Papa doet mee met de zorgtaken
Er wordt nog wel eens door moeders geklaagd dat papa’s weinig doen met hun pasgeboren kind. Niet elke man is een geboren vader en heeft dat zorginstinct, maar veel mannen krijgen ook niet de kans om op hun manier voor de kleine te zorgen. De band tussen moeder en kind is zo groot dat het als papa vaak lastig is om de zorgtaken over te nemen, zeker als de moeder het per se op een bepaalde manier gedaan wilt hebben. In dit artikel lees je enkele tips hoe de papa op een eerlijke manier mee kan draaien in de dagelijkse routine van de baby.
Een man beleeft het prille ouderschap anders
Plots is het daar, de kleine ligt bij moeder in de armen nadat het uitgeperst is. Als papa sta je ernaast met vochtige ogen en streel je moeder en kind zachtjes door het haar. Je ziet hoe zij lichamelijk uitgeput staart naar de kleine. Vanaf dit moment is echt alles anders voor jou als papa. Die hele bevalling beleven was een bijzonder moment en als papa was dit geheel anders dan dat mama het meemaakte. Ondanks dat je al een tijdje bezig bent geweest met het klaarmaken van een kinderkamer, regelwerk op papier en de haren van de mama omhoog houden terwijl ze boven de wc alles eruit gooit, vanaf nu is alles pas helemaal echt. De mama is al negen maanden bezig geweest met zich hechten aan dat kleine wonder dat in haar buik groeide, maar nu kun jij als papa ook eindelijk gaan meegenieten. Vanaf nu begint het creëren van een band door de papa en die ‘vertraging’ is precies de reden waarom de man het ouderschap anders zal beleven dan de mama.
“Laat maar zitten dan”
Als nieuwbakken papa zal je dit gevoel waarschijnlijk bekend voorkomen. Je bent bezig met het geven van een flesje of het verschonen van een luier en de mama komt langs. Zij bespeurt iets waarvan zij vindt dat het net even anders moet en neemt het direct over. Misschien dat dit niet één keer gebeurt, maar vaker. Die eerste keer denk je nog: “prima, blijkbaar doe ik iets verkeerd en kan het handiger”, maar bij de keren erop krijg je steeds meer het gevoel dat je het toch nooit goed genoeg zult doen. Dit is voor veel vaders het moment om af te haken bij de verzorgende taken van de kleine. Wil je dit als moeder voorkomen, dan moet je bedenken dat jouw manier niet de enige manier is om iets te doen. Je kunt natuurlijk ook tips tussendoor geven (niet te vaak) of bedenken: “Wat fijn dat hij meehelpt”.
Ieder zijn eigen ritueel
De een legt de schone luier links, terwijl de ander deze juist fijner aan de rechterkant vind liggen. Een liedje zingen terwijl je de fles geeft of juist je zo rustig mogelijk houden zodat de kleine erna makkelijk in slaap valt. Eerst een schone broek aan of de armpjes eerst door de mouwen van het truitje. Allebei heb je een eigen volgorde om iets te doen of je eigen eigenzinnige maniertjes om een verzorgingstaak uit te voeren. Beiden zijn ze goed. De kleine leert al heel snel dat het bij de een net wat anders gaat dan bij de ander. Misschien heeft het wel een voorkeur voor de ene wijze, maar dat betekent niet dat de andere manier niet geaccepteerd wordt. Zo kunnen zowel mama als papa hun eigen manier hebben en dit ook van elkaar in waarde laten.
Om de beurt de klos
Als moeder wil je niet dat alle zorgtaken op jouw schouders terecht komen. Een beetje eerlijk verdelen is niet zo heel moeilijk. Natuurlijk, als je borstvoeding geeft is het als vader zijnde lastig om deze taak over te nemen. Tenzij jullie besloten om te gaan kolven zodat ook papa het flesje kan geven. Op die manier kun je bijvoorbeeld een nachtrooster bedenken voor de voeding. Om de beurt er uit om een flesje te geven zodat je beiden de kans krijgt om soms even door te slapen.
Dat stuivertje wisselen kun je natuurlijk ook met het verschonen van de luiers doen. Je kunt krampachtig roosters en lijstjes hiervoor maken en je daar strikt aan houden, maar een beetje losjes ermee omgaan moet best kunnen toch? Zowel mama als papa hebben niet altijd zin om de luier te verschonen zodra de stank je al verteld dat er een goede bonus in zit. Maak met elkaar een goede afspraak wie wanneer aan de beurt is en verdeel de luiermomenten een beetje eerlijk.
Blijf met elkaar overleggen
Opvoeding en verzorging zijn geen dingen die je eenzijdig kunt beslissen. Met twee ouders is het altijd een kwestie van geven en nemen en samen bedenken waar het uiteindelijk om gaat. Dat jullie kind goed verzorgd wordt is het allerbelangrijkste. Wil je iets een keer op een heel andere manier proberen of wil je juist dat jullie handelswijzen iets meer op elkaar afgestemd worden? Praat met elkaar en geef duidelijk aan waarom je iets vindt. Misschien kom je wel op heel verrassende ideeën uit hoe jullie de opvoeding en verzorging willen oppakken. Bedenk altijd, er zijn meerdere manieren om op te voeden. Kijk maar eens om jullie heen hoe vrienden en familieleden dit doen, niet een doet het hetzelfde als de ander.
Deze gastblog werd geschreven door Maarten van Papa’s wereld. Op zijn blog schrijft hij artikelen voor vaders die variëren van baby tot carrière.
Foto door Tatiana Syrikova
Geef een reactie