Welke voor en achternaam kies ik voor mijn kind
Hoe gaat jullie kindje heten? Gaan jullie je kindje noemen naar een van de ouders of grootouders? Kiezen jullie voor een populaire naam of kiezen jullie liever een naam die minder vaak voor komt? Hoe dan ook denk altijd goed na over de voornaam, want je kindje loopt hier zijn of haar hele leven mee. Daarnaast is het in sommige gevallen belangrijk om te kijken naar de achternaam van jullie kindje.
Jullie kunnen voor jullie kindje samen de achternaam van de moeder, de vader, of de duomoeder kiezen. De gekozen naam geldt dan ook voor alle volgende keren uit dezelfde relatie.
Voornamenwet
In principe mag je in Nederland zelf bepalen welke voornaam je kind krijgt. De Voornamenwet kent twee uitzonderingen: voornamen die ‘ongepast’ zijn en achternamen die niet gebruikelijk zijn als voornaam. Zo mag Visser of Gerritzen niet, maar Bloem of Achmed wel. Die laatste twee komen voor als voornaam én achternaam.
De ambtenaar van de burgerlijke stand beslist of een naam wel of niet mag. Als hij een naam weigert en de ouders willen geen andere naam kiezen, dan kan de ambtenaar het kind zelf een naam geven. De ouders kunnen via een procedure tot voornaamwijziging proberen de gewenste naam alsnog ingeschreven te krijgen. Gelukkig komt het maar zelden voor dat een naam niet geaccepteerd wordt.
Ongepaste namen
Voorbeelden van namen die zijn geweigerd, zijn Rolls Royce, Geisha, Gerszoon, Stephenszoon en Miracle of Love. Die laatste naam mocht van de rechter wel als hij werd geschreven als Miracle-of-Love.
De wet maakt geen onderscheid tussen jongens- en meisjesnamen. Je mag elke naam dus voor jongens én meisjes gebruiken. Niemand die er (wettelijk gezien) iets op tegen heeft als je je dochter een stoere jongensnaam geeft, zoals Teun, Josje, Keet of Guus.
Er is ook geen limiet aan het aantal namen dat je een kind mag geven, maar als je extreem veel namen kiest, kan de ambtenaar van de burgerlijke stand dit beoordelen als ongepast en afkeuren.
Wanneer leg je de keuze voor een achternaam vast
De keuze voor een achternaam kan al voor de geboorte worden vastgelegd. Dit kan uiteraard ook bij de geboorteaangifte worden gedaan. Jullie kunnen samen naar de gemeente om deze naamskeuze te laten vastleggen. Dit kan niet door 1 van jullie gedaan worden en ook niet schriftelijk. Als jullie je kindje moeten erkennen kan er bij de erkenning een achternaam gekozen worden. Deze naamskeuze kan ook bij de adoptie er bij de gerechtelijke vaststelling van het ouderschap gedaan worden.
Automatisch een achternaam wanneer je niet kiest
Wordt er geen achternaam gekozen of is deze keuze niet op tijd vastgelegd? Dan bepaalt de wet welke achternaam jullie kindje krijgt. Welke naam dat is hangt af van de persoonlijke situatie.
Ouders die getrouwd zijn of geregistreerde partners
Man en vrouw
Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap Dan krijgt jullie kindje automatisch de naam van de vader. Willen jullie dat het kind de achternaam van de moeder krijgt? Dan moeten jullie dit voor of tijdens de geboorteaangifte samen laten vastleggen.
Twee vrouwen
Zijn jullie als twee vrouwen getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan geldt het volgende:
- De moeder is zwanger van een onbekende donor (in de zin van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting). Jullie kind krijgt automatisch de achternaam van de duomoeder. Dit kan alleen als de duomoeder automatisch juridische ouder wordt bij de geboorte. Daarvoor moet degene die het kind aangeeft bij de burgerlijke stand (doorgaans de duomoeder), een verklaring overleggen van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting. Willen jullie dat jullie kind de achternaam van de geboortemoeder krijgt? Dan moeten jullie dat samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand.
- De moeder is zwanger van een bekende donor en de duomoeder erkent het kind. Jullie kind krijgt automatisch de achternaam van de geboortemoeder. Willen jullie dat jullie kind de achternaam van de duomoeder krijgt? dan moeten jullie dat laten vast leggen.
Ouders die niet getrouwd zijn en geen geregistreerde partners
Zijn jullie niet getrouwd of geen geregistreerde partners? Dan krijgt jullie kind automatisch de achternaam van de moeder. Willen jullie dat jullie kind de achternaam van de vader of van de duomoeder krijgt? Dan moet de vader of de duomoeder het kind erkennen. Bij de erkenning kunnen jullie dan samen de naamskeuze doen.
Gezin van twee mannen
Op het moment van de geboorte van een kind, is er ook altijd een moeder. Het moederschap kan alleen eindigen door adoptie. Bij adoptie kunnen jullie de achternaam van jullie eerste kind kiezen. Dit gebeurt bij de rechter. Volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam.
Achternaam kind bij nieuwe partner
Heeft een van jullie een kind uit een eerdere relatie en krijgt u samen ook een kindje? Dan hoeft dit kindje niet dezelfde achternaam te krijgen als zijn of haar halfbroer of zus! Juridisch gezien gaat het namelijk niet om een kindje van dezelfde ouders.
Gekozen achternaam laten veranderen
Soms is het mogelijk voor minderjarigen de achternaam te laten veranderen.
Geef een reactie