zwanger voeding

Voeding tijdens de zwangerschap?

Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?

Zodra je zwanger bent is het verstandig om te letten op je eetgewoonten. Met een aantal voedingsmiddelen moet je oppassen of kun je beter niet eten. Deze kunnen namelijk schadelijk zijn voor je baby. We hebben alle productsoorten die je beter NIET kunt eten op een rij gezet. Maak je niet gelijk ongerust als je iets toch een keer gegeten hebt. De kans dat je baby daadwerkelijk schade ondervindt is klein.

Geen rauw vlees tijdens je zwangerschap

Neem geen rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees. Als je rauw vlees klaarmaakt, verhit het dan door en door. Zo dood je eventuele ziekmakers als de parasiet die toxoplasmose veroorzaakt. Dit is een infectieziekte die tot aangeboren afwijkingen kan leiden.

Pas op met sommige vissoorten

Vis is heel gezond, maar er zijn soorten die zware metalen bevatten. Eet daarom geen roofvissen en eet maximaal twee keer per week vette vis, waarbij je varieert met vissoorten. Eet geen rauwe of gerookte kant-en-klare vis uit de koeling die vacuüm voorverpakt is geweest. Dit kan de Listeria-bacterie bevatten.

Geen rauwmelkse kaas & rauwe eieren tijdens je zwangerschap

Eet geen kaas gemaakt van rauwe melk en geen rauwe eieren. Deze kunnen de Listeria-bacterie bevatten. Als kaas gepasteuriseerd is, kun je het met een gerust hart eten. Ook een goed verhit ei kun je prima eten.

Wees gematigd met leverproducten

In lever en ander orgaanvlees zit veel vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor je ongeboren baby. Eet daarom liever niet meer dan eenmaal per dag een leverproduct, zoals leverworst of leverpastei.

Klik hier voor de site van het Voedingscentrum. Deze pagina laat precies zien welke producten je beter kunt laten staan of heel minimaal van mag eten.

Welke extra vitamines heb je nodig tijdens je zwangerschap?

Als je gezond eet, krijg je in principe alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Alleen vitamine D en foliumzuur heb je tijdens je zwangerschap extra nodig. Er zijn speciale supplementen op de markt die de juiste hoeveelheden vitamines voor zwangere vrouwen bevatten.

Extra voedingstips

  • Eet alleen vlees als het door en door gaar is, of ingevroren is geweest bij een temperatuur van -20°C.
  • Was je groente goed of verzeker je ervan dat het goed gewassen wordt, want er kan besmette aarde in zitten. Neem in een restaurant ook liever geen rauwe groente.

* Ga je naar een restaurant, let dan extra goed op. Het is verstandig om nog eens extra duidelijk te maken dat je zwanger bent en geen rauw vlees wilt eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *