Tijdens de zwangerschap gebeurt er van alles met je lichaam. Het is ontzettend goed voor je lichaam om in beweging te blijven en om aan je conditie te blijven werken. Het is aan te raden om een zwangerschapscursus te volgen. Een van de zwangerschapscursussen die goed bij je zou kunnen passen is zwangerschapszwemmen.
- Wat houdt zwangerschapszwemmen precies in?
- Waar moet je op letten voordat je het water in gaat?
- Voordelen zwangerschapszwemmen
- Wanneer niet zwemmen tijdens de zwangerschap?
- Kosten en vergoeding zwangerschapszwemmen
- Vanaf hoeveel weken zwangerschap kan je starten met zwangerschapszwemmen?
- Is zwangerschapszwemmen altijd in warm water?
- Wordt zwangerschapszwemmen door mijn verzekeraar vergoedt?
- Wat kosten een cursus zwangerschapszwemmen?
- Mag je altijd een cursus zwangerschapszwemmen doen?
Wat houdt zwangerschapszwemmen precies in?
Zwangerschapszwemmen is echt bedoeld om in beweging te blijven en te werken aan spierkracht en je conditie. Tijdens een les zwangerschapszwemmen wordt er ook veel gedaan aan ontspanningsoefeningen. Daarnaast staan sociale contacten en het uitwisselen van tips en ervaringen ook centraal.
De les wordt gegeven door een gediplomeerde instructeur/instructrice. Hij of zij begeleidt je gedurende de hele les met de oefeningen die aan bod komen. De lessen worden gegeven in groepen. Het verschilt per zwembad uit hoeveel personen de groep bestaat.
Vanaf ongeveer twaalf weken zwangerschap wordt er begonnen aan zwangerschapszwemmen. Eerder kan uiteraard ook al, maar meestal kiezen zwangere vrouwen ervoor om te beginnen zodra de twaalf weken zijn gepasseerd.
Wanneer je verder komt in je zwangerschap is het zeker aan te raden om lessen zwangerschapszwemmen te gaan volgen. Je zal namelijk steeds meer moeite krijgen met het maken van bepaalde bewegingen en in het water krijgen je lichaam en gewrichten wat rust in het water. Tijdens het zwemmen ontlast je echt bepaalde spieren en wervels in het water. Hierdoor kun je je makkelijker bewegen.
Je kunt een cursus zwangerschapszwemmen volgen tot aan de bevalling, zolang je je goed voelt.
Waar moet je op letten voordat je het water in gaat?
Er zijn een paar punten waar je op moet letten voordat je het water in gaat:
- Zorg ervoor dat je lekker zittende badkleding aan hebt. Er bestaat ook speciale badkleding voor zwangere vrouwen.
- Eet ongeveer een uur voordat je het water in gaat een klein hapje. Hierdoor heb je voldoende energie om de les vol te houden en het zorgt ervoor dat je minder misselijk bent.
- Neem wat te drinken en een kleine snack mee voor na het zwemmen. Je kunt namelijk wat duizelig zijn na het zwemmen.
- Doe voorzichtig in de kleedkamers en op de vloeren buiten het water. Deze oppervlaktes zijn namelijk een stuk gladder, waardoor je sneller kunt vallen. Je zou badslippers mee kunnen nemen naar het zwembad om meer grip te hebben.
- Als je het water in gaat, ga er dan langzaam is. De druk op je buik kan veranderen als je te snel het water in gaat. Dit is geen prettig gevoel voor je kindje.
- Houd je adem niet lang in. Je kindje heeft voldoende zuurstof nodig. Blijf dus zoveel mogelijk met je hoofd boven water.
Voordelen zwangerschapszwemmen
Zwangerschapszwemmen heeft een aantal voordelen voor de zwangere vrouw.
- Zwangerschapszwemmen is een van de zwangerschapscursussen die je tijdens de hele zwangerschap kunt volgen.
- Zwemmen is ontzettend goed voor de baby. Het zwemmen draagt bij aan een goede hersenontwikkeling.
- Je werkt aan je conditie en je traint je lichaam.
- Het verlicht klachten. Je kunt hierbij denken aan bekkenklachten of rugklachten.
- In het water voel je je helemaal gewichtloos. Het is fijn dat je in het water even niets merkt van een zware zwangere buik.
- Het warme water werkt goed ontspannend.
- Gedurende je hele zwangerschap kun je deze cursus volgen.
- Zwemmen heeft een positief effect op misselijkheid tijdens de zwangerschap.
- In het water heb je weinig kans op blessures.
- Het zwemmen kan ervoor zorgen dat je sneller herstelt na je bevalling.
- Zwemmen verbetert de bloedsomloop.
- Je ontmoet andere vrouwen die ook zwanger zijn. Hier kunnen leuke contacten door ontstaan.
- Tijdens de lessen deel je tips en ervaringen met andere zwangere vrouwen.
Wanneer niet zwemmen tijdens de zwangerschap?
Over het algemeen is zwemmen tijdens de zwangerschap ontzettend goed voor je. Ook is het een sport die je in principe tijdens de hele zwangerschap kunt doen. Daarnaast is zwemmen absoluut niet gevaarlijk voor je baby. Het zwembadwater kan niet bij de baby komen, omdat de baby goed wordt beschermd in de baarmoeder.
Toch zijn er momenten dat je niet meer het water in mag.
Je moet er bijvoorbeeld op letten dat je niet meer het water in gaat als je bloedverlies hebt of als je vliezen zijn gebroken en je vruchtwater verliest. Je kindje wordt namelijk niet meer goed beschermd in de baarmoeder. Er kunnen bacteriën vanuit het water bij je kindje terecht komen. De kans op een infectie is hierdoor een stuk groter.
Het is mogelijk dat je vliezen breken tijdens het zwemmen. Houd dit goed in de gaten en ga alsnog het water uit als dit tijdens het zwemmen gebeurt. Vooral in de laatste weken van de zwangerschap is deze kans aanwezig.
Ook als je andere lichamelijke klachten hebt tijdens je zwangerschap is het verstandig om even te overleggen of het goed is om aan zwangerschapszwemmen te beginnen. Je kunt hiervoor altijd terecht bij je verloskundige of instructeur van de cursus.
Kosten en vergoeding zwangerschapszwemmen
De kosten voor een cursus zwangerschapszwemmen verschillen per zwembad. In de meeste gevallen betaal je per les. De kosten liggen per les tussen de 5,- en 9,- Het is vaak mogelijk om een badenkaart te kopen in het zwembad. Met een badenkaart ben je vaak voordeliger uit. Je betaalt dan namelijk minder geld per les.
Zwangerschapszwemmen wordt niet vergoedt vanuit de basisverzekering. Met een aanvullende verzekering worden de lessen soms gedeeltelijk of volledig vergoedt. Het is goed om dit van tevoren even goed na te vragen bij je zorgverzekeraar.
Vanaf hoeveel weken zwangerschap kan je starten met zwangerschapszwemmen?
Je kan vanaf 12 weken beginnen met zwemmen. Lukt dit dan nog niet kan je altijd later nog instromen.
Is zwangerschapszwemmen altijd in warm water?
Nee, meestal start je in het normale diepe water. Dit is vaak niet heel erg verwarmd zoals een instructiebad maar door de oefeningen die je doet zal je het snel warm krijgen. En bij de meeste cursussen wordt de les afgesloten door nog even met zijn allen te ontspannen in het instructiebad. Kan iedereen lekker opwarmen en ervaringen uitwisselen.
Wordt zwangerschapszwemmen door mijn verzekeraar vergoedt?
Nee, deze cursus wordt door de verzekeraars niet vergoedt. Ook niet als je een aanvullende dekking hebt.
Wat kosten een cursus zwangerschapszwemmen?
Gemiddeld kosten de lessen tussen de € 5,- en € 9,- per les. Bij de meeste zwembaden kan je een strippenkaart kopen waarbij je vaak korting krijgt.
Mag je altijd een cursus zwangerschapszwemmen doen?
Een cursus zwemmen is op zich voor iedereen toepasbaar. Door het water ben je namelijk lichter en gaan oefeningen makkelijk. Voor vrouwen die rug of bekkenklachten hebben kan dit echt heel erg goed helpen. Je mag niet deelnemen aan de cursus als je vliezen zijn gebroken of bloedverlies hebt. Geef altijd bij je verloskundige/ gynaecoloog aan dat je deze cursus wilt gaan volgen. Mochten er bezwaren zijn dan kunnen zij dat aangeven.
Geef een reactie