Zwangerschapsyoga

Tijdens de zwangerschap is het fijn om je goed voor te bereiden op de bevalling. Ook tijdens de zwangerschap gebeurt er van alles met je lijf. Het volgen van een zwangerschapscursus kan je hierbij helpen.

Een van de zwangerschapscursussen die tegenwoordig veel gevolgd wordt, is  zwangerschapsyoga. Zwangerschapsyoga lijkt eigenlijk veel op gewone yoga, maar bij zwangerschapsyoga zijn de oefeningen gericht op je zwangere lichaam.

Net zoals bij andere zwangerschapscursussen wordt ook bij zwangerschapsyoga aandacht besteedt aan het versterken van je bekkenbodemspieren, het ontspannen tijdens de bevalling en het opvangen van de weeën. Bij zwangerschapsyoga wordt ook nog eens extra aandacht besteedt aan de mentale gesteldheid. Er worden ademhalingsoefeningen aangeboden met als doel je volledig te ontspannen en rust te vinden. Hierbij wordt aangeleerd dat je als zwangere vrouw leert om echt naar je lichaam te luisteren. Dit alles met als doel je relaxed te voelen tijdens zowel de bevalling als tijdens de zwangerschap.

Het vertrouwen in jezelf en in je lichaam worden versterkt.

Het volgen van zwangerschapsyoga is ook nog eens heel gezellig en het is fijn om andere zwangere vrouwen te leren kennen.

Voor wie is zwangerschapsyoga bedoeld?

Iedereen kan de cursus zwangerschapsyoga volgen. Ook als je nog nooit een cursus yoga hebt gevolgd. Tijdens de cursus zijn de oefeningen niet zwaar en de oefeningen zijn laagdrempelig. Het is vaak ook mogelijk om eerst een proefles te volgen. Zeker als je nog nooit aan Yoga hebt gedaan is het slim om dit te doen. Op deze manier weet je of een cursus zwangerschapsyoga wel iets voor je is. Iedere yogadocent is weer anders. De manier van lesgeven verschilt echt per persoon. Het is dus verstandig om dit ook gelijk te bekijken. Zo weet je of de manier van lesgeven wel echt bij je past. Veel mensen vinden yoga zweverig maar kan zeker tijdens je zwangerschap juist veel ontspanning bieden. Ook geeft het je een momentje met je baby, even bewustzijn van je zwangerschap. We zien dan ook dat juist bij een 2e of volgende zwangerschap veel vrouwen kiezen voor zwangerschapsyoga.

Vanaf wanneer kun je zwangerschapsyoga volgen?

Aangeraden wordt om ergens tussen de twaalf en zestien weken zwangerschap te beginnen met zwangerschapsyoga. Er zijn ook vrouwen die al eerder beginnen, omdat sommige vrouwen last hebben van kwaaltjes waarbij zwangerschapsyoga al wat kan helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ochtendmisselijkheid.

Ook zijn er vrouwen die later beginnen dan zestien weken. Ook dit is uiteraard mogelijk. Zwangerschapsyoga is bedoeld om je houdingen aan te leren om veel klachten te voorkomen of te verminderen. Hierbij kun je denken aan bekkenbodemklachten en rugklachten. Het toepassen van de juiste yogahoudingen kun je toepassen tot aan de bevalling. Daarom is het ook mogelijk om pas na de zestien weken zwangerschap te beginnen aan zwangerschapsyoga.

Er wordt aangeraden om je niet te laat aan te melden als je mee wilt doen aan een cursus. De groepen zitten snel vol en het zou zonde zijn als je te laat bent met inschrijven.

De lessen worden gegeven door een zwangerschapsyoga docent. Tijdens de lessen is er voornamelijk aandacht voor lichaamshouding, ademhaling en ontspanning. De oefeningen worden veel afgewisseld en kunnen zowel liggend, zittend en staand worden uitgevoerd.

Tijdens de lessen leer je op een bepaalde manier te ademen om de weeën op de juiste manier te kunnen opvangen. Ook leer je technieken om te kunnen ontspannen om contact te maken met de kleine in in je buik.

Tijdens de cursus is er ook een moment dat de partner aan mag schuiven. Meestal wordt er een avond georganiseerd waarbij de partner aanwezig mag zijn. Tijdens deze avond worden de verschillende fases van de bevalling besproken en er wordt uitgelegd wat je als partner kunt doen om de vrouw zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen tijdens de bevalling.

Niet alleen tijdens de zwangerschap kun je een cursus volgen, maar ook na de bevalling worden er cursussen aangeboden. Dit zijn speciale yogalessen om weer fit te worden na de zwangerschap. In het begin zijn de oefeningen licht, omdat je lijf echt tijd nodig heeft om te kunnen herstellen. Aangeraden wordt om zeker zes weken na de bevalling te wachten om te starten met deze cursus.

Zwangerschapsyoga online

Tegenwoordig worden er steeds meer online zwangerschapscursussen aangeboden. Ook de cursus zwangerschapsyoga wordt online aangeboden. Het voordeel van een online cursus is dat je het in je eigen tijd kan volgen. Daarnaast kun je zelf bepalen hoe lang je over een cursus doet. Ook is het fijn om je volledig te kunnen ontspannen op een plek waar je je fijn voelt. 

Ook tijdens een online zwangerschapsyoga leer je van alles over de zwangerschap en bevalling. Je leert wat goede yogahoudingen zijn voor je bekken en je rug. Ook leer je goede ademhalingstechnieken om de weeën tijdens de bevalling op een goede manier op te kunnen vangen. Op deze manier leer je vertrouwen te krijgen in je eigen lichaam tijdens de zwangerschap en bevalling.

Kosten en vergoeding

De kosten voor het volgen van een cursus zwangerschapsyoga kunnen uiteen lopen. Het hang ook af van de hoeveelheid lessen die je wilt volgen. Je kunt een heel pakket kopen waarbij je de hele cursus volgt. Deze kosten liggen tussen de 100,- en 200,- Ook is het vaak mogelijk om losse lessen te kopen. Je betaalt dan gewoon per les. Je kiest dan gewoon welk onderwerp je interessant vindt en die les kun je dan volgen.

Per zorgverzekeraar verschilt het welke cursus zij vergoeden. Er zijn verzekeringen die de cursus zwangerschapsyoga vergoeden. Het is dan wel belangrijk om een bewijs van deelname te kunnen laten zien. Bewaar dit bewijs dus goed. Er zijn aanvullende verzekeringen die de hele cursus vergoeden, sommigen vergoeden een deel en ook zijn er verzekeringen die niets vergoeden. Het is goed om van tevoren bij je zorgverzekering te kijken welke cursussen er aangesloten zijn bij je zorgverzekeraar. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *