Aan het werk na je zwangerschap

En dan komt het moment dat je vanaf je roze wolk weer aan het werk moet. de ene moeder gaat met plezier weer aan het werk, de ander heeft het er wat moeilijker mee. Weg uit de knusse thuissituatie met je baby kan emotioneel lastig zijn, vooral als je kindje gelijk naar een kinderdagverblijf moet.

Die emotionele belasting zal je met jezelf aan moeten gaan, maar alsje weer aan het werk gaat zijn er voor je fysiek wel enige regels opgesteld, waar een werkgever zich verplicht aan moet houden.

Borstvoeding, kolven en werk

Gedurende de eerste 9 maanden na je bevalling heb je als werkneemster het recht om op je werk in alle rust en afzondering je kindje borstvoeding te geven dan wel te kolven.
Voor het kolven op je werk dient er een hygiënische en van binnen afsluitbare kamer te zijn. De werkonderbreking kan zo vaak en lang als nodig is plaatsvinden, maar niet langer den ten hoogste een vierde van je werktijd per dienst.

Fysieke belasting en zwangerschap

Tijdens je zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling moet je fysieke belasting zoveel mogelijk beperken.
Een aantal richtlijnen hiervoor:

  •  Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn.
  • Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden.
  • Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
  • Daarnaast mag er tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap niet vaker dan 1 keer per uur gebukt, gehurkt, geknield of staande voetpedalen bediend worden.
  • Tot 6 maanden na de bevalling moet de belasting (langzaam) opgebouwd worden. Dan gaat het met name om tillen, dragen van lasten, duwen en trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *