zwanger

Zwangerschapshormonen

Zodra je zwanger bent weet je wat het eerst en het hardste groeit. Zijn het nou je borsten? Je billen? of je buik? Dit zijn natuurlijk niet de enige veranderingen tijdens je zwangerschap ook je tanden, je nagels je huid en haar kunnen veranderen. Zwangerschapshormonen lijken wel overal invloed op te kunnen hebben.
Zwangere vrouwen hebben natuurlijk al eerder last gehad van een wisselende hormoonhuishouding denk maar eens aan je maandelijkse menstruatie. Maar bij de zwangerschap veranderen hormonen nog veel meer. De eerste hormonen die tijdens je zwangerschap vrij komen zitten ook al in je lichaam als je niet zwanger bent, maar tijdens de zwangerschap worden sommige in enorme hoeveelheden geproduceerd waardoor je hormonen uit balans raken.  Deze veranderingen zijn noodzakelijk om je zwangerschap goed te laten verlopen en om je lichaam voor te bereiden op de bevalling en borstvoeding. Vrijwel alle veranderingen tijdens je zwangerschap zijn de gevolgen van deze hormonen. Die glanzende haren, stralende huid en sterke nagels komen dus ergens vandaan.

HCG (HUMAAN CHORIONGONADOTROFINE)

Had jij veel last van eerste zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen en duizeligheid? Deze verschijnselen worden veroorzaakt door het hCG-hormoon, dat vrij snel na de bevruchting al wordt geproduceerd. Daarom kan dit hormoon een zwangerschap ook als eerst aantonen bij een zwangerschapstest. Het hormoon zorgt er ook voor dat de productie van nieuwe eicellen wordt stopgezet en je menstruatie dus wordt gepauzeerd. Ook zorgt hCG voor de groei en de bescherming van het embryo. De productie van hCG zal na ongeveer zestien weken zwangerschap een stuk minder worden.

HPL (HUMAAN PLACENTAIR LACTOGEEN)

HPL remt de productie van het hormoon prolactine af. Waarom? Omdat prolactine de borstvoeding stimuleert. Door HPL maak je dus nog niet zo veel borstvoeding aan tijdens de zwangerschap. Daarnaast voorkomt dit hormoon dat je lichaam de embryo uitstoot.

OESTROGEEN

Oestrogeen is medeverantwoordelijk voor je grote buik en borsten. Dit hormoon zal vooral in extra grote hoeveelheden aanwezig zijn aan het einde van de zwangerschap. Oestrogeen stimuleert de groei van de bloedvaten, de groei van je baarmoeder en van de melkklieren in je borsten.

PROGESTERON

Last van vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap? Grote kans dat progesteron hier de oorzaak voor is, het zorgt namelijk voor verslapping van de hersenen. Dit hormoon voorkomt ook dat je baarmoeder samen gaat trekken. Aan het eind van de zwangerschap neemt de productie van dit hormoon dan ook af, zodat je baarmoeder wel samen kan gaan trekken. Dit hormoon zorgt niet alleen voor verslapping van de baarmoeder en hersenen, maar ook voor verslapping van andere spieren in het lichaam. Zo is onder andere vaak moeten plassen een gevolg van dit hormoon. Progesteron kan ook vermoeidheid als gevolg hebben, vooral in het eerste semester van de zwangerschap.

PROLACTINE

Prolactine wordt afgeremd door het hormoon HPL, zodat de borstvoeding nog niet wordt aangemaakt tijdens de zwangerschap. Dit hormoon bereidt namelijk borstweefsel voor op het geven van borstvoeding en de vrijlating van moedermelk.

OXYTOCINE

De hoeveelheid oxytocine neemt vooral tijdens de bevalling enorm toe. Het hormoon wordt namelijk in eerste instantie beperkt door progesteron, maar tijdens de bevalling neemt de hoeveelheid progesteron af en oxytocine dus weer toe.

ZWANGERSCHAPSHORMONEN NA DE BEVALLING

Na de bevalling zullen de zwangerschapshormonen direct enorm afnemen. Hoe lang het duurt voor deze hormonen helemaal uit je lichaam verdwenen zijn, kan per vrouw verschillen. Als je net bevallen bent zullen je hormoonlevels dus weer helemaal veranderen. Dit kan ook weer invloed hebben op bijvoorbeeld je stemming.

Elk lichaam, elke vrouw en elke zwangerschap is natuurlijk anders. De hormonen spelen een belangrijke rol bij elke zwangerschap, maar hoe je erop reageert kan verschillen. Heb jij veel van je hormonen gemerkt tijdens de zwangerschap?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *