Borstkolf kopen

Een borstkolf kopen? Na het lezen van dit artikel weet je zeker dat je niet alleen degene koopt die het beste bij je past, je hebt ook een voor de beste prijs. Want wij vergelijk de prijzen van alle aanbieders.

Als je net zwanger bent ga je starten met het maken van een uitzetlijstje. Wat heb je allemaal nodig? Als eerste denk je daarbij aan het inrichten van je babykamer en het vervoer van je baby. Dat zijn items die je aan kan passen aan jouw smaak. Waar je je creativiteit een beetje op los kan laten. Dat is bij een borstkolf kopen anders.

Welke borstkolf kopen?

Het kiezen van de juiste borstkolf is nog niet zo makkelijk. Er zijn namelijk best veel soorten en merken verkrijgbaar. De bekendste merken zijn de Medela borstkolf of de Avent borstkolf. Zij verkopen zowel handmatige als elektrische borstkolven.

In de loop der jaren zijn er heel veel merken bijgekomen. Zo zien we dat ook de Ardo een veel verkocht merk is. Dit is een compleet pakket en in tegenstelling tot de duurdere Medela en Philips Avent krijg je bij de aanschaf van de Ardo gelijk extra accessoires zoals een koeltas, koelelementen en extra flesjes.

En sinds een aantal jaar is er het merk Hegen, Byer, Foorgoods en Koalaa bijgekomen. De markt zit overduidelijk niet stil maar dat maakt het voor jou als kersverse moeder niet makkelijker. Soms kan je via de kraamzorg een borstkolf huren.

Zeker niet omdat je bij een borstkolf kopen eigenlijk af moet gaan op de meningen van andere. Je kan niet zoals met een kinderwagen even een testrit maken. Pas als je bevallen bent en borstvoeding gaat geven kan je uitproberen wat er het beste bij jou zou passen.

In de periode daarvoor, tijdens je zwangerschap, kan je al wel vast onderzoeken welke borstkolven er zijn en welke eventueel bij jou zouden passen. Daarbij kan je een aantal vragen alvast proberen te beantwoorden:

  • Wil ik handmatig of elektrisch kolven?
  • Ga ik gebruik maken van een enkele of een dubbele borstkolf?
  • Heeft het apparaat verschillende schelpen?
  • Ben ik van plan alleen thuis of ook buitenshuis, bijvoorbeeld op het werk, te gaan kolven?
  • Als je op het werk gaat kolven, wat is de meest stille borstkolf?
  • Welke prijs heb ik er voor over als ik een borstkolf ga kopen?
  • Wil ik er extra accessoires bij aanschaffen? En welke extra accessoires zijn er mogelijk?
  • Hoe makkelijk is het apparaat schoon te maken?

Handmatig of elektrisch kolven?

Handmatig kolven:

Het grote voordeel van een handmatige borstkolf is de mogelijkheid die het biedt om overal gebruik te worden. Je hebt geen stroom nodig en deze borstkolf maakt bijna tot geen geluid. Daarbij zijn ze makkelijk mee te nemen. Je hebt geen aparte adapter nodig om het apparaat aan te zetten. In een beetje goede grote handtas kan een handmatige borstkolf makkelijk meegenomen worden.

Zeker als je vaak last hebt van volle borsten kan een handkolf uitkomst bieden. Je kan deze even op een toilet kolven om de druk te verminderen.

Angelique:

Ik vind een handkolf bij mij beter werken dan een elektrische borstkolf. Voor mijn gevoel krijg ik met een handmatige borstkolf makkelijk de melk uit mijn borst. En ideaal dat je geen oplader of batterijen nodig hebt.

Elektrisch kolven:

Bij elektrische kolven wordt de borstkolf aangedreven door een batterij of oplader. Bij de luxere set laad je met een speciaal snoer de lader op. Zo hoef je niet perse naast een stopcontact te zitten om te kunnen kolven. Bij de iets goedkopere merken kan het voorkomen dat je met een snoer moet werken. Hierdoor zul je dus verplicht bij een stopcontact in de buurt moeten zitten. Ook zijn er nog een aantal borstkolven die op batterijen werken. Bij deze apparaten moet je er altijd rekening mee houden dat je extra batterijen bij je hebt.

Soraya:

Tijdens mijn zwangerschap verloor ik kracht in mijn handen. Zo erg dat ik bijna geen boterham meer kon snijden. Toen ik startte met borstvoeding geven was ik erg blij met mijn elektrische borstkolf.

Ik heb gekozen voor een Medela borstkolf omdat ik daar veel goede verhalen over heb gehoord. Mijn zus gebruikt deze ook. Ik ben blij met mijn aanschaf zeker omdat hij makkelijk werkt en ik geen kracht in mijn handen nodig heb om te kolven of om de borstkolf vast te houden.

Kijk bij een borstkolf kopen ook goed naar de schelpen waar je je borsten in moet plaatsen. Niet alle schilden zijn passend voor jouw borsten. Dat weet je natuurlijk niet van te voren maar lees op verschillende sites in ieder geval de reviews voordat je overgaat tot koop. Een goed borstschild kan heel veel uitmaken. Bij de duurdere versies zijn deze aan te passen/te veranderen waardoor je ze passend kan maken.

Borstkolf kopen, welke prijsklasse?

Bij het kopen van een borstkolf is naast de functionaliteit ook de prijs erg belangrijk. Er zijn namelijk verschillende prijsklassen. De duurste zijn de Medela, Ardo en de Avent borstkolf. Het complete set van deze merken kost boven de € 200,-. En dat is alleen voor de aanschaf van de kolf. Daar moet je dan vaak ook nog bewaarflesjes en een koeltas bijkopen.

Wil je iets minder aan een borstkolf besteden dan is een handmatige borstkolf sowieso een goedkopere oplossing. Deze starten al vanaf 18,-.

Marianne:

Ik wilde niet teveel geld uitgeven aan een borstkolf. De Medela en Avent vond ik echt te prijzig. Gelukkig kwam ik de Byer tegen. Een goede prijs voor een kolf die prima werkt, echt waar voor zijn geld

Josefine:

Als jonge moeder gekozen voor een makkelijke en goedkope borstkolf. Ik was de 1e van mijn vriendinnen die een baby kreeg dus kon ook aan hen niet vragen welke zij gebruikte. Gelukkig heb ik een goede keuze gemaakt. De Byer werkt erg goed, zelfs mijn kraamverzorger die al jaren in het vak zat was verbaasd en zal nu aanraden deze borstkolf te kopen. En nu mijn 2 beste vriendinnen zwanger zijn heb ik ook aan hen de Byer aanbevolen.

Welk merk borstkolf kopen?

Door de jaren heen zijn er steeds meer merken bijgekomen. Vroeger had je alleen het merk Medela, Philips Avent en Ardo. Dit zijn merken die al bewezen hebben dat ze door veel moeders als prettig worden ervaren. Dit zijn ook de iets duurdere merken.

De afgelopen tijd zijn er ook heel veel nieuwe spelers op de markt gekomen. Zo zijn er de iets onbekendere merken als Pandam, Hegen, Nutrea, Haakaa en Youha. Ook de merken Byer en Koalaa zien we steeds vaker. En voor die laatste twee merken zien we ook al hele goede reviews voorbij komen. Bijkomend voordeel van deze merken is de prijs. Deze zijn een stuk goedkoper dan de Medela, Philips avent en Ardo.

Bij de iets nieuwere merken zien we nog wel dat de accessoires ontbreken. Als we een Medela of een Philips Avent nemen dan zien we dat zij complete sets verkopen. In een set zit dan naast de borstkolf ook een koeltas, extra flesjes en heb je de mogelijkheid om onderdelen los te kopen. Dat zien we bij de nieuwere/goedkopere merken minder. Dat kan een nadeel zijn als er bijvoorbeeld een slangetje stuk gaat. Dan ben je soms genoodzaakt om een hele nieuwe te kopen.

Ook verkopen de grotere merken vaak verschillende types. Zij verkopen zowel handmatige als elektrische borstkolven. Je hebt bij deze merken dus meer keuze.

Welke borstkolf moet ik kopen?

Dit ligt heel erg aan je wensen. Wil je een handmatige borstkolf of een elektrische? Wil je een enkele kolf of een dubbele? Daarbij speelt ook je budget een rol. Wij leggen je graag uit wat er allemaal mogelijk is.

Wanneer moet ik een borstkolf kopen?

Je kan het beste wachten tot na je bevalling. Dan weet je ook zeker of je borstvoeding gaat geven. Je kan de intentie wel hebben maar soms door omstandigheden stap je toch over op flesvoeding. Pas als je zeker weet dat de borstvoeding lukt kan je gaan kijken naar een kolf die bij jou past.

Welk merk borstkolf kan ik het beste aanschaffen?

Er komen steeds meer merken bij. Vroeger konden we alleen de merken Medela, Philips Avent en Ardo. Tegenwoordig zien we merken als Hegen, Koalaa, Byer en Nutrea. Aan de hand van je wensenlijst (prijs, handmatig of elektrisch, enz.) kan je dan een keuze maken.

In welke prijsklasse kan ik een borstkolf kopen?

Er zijn verschillende prijsklassen. De goedkoopste borstkolf (handmatig) begint bij € 18,-. De duurdere, vaak complete set kunnen oplopen tot € 250,-.

Moet ik een borstkolf kopen? Kan ik hem ook huren?

Omdat dit een apparaat is wat je misschien maar kort gebruikt snappen we dat het aantrekkelijk klinkt om er een te huren. Echter gezien de hygiene is het verstandiger om er te kopen. Er zijn wel kolven te huur maar dat zijn vaak professionele borstkolven die gebruikt worden bij bijvoorbeeld tweelingbevallingen.