Wieg opmaken

Voor het opmaken van een wieg gelden een paar stelregels. Dit om wiegendood te voorkomen. In dit artikel laten we zien hoe je het beste een wieg kan opmaken.

Welke spullen heb je nodig?

  • Wieg
  • Molton
  • Laken
  • Hoeslaken
  • Hydrofielluier
  • Dekentje

Start met het neerleggen van de molton. Leg daarna het hoeslaken om het matras en zorg er voor dat de molton strak ligt. Sommige mensen gebruiken een zeiltje om het matras te beschermen als de baby een ongelukje heeft. Echter een zeiltje zorgt er voor dat de luchtdoorlating stagneert. Dit kan gevaarlijk zijn als het zeiltje onder het gezichtsdeel van je baby komt. Daarom wordt het zeiltje tegenwoordig niet vaak meer gebruikt. De kans dat je baby het hele matras vies maakt is klein met de luiers van tegenwoordig. De stoffen luiers van vroeger gaven minder bescherming, je had sneller de kans dat de ontlasting “ontsnapte”.

Om te voorkomen dat je vaak het wiegje moet verschonen is het wel verstandig om onder het hoofdje een hydrofielluier te leggen. Mocht je baby kwijlen of een mondje melk terug geven dan ligt er een hydrofielluier om het op te vangen. Deze kan je eventueel elke dag verschonen i.p.v. het hele wiegje.

Leg het lakentje aan de onderzijde van het wiegje. Plaats het dekentje hierop maar laat de bovenzijde van het lakentje vrij. Deze sla je terug zodat er het lakentje je deken beschermt. Het is makkelijker om een lakentje te wassen dan een deken.

Maak het wiegje zo laag mogelijk op. Hoe lager je baby ligt hoe minder kans het heeft om onder de dekens te komen.

Heb je een baby die veel draait of met zijn/armen “graait” dan kan je je baby inbakeren maar je kan ook een speciaal laken aanschaffen. De lakens van Fedde & Kees zorgen ervoor dat je kindje minder draait en zich minder makkelijk onder de dekens vandaag kan wurmen.
Het Nunki ledikantlaken is verkrijgbaar is 4 maten:

  • 40 x 90 cm
  • 50 x 90 cm
  • 60 x 120 cm
  • 70 x 140 cm

Je kan kiezen uit de kleuren wit, mintgroen, (oud)roze en lichtgrijs.

Deze lakens kan je ook heel erg goed gebruiken als je het inbakeren wilt afbouwen. Door de “druk” van het lakentje voelt het nog net als inbakeren. Wil je overigens niet inbakeren met wel voorkomen dat je baby met zijn/haar armen de dekens weg graait dan is de slaapzak van Fedde & Kees ook een goede optie. Door middel van ritsjes hou je de armpjes dicht langs het lijf. Daarbij zitten er speciale handschoenen aan de slaapzak vast wat voorkomt dat je baby aan zijn/haar gezicht kan krabben.

Juiste materialen

De 1e twee jaar mag je geen dekbed gebruiken. Deze is namelijk te warm en als je kind hier onder komt kan het niet goed ademen. Is het koud in de babykamer of draait je kind heel erg veel dan is dikke slaapzak een beter idee. Ook kan je er voor kiezen om een kruik in het bed te leggen.

Let er ook op dat het matras goed past. Als je een tweedehands wiegje hebt kijk dan of het matrasje goed past. Past deze niet dan dien je een nieuw matras aan te schaffen. Je baby mag namelijk niet knel komen te liggen tussen het matras en de wieg. Zorg er ook voor dat het matras niet te zacht is.

Veel gestelde vragen over het opmaken van de wieg:

Waar moet ik opletten bij het opmaken van een wieg?

Zorg er altijd voor dat je het bedje kort opmaakt. Zo voorkom je dat het kindje onder dekens komt. Zorg er voor dat je een veilige wieg hebt:
– ten minste 30 cm diep, 45 cm breed en 80 cm lang
– ventilerende bodem
– geen grote openingen
– spijlafstand 4,5 en 6,5 cm
– geen scherpe randen
– goed matras (minimaal 8 cm dik)
– matras is beschermd met een katoenen tijk

Mijn baby woelt zichzelf steeds los, wat kan ik hier aan doen?

Voor echte woelwaters zijn er speciale lakens te koop. Deze zitten net iets strakker waardoor er ze moeilijk los kunnen komen. Je kan ook kijken of inbakeren helpt.

Het kamertje van mijn baby is erg koud, mag ik een dekbed gebruiken?

Nee, kinderen tot 2 jaar mogen niet onder een dekbed slapen. Deze is te warm en kan wiegendood tot gevolg hebben. Je kan dan beter kiezen voor een dikke deken of slaapzak baby en eventueel een kruik toevoegen aan het wiegje.

Mag ik de wieg bekleden?

Dat mag maar zorg er wel voor dat de stof stevig zit en de stof ademt

Moet je een zeiltje in het bed leggen zodat bij ongelukjes het matras droog blijft?

Een zeiltje wordt niet meer gebruikt. Deze ademt namelijk niet en kan dus gevaarlijk zijn als je kind op zijn buik komt te liggen. Met de luiers van tegenwoordig is een ongelukje ook een stuk minder dan vroeger. Met de katoenen luiers van vroeger had je veel meer kans op een vies bed.

Heb jij nog tips voor het opmaken van je wieg? Deel je tips dan onder dit artikel: