Baby niest veel

Baby niest veel – Dit zijn de redenen

Mijn baby niest veel, oh nee!! Als ouder van je pasgeboren baby ben je er natuurlijk alert op dat je baby niet ziek wordt. Als je een nieuwe ouder bent, kan het overweldigend voelen om te proberen uit te zoeken wanneer je baby zich normaal gedraagt, en wanneer er iets mis is.

Je kan je afvragen of niezen een teken is dat je baby voor het eerst verkouden is. Wij beantwoorden hieronder waar je op moet letten en of je met je baby naar een dokter moet gaan als ze niest.

Meer dan waarschijnlijk is het feit dat je baby zoveel niest, niets om je zorgen over te maken. Je kan zelfs misschien gerust zijn met het feit dat het lichaam van je baby precies zo werkt zoals het hoort. Dit geldt ook voor spugen, geeuwen, hikken en oprispingen.

Wat zorgt ervoor dat een baby veel niest.

Niezen bij baby’s is een reflex, net als bij volwassenen. De reflex treedt op wanneer de neusgangen geïrriteerd zijn. Baby’s gebruiken niezen als een natuurlijk afweersysteem tegen de miljarden ziektekiemen waarmee ze worden begroet tijdens hun kennismaking met de wereld. Bedenk hoe hard hun kleine immuunsysteem moet werken.

Dat zijn een heleboel ziektekiemen die in een zeer korte tijdsspanne moeten worden geïntroduceerd. Dus niezen is maar één manier waarop pasgeborenen zich kunnen proberen te beschermen in onze wereld.

Door het niezen worden ziektekiemen en deeltjes die via de neusgangen in het systeem van de baby proberen te infiltreren, verwijderd voordat ze naar binnen kunnen en je baby ziek kunnen maken.

Het doel wanneer je baby niest.

Laten we eens kijken naar enkele basis feitjes over het adempatroon van je baby:

Ademhaling

  • Baby’s halen normaal gesproken adem via de neus. Ze beginnen pas op een andere manier te ademen als ze drie tot vier maanden oud zijn. Hierdoor moeten ze de neus vaker dan normaal leeg maken.

Kleine neus

  • Pasgeboren baby’s hebben een hele kleine neus. Dit betekent ook dat ze kleinere neusgaten hebben. Deze kleine neusgaatjes kunnen gemakkelijk verstopt raken met pluisjes van kleding, haren van huisdieren of stof. Net als bij volwassenen leidt dit tot irritaties en deze irritaties moeten de neus uit zodat ze niet in de longen terecht komen. Als een baby veel niest dan betekent dat dat de doorgang schoon gehouden wordt.

Neus ophalen

  • Pasgeborenen kunnen hun neus niet ophalen. Hun enige optie om hun neusgangen schoon te houden is om te niezen.

Het is normaal als je baby veel niest.

Wanneer het niezen van je baby niet samen gaat met andere ziekteverschijnselen dan hoef je je waarschijnlijk nergens zorgen om te maken. Wees in plaats daarvan gerustgesteld dat het lichaampje zijn werk doet. Niezen zorgt ervoor dat je baby op een goede manier adem kan halen.

Het kan zelfs zijn dat je baby veel niest als je borstvoeding geeft, omdat je baby een neusgat tegen de huid heeft gedrukt. Je zou baby kan proberen te niezen om het weer open te krijgen.

Naast het verwijderen van vruchtwater uit de luchtwegen kort na de geboorte, krijgen baby’s ook melk en speeksel in de neus door de voeding. Ze slikken niet alles in en spugen of braken vaak uit wat ze hebben ingeslikt, waardoor het in de neus terecht kan komen.

Dokters en verpleegkundige zeggen dat ze veel telefoontjes krijgen over baby’s met verstopte neuzen en hierdoor moeten niezen. Zolang je baby geen duidelijke ademhalingsproblemen heeft, kan je beter niet ingrijpen met zoutwaterdruppels of andere middelen. Laat het lichaam van je kleintje werken zoals het is ontworpen. Die niesbuien helpen om de lucht in en uit te laten stromen.

Wanneer moet je de dokter bellen?

Als je baby veel niest is dat op zichzelf geen reden om de dokter te bellen. Je baby zal voornamelijk niezen als onderdeel van de ademhaling. Wanneer het samen gaat met andere symptomen dan kan het wijzen op een verkoudheid of infectie.

Ook als het een van de volgende symptomen heeft dan kan je het beste je arts raadplegen:

  • Als je baby moeite heeft met ademhalen
  • Hoest
  • voortdurend niest
  • koorts heeft
  • niet zoveel eet als normaal
  • slaperiger is dan normaal.

Conclusie                

Niezen bij pasgeborenen is normaal. Ook al lijkt het je overdreven, het is waarschijnlijk normaal omdat baby’s de neiging hebben om meer te niezen dan volwassenen.

Als je baby echter andere symptomen vertoont, zoals een loopneus of koorts, kan hij ziek zijn. Praat met een arts als je denkt dat je baby misschien een verkoudheid of andere infectie heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *