Regeldagen borstvoeding
Denk je eindelijk een prettig ritme te hebben gevonden. De voedingen gaan goed en er zijn weinig bijzonderheden. Plotseling is je baby huilerig, onrustig en wil veel drinken. Dat noemen we regeldagen. Wij vertellen je er alles over regeldagen borstvoeding in deze blog.
Wat zijn regeldagen?
Als je borstvoeding geeft kan het voorkomen dat je baby opeens veel vaker komt voor een voeding en onrustig is. Je baby wil constant drinken en laat dit duidelijk merken. Op sommige regeldagen kan dit zelfs wel ieder uur gebeuren.
Je baby is flink gegroeid en heeft meer moedermelk nodig dan wat jij produceert. Door vaker aan te leggen stimuleer je jouw productie en zullen de regeldagen vanzelf weer afnemen. Op deze manier stemt jouw baby zijn voeding weer goed af met je borsten. Probeer hierin je baby te volgen. Hij geeft zelf aan wanneer hij wil drinken en stuurt zo je melkproductie aan.
Waaraan herken je regeldagen?
- Je baby wil constant drinken
- Veel huilen
- Hangerig
- Onrustig zijn
- Vaak wakker, korte slaapjes
- Je baby komt ook ’s nachts weer voor voeding, terwijl dat eerder niet meer nodig was
- Troosten of wiegen heeft weinig effect
- Je borsten kunnen slap en leeg aanvoelen
Wanneer zijn regeldagen?
Over het algemeen hebben kinderen regeldagen op dag 10, na 3 weken, 3 maanden en na 6 maanden. Het kan natuurlijk ook op andere momenten plaatsvinden.
Er zijn een aantal andere factoren die ook van invloed kunnen zijn op de regeldagen. Bijvoorbeeld als jij niet helemaal fit bent of wanneer je weer start met werken. Op die momenten kan de melkproductie iets terug lopen, waardoor je baby daarna weer vaker om de borst kan vragen. Als je hieraan toe geeft zorgt je baby er zelf voor dat de melkproductie weer op peil komt.
Ook kan het zijn dat je baby een virus te pakken heeft. In moedermelk zitten antistoffen waarmee de ziekte bestreden kan worden, dus vraagt je baby vaker om de borst.
Waarom zijn er regeldagen?
Regeldagen hebben te maken met de ontwikkeling van je baby en een groeispurt die hij heeft doorgemaakt of binnenkort door gaat maken. Hierdoor krijgt hij andere behoeftes. Om aan deze behoeftes te voldoen heeft hij af en toe een regeldag. Zo kunnen jouw borsten weer voldoen aan zijn behoeftes.
Hoe lang duren regeldagen?
Zo plotseling als regeldagen beginnen, eindigen ze ook vaak weer. Meestal is na één of twee dagen je melkproductie weer helemaal aangepast aan de behoeftes van je baby.
Tips voor het omgaan met regeldagen
Regeldagen worden door iedereen anders ervaren. Het is vooral belangrijk om goed naar de lichaamstaal van je baby te kijken. De volgende tips zouden je hierbij kunnen helpen:
- Zorg goed voor jezelf. Als jij goed in je vel zit, ben je beter in staat om je baby te verzorgen.
- Geef je eraan over. Hoe lastig het soms ook is. Na ongeveer twee dagen heeft je baby weer een nieuw ritme gevonden en is de melkproductie weer goed afgestemd.
- Wees alert op de signalen van je baby. Voed je baby wanneer hij daarom vraagt. Probeer onnodige drukte en stress zoveel mogelijk te voorkomen.
- Neem wat extra tijd om met je baby te knuffelen.
- Leg je baby wat vaker aan. Laat hem lekker drinken als er goed gedronken wordt. Wordt er alleen gesabbeld of valt je baby snel in slaap? Stop dan met voeden.
- Je kunt onzeker worden van regeldagen. Misschien ben je bang dat je niet voldoende melk aanmaakt. Maak je geen zorgen. Regeldagen zijn normaal en horen bij de ontwikkeling van je baby.
- Houdt in je achterhoofd dat regeldagen tijdelijk zijn. Als je twijfelt of je baby voldoende binnen krijgt kun je het aantal plasluiers in de gaten houden. Je baby moet minimaal twee goede plasluiers per dag hebben.
- Blijf je twijfelen en wil je dat er iemand meekijkt? Schakel dan de hulp van een lactatiekundige in. Zij kan beoordelen of je twijfels kloppen en je eventueel tips geven.
Nog meer over borstvoeding:
– De beste borstkolf
– Borstvoedingsbh
– Borstkolf kopen
– Borstvoeding bewaren
– Borsten na de borstvoeding
Geef een reactie