Slaapzak baby 

Langzaamaan beginnen de kasten van de babykamer zich te vullen met molton onderleggers, hoeslakens en dekens voor de kleine. Onmisbare elementen, wanneer de baby op komst is. Datzelfde geldt voor slaapzakken voor baby’s. Ze houden je kindje warm en helpen te voorkomen dat je baby uit het ledikant probeert te klimmen.In de eerste maanden van diens leven lukt het een baby nog niet om de lichaamstemperatuur te reguleren. Aan jou als ouder de belangrijke taak om te voorkomen dat je kind het koud krijgt tijdens een slaapje. Slaapzakken voor baby’s helpen je hierbij! In dit artikel vind je alles wat je moet weten bij het kopen van een baby slaapzak. 

Nut en noodzaak van slaapzakken voor baby’s 

Reeds werden twee redenen genoemd om een baby slaapzak in huis te halen. Met een slaapzak voorkom je dat je kindje zich bloot voelt en het koud krijgt tijdens een slaapje. Ook helpt een slaapzak te voorkomen dat je kind uit nieuwsgierigheid uit het ledikant probeert te klimmen. Het kan tot gevaarlijke situaties leiden. 

Een derde reden om voor het gebruik van een slaapzak voor baby’s te kiezen, is het feit dat je kind niet met zijn of haar hoofd onder de dekens kan komen. Dit zou het risico op een verstikking tot gevolg hebben. Het is niet voor niets dat ouders sterk wordt aangeraden om een baby stevig in te stoppen als je deze in het ledikant legt. Ook maakt een slaapzak het voor de baby lastig om van diens rug naar diens buik te rollen. Baby’s slapen het beste op hun rug. 

Tip: kies bij baby’s van drie maanden of ouder altijd voor een baby slaapzak met armgaten. Vanaf drie à vier maanden kunnen baby’s rollen. Zonder de armen te gebruiken zal het een baby niet lukken om weer terug te rollen, als deze per ongeluk op diens buik is beland. 

Geschikte baby slaapzak kopen 

Baby slaapzakken zijn er in tal van verschillende modellen en soorten. Hoe vind je een baby slaapzak die geschikt is voor jouw kind? Allereerst is het belangrijk dat de slaapzak qua formaat goed past. Zo mogen de openingen rond de hals en armen van je kind niet te groot zijn. Het zou ertoe kunnen leiden, dat je kindje zich in de slaapzak kan verstoppen. Iets wat je juist wilt voorkomen met het gebruik van een slaapzak. Prettig is een slaapzak met een rits welke naar beneden toe gesloten wordt. Het voorkomt dat je kindje de rits zelf open zou kunnen maken. Waar een slaapzak niet te groot mag zijn, mag deze zeker ook niet te strak zitten. Je baby moet met diens benen kunnen trappelen. 

Tip: kies bij voorkeur voor stiksels van katoen. Soms zijn deze stiksels van nylon, wat zeer stevig is. Nadeel hiervan is dat de vingers van je baby bekneld kunnen raken als je kind deze door een open stiksel steekt.  

Combinatie van een slaapzak en babydeken 

De combinatie van een slaapzak voor baby’s met een dekbed wordt sterk afgeraden. De kans op een verstikking of oververhitting van het kind is hierbij veel te groot. Zeker, wanneer je deze combinatie in de zomerperiode gebruikt of bijvoorbeeld een kruik in het ledikant legt. Je zou de baby slaapzak in koude periodes kunnen combineren met een laken of bijvoorbeeld met een heel dun babydeken. Dit is ook afhankelijk van de dikte van de slaapzak van je baby. Zorg er hierbij voor dat het babydeken stevig is ingestopt en plaats deze schuin over het voeteneinde. 

Aangeraden TOG-waarde voor baby’s 

Heb je al eens van de TOG-waarde gehoord? TOG is een afkorting van Thermal Overall Grade, wat aanduidt hoe warm een bepaald kledingstuk of bijvoorbeeld type beddengoed is. Ter illustratie: een rompertje met mouwen heeft een TOG-waarde van 0.5 TOG, terwijl een dunne slaapzak een TOG-waarde heeft tussen de 0.3 en 1.0 TOG. Voor baby’s wordt aangeraden een TOG-waarde aan te houden van 4.0 TOG. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een slaapzak voor je baby met een TOG-waarde van 3.5 TOG kunt combineren met een rompertje met mouwen. Het gebruik van een los babydeken of een extra laken is in dit geval niet noodzakelijk. 

Je kunt er ook voor kiezen om een dunne slaapzak met een TOG-waarde van 1.0 TOG te combineren met een babydeken van 2.0 TOG. Gecombineerd met een boxpakje van 1.0 TOG zit je hierbij aan de aangeraden 4.0 TOG. 

Bekende merken baby slaapzakken 

Een van de slaapzakken die goede reviews krijgt en veel verkocht wordt is de Bemini. Een ideale slaapzak voor kinderen vanaf negen maanden. In deze video zie je kort waarom deze slaapzak zo ideaal is:

Populair zijn de slaapzakken voor een baby van HEMA. Bij HEMA vind je een ruim assortiment met vrolijk gekleurde slaapzakken, soms voorzien van een printje. Het maakt dat je vrijwel zeker een slaapzak vindt, welke qua stijl goed past bij de rest van het interieur in de babykamer. Slaapzakken kosten hier doorgaans tussen de 15 en 25 euro per stuk. HEMA is niet de enige aanbieder van vrolijke baby slaapzakken. Je vindt ze bijvoorbeeld ook bij C&A en verschillende online babywinkels. 

Het is verstandig direct meerdere slaapzakken voor je baby te kopen. Een ongelukje, zoals overgeven of een lekkende luier, is immers nauwelijks te voorkomen. Je wilt je baby direct in een nieuwe slaapzak kunnen stoppen, in plaats van te moeten wachten op de wasmachine. Kijk vooraf goed of je de slaapzak voor je baby in de wasmachine kunt wassen, wanneer deze vuil is. 

Foto van Daniel Thomas on Unsplash