verdeeld worden: het prodromale stadium, het vesiculaire stadium, en het korstvormende stadium.
Het prodromale stadium, dat gewoonlijk één tot twee dagen duurt, is een voorfase van de ziekte. Je kan je wat ellendig voelen, maar verder is er nog weinig aan de hand. Dit zijn de eerste dagen dat je al wel besmettelijk bent, maar nog niets van de ziekte kan herkennen.
Het vesiculeuze stadium is het begin van de kenmerkende jeuk en blaarvorming. Dit stadium kan verscheidene dagen duren, en het aantal blaasjes kan variëren van een paar honderd tot een paar duizend. Daarnaast kan deze fase gekenmerkt worden door koorts, verlies van eetlust, en algemene malaise.
Tenslotte treedt het korststadium op, wanneer de blaren beginnen uit te drogen en te verkorsten. Als alle blaasjes overkorst zijn, zijn de waterpokken niet meer besmettelijk.
Waterpokken duren meestal ongeveer twee weken, hoewel het tot vier weken kan duren voor alle blaasjes verdwenen zijn.
Hoe kun je waterpokken voorkomen
Wat veel mensen niet weten, is dat er voor kinderen en/of volwassenen een vaccin beschikbaar is tegen waterpokken. Deze vaccinatie zit niet in het standaard rijksvaccinatieprogramma wat je kindje krijgt, maar moet je los aanvragen en ook zelf betalen.
De vaccinatie is in Nederland vooral bedoeld om risicogroepen te kunnen vaccineren. De vaccinatie biedt geen 100% bescherming tegen de ziekte. Bij één vaccinatie is de bescherming ongeveer 83%, bij een herhaling na 6 tot 8 weken loopt de bescherming op tot 95% Over de kosten en het nut van een vaccinatie kun je contact opnemen met je huisarts. Meer informatie over de vaccinatie vind je hier op de website van het RIVM.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie