Wat is het slaapritme van een baby?
Het slaapritme van een baby verschilt enorm per baby. Sommige baby’s hebben veel slaap nodig en andere baby’s weinig slaap. Het slaapritme ontwikkelt zichzelf in het eerste levensjaar. Dit betekent dat je kleintje sommige maanden meer slaap nodig heeft, dan andere maanden.
Het staat nog niet vanaf de geboorte vast.
Gemiddeld slaapt een pasgeboren baby tussen de 14 en 18 uur. Het verschil per baby kan dus oplopen tot wel 4 uur per dag. Dit geeft wel aan dat er enorme verschillen zitten tussen de pasgeboren baby’s.
In het begin zal je kleintje vooral veel slapen en nog maar kort achter elkaar wakker zijn. Het duurt even voor je kindje een dag en nachtritme ontwikkelt. Door de ontwikkeling zal je kleintje ook steeds langer wakker blijven.
Nieuwe ouders willen kleintjes graag helpen bij het ontwikkelen van een gezond slaapritme. Maar ondanks de pogingen van nieuwe ouders kan je er helaas lang niet altijd evenveel aan doen. Het enige wat je eraan kan doen is een vast slaapritueel en rust en regelmaat creëren.
De eerste weken zal de biologische klok van je kindje verstoort zijn. Normaal gesproken zorgen hormonen ervoor dat je een slaap-waakritme creëert. Eén keer per etmaal zorgt je lichaam ervoor dat je moe bent en eenmaal per etmaal krijg je juist een impuls om wakker te worden.
Bij een pasgeboren baby is het slaap-waakritme nog niet geregeld. Je pasgeboren kindje slaapt daardoor 14 tot 18 uur per dag. Gemiddeld kunnen ze maximaal 45 tot 60 minuten wakker zijn.
Het grootste deel van de dag zal je kleintje dus slapen.
Natuurlijk gebruikt je pasgeboren baby de slaap om uit te rusten. Maar er is nog een belangrijke reden waarom je kleintje veel slaapt. Een baby groei ongelofelijk snel en moet heel veel verwerken in een relatief korte periode. Deze ontwikkeling kost heel veel energie en daarom slaapt je kleintje veel.
Tijdens het slapen ontwikkelt een baby een groeihormoon. Dit zorgt er eigenlijk voor dat je kleintje zo ongelofelijk hard groeit in de eerste jaren. Doordat je baby zich ontspant en veel slaapt kan hij of zij groeien. Het is daarom belangrijk dat je kindje voldoende rust krijgt om te groeien.
Inhoudsopgave
Slaapritme van een baby, de 1e weken
De eerste weken slaapt je baby veel, maar wordt hij ook regelmatig wakker. Gemiddeld wordt je kleintje elke 3 uur wakker. Je kindje wordt eigenlijk maar voor één ding wakker en dat is voeding. Hij ziet ook geen verschil tussen dag en nacht.
Dit betekent dat je kindje zowel overdag als ’s nachts in de eerste weken om de drie uur wakker wordt voor voeding. De meeste baby’s hebben het patroon van een paar uur slapen, één uur wakker en daarna weer een paar uur slapen. Heel veel meer zal je pasgeboren baby eigenlijk nog niet doen.
Vanaf 6 weken begint het slaapritme van je baby pas te veranderen.
Als nieuwe ouders moet je kleintje dus even de tijd geven om een nieuwe ritme te ontwikkelen. Je zal merken dat bij een nieuw ritme je kleintje langer s’nachts slaapt.
Je kindje komt nu niet meer twee keer per nacht voor de voeding, maar slaapt al snel vijf tot zes uur achter elkaar. Voor de ouders is dit prettig want je hebt zo een beetje een nachtritme terug.
Slaapritme van een baby, vanaf 4 maanden
Vanaf de vierde maand komen ouders echt een beetje bij. Je kindje begint nu echt een nachtritme te ontwikkelen. Je kindje zal nu minder vaak nachtvoeding nodig hebben. Het aantal uren dat je baby totaal slaapt neemt wel af. Gemiddeld slaapt je kindje nu nog maar 14 tot 15 uur per dag.
Vanaf 4 maanden is het mogelijk dat je kindje 8 uur achter elkaar doorslaapt.
Dit is aanzienlijk langer dan dat je kleintje overdag doorslaapt. Overdag zal je kindje 3 tot 4 keer per dag nog slapen. Je moet er ook niet gek van opkijken als je kindje dieper gaat slapen. Het is ineens lastiger om je kleintje wakker te krijgen.
Als je kindje in de periode van 4 tot 6 maanden zit is het fijn om een vast slaapritueel te creëren. Je zal merken dat je kindje veel beter slaapt met een vast slaapritueel. Als ouder kan je zelf bepalen wat het slaapritueel gaat worden.
Veel ouders vinden het fijn om even een momentje met hun kindje samen te hebben en een boekje voor te lezen. Daarna denk je kleintje goed in om te gaan slapen.
Dankzij een vast ritueel weet je kindje precies wanneer hij of zij gaat slapen.
Slaapritme van een baby, vanaf 6 maanden
Als je kindje ouder is dan 6 maanden, dan mag je officieel de nachtvoeding overslaan. Maar je moet dit wel aanvullen met de voeding overdag. Je geeft je kindje overdag wat meer te eten, zodat er voldoende voedingstoffen zijn om de nachtvoeding over te slaan.
Sla vooral niet in één keer de nachtvoeding van je kleintje over. Het lichaam van je kleintje is de voeding gewend en heeft het echt nodig. Het kan dus moeite kosten voor je kindje om de nachtvoeding over te slaan.
Een manier om van de nachtvoeding af te komen is door de flesvoeding in de nacht langzaam af te bouwen. Dit mag vanaf 6 maanden. Dit doe je door dezelfde hoeveelheid water als altijd te gebruiken, maar de schepjes voeding te verminderen.
Je bouwt zo de porties tot het slapengaan langzaam af. Tot je kindje eigenlijk alleen nog water drinkt. Overdag zorg je ervoor dat je kindje iets meer te eten krijgt. Door de verhouding te veranderen overdag zorg je ervoor dat je kleintje voldoende te eten krijgt om de nacht door te komen.
Heeft je kindje toch moeite om de nacht zonder voeding door te komen? Een optie om het slaapritme te verbeteren is door een papfles te geven. Dit kan je voor het slapengaan geven.
De meeste kinderen hebben met een papfles veel langer een gevuld maagje en slapen daardoor beter door.
Heb je het idee dat jouw kindje echt altijd honger heeft? Laat je baby dan eens een keertje 10 minuten huilen. Vooral als je merkt dat je kindje opnieuw om eten vraagt terwijl het nog helemaal geen tijd is. De kans is groot dat je kindje gewoon in slaap valt.
Sommige baby’s hebben het gevoel altijd honger te hebben terwijl dit niet zo is. Je kan je kindje dan gerust wat langer laten huilen in de hoop dat je kleintje ermee stopt. Huilen om eten betekent vanaf 6 maanden echt niet altijd dat je kindje echt eten nodig heeft.
Als je baby de leeftijd van 7 tot 9 maanden bereikt heeft zal je kindje nog beter gaan doorslapen. Sommige baby’s slagen erin om 9 uur achter elkaar door te slapen. In totaal slaapt je kindje gemiddeld 14 uur per dag. Overdag zal je kindje steeds vaker wakker zijn.
De meeste baby’s doen twee tot drie dutjes per dag. De dutjes duren nu wat korter dan je gewend bent. Uiteraard is dit wel per baby afhankelijk. Sommige baby’s hebben gewoon wat meer slaap nodig en zullen langere dutjes nodig hebben. Andere baby’s slapen juist vrij weinig overdag, maar maken langere nachten. Dit verschilt echt enorm per baby.
Je zal al vrij snel doorhebben dat je kleintje nu echt een slaapritme ontwikkeld heeft. Dit betekent dat je kindje op vaste tijden moe begint te worden en toe is aan z’n ditje. De tijdstippen verschillen uiteraard per baby en kunnen niet van te voren vaststaan.
Sommige baby’s passen zich een beetje aan het ritme van hun ouders aan. Op de momenten dat het bij hun ouders rustig is zijn de kinderen toe aan hun dutje. Je ervaart dit al snel genoeg als je de signalen van vermoeidheid begint op te pikken.
Je zal ook merken dat de ontwikkeling van je kleintje ineens super snel gaat. Je baby is al lang niet meer alleen bezig met slapen en eten. Je kleintje leert nu omrollen en kruipen. Je kleintje gaat nu echt de wereld ontdekken.
Doordat je kindje zoveel meemaakt zal hij ook meer gaan dromen. Dromen is voor de hersenen natuurlijk een manier om dingen te verwerken. Je moet er dus niet gek van opkijken als je kleintje ineens ziet dromen.
Door de dromen kan je kindje ineens huilend wakker worden.
Er is een kans dat je kindje een nachtmerrie heeft meegemaakt. Of je kindje begint vrij onrustig te slapen terwijl dit eerst niet zo was. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Je kindje is nu gewoon aan het verwerken wat hij of zij heeft meegemaakt.
Slaapritme van een baby, vanaf 10 maanden
Vanaf 10 maanden neemt het slaapritme overdag nog verder af voor je kleintje. Je kindje slaapt nu al snel 10 uur per nacht en overdag is je kindje 14 uur wakker. Nogmaals dit verschilt natuurlijk wel per baby.
Overdag zal je kindje minder slaap nodig hebben vanaf 10 maanden. Je baby heeft nog maar twee keer een slaapje tussendoor nodig. Dit slaapje duurt 1 tot 2 uur.
Ondanks dat je kindje veel minder slaapt blijft de ontwikkeling snel gaan.
Je merkt al vrij snel dat je kindje beter leert kruipen en zichzelf kan optrekken aan de tafel. Sommige kinderen zijn vrij vlot en kunnen zelfs al een beetje lopen. Er zijn ook kinderen die vrij fanatiek zijn. Ze willen na het wakker worden direct weer oefenen met lopen.
Vanaf 8 maanden kan er in het slaappatroon van je kindje wel een nieuw probleem ontstaan. Je kindje kan last krijgen van verlatingsangst. Bij sommige kinderen kan dit voor problemen in het slaapritme zorgen. Je kindje kan helemaal overstuur raken als je de kamer verlaat terwijl je kindje nu echt moet slapen.
Sommige ouders leggen hun kindje weer netjes terug in bed met een knuffel en verlaten opnieuw de kamer. Helaas begint het probleem weer volledig opnieuw en begint je kindje te krijsen, zodra je de kamer weer verlaat.
De beste manier om verlatingsangst te voorkomen is door een vast slaapritueel te creëren.
Je kindje weet hierdoor precies wat er gaat gebeuren. Papa of mama leest een verhaaltje voor en daarna ga je naar bed en slapen. De volgende ochtend komt papa of mama weer terug. Dit geeft een soort houvast van je kindje waardoor verlatingsangst een minder groot probleem veroorzaakt.
Vanaf twaalf maanden zal je kindje ’s nachts eigenlijk niet heel veel meer gaan slapen. Je kindje slaapt nog steeds gemiddeld 10 uur per nacht. Maar overdag zal je kleintje minder slaap nodig hebben.
In plaats van twee momenten om te slapen heeft je kindje nu alleen nog maar een middagdutje. Het middagdutje duurt 1,5 tot 2 uur. Daarna is je kindje weer fris en fruitig. Het is eigenlijk een powernap om het lichaam van alle inspanningen tot rust te laten komen.
Dit is over het algemeen gesproken het slaapritme van een baby. Helaas verschilt het wel enorm per kindje of je kleintje hieraan voldoet. Een huilbaby zal bijvoorbeeld een ander slaapritme hebben. Maar er zijn ook baby’s die echt behoefte hebben aan meer slaap per nacht.
Heeft jouw kindje problemen met doorslapen of het vinden van een nachtritme? Zorg er dan voor dat je een vast avondritueel hebt voor het slapengaan.
Je zal merken dat je kindje veel beter doorslaapt met een avondritueel.
Zorg er bij het avondritueel voor dat je kindje niet teveel drukte om zich heen heeft. Zorg voor een rustige omgeving en creëer een duidelijk ritueel. Met dit ritueel toon je aan dat het straks tijd is om te slapen en de dag ten einde is.
Zorg ervoor dat je het avondritueel elke avond om hetzelfde tijdstip houdt.
Poets bijvoorbeeld de tanden van je kleintje, trek de pyjama aan en lees een boekje voor. Stop je kleintje daarna lekker goed in en zeg welterusten met je kindje.
Met een vast ritueel zal je baby eerder accepteren dat het nu echt tijd is om te slapen. Zorg ervoor dat je dit zoveel mogelijk om een vast tijdstip doet. Je creëert zo een vast patroon en je merkt vrij snel dat je kindje op hetzelfde tijdstip moe wordt.
Uiteindelijk zal je kindje meer vertrouwen krijgen in het slapen gaan en lekker beginnen te dromen. Dit is vaak de beste oplossing bij het creëren van een slaapritme voor je baby.
Foto van Minnie Zhou on Unsplash
Geef een reactie