Het slaapschema van je baby
Verkrijgbaar bij
Het is belangrijk dat je baby voldoende slaapt. Op die manier heeft hij voldoende energie om genoeg te drinken en zich verder te ontwikkelen. Helaas slapen niet alle baby’s even gemakkelijk. Het is fijn om te weten wat je baby gemiddeld zou moeten slapen, maar het kan natuurlijk zo zijn dat je een alerte baby hebt of juist een slaapkopje. Baby’s slapen de eerste periode na de geboorte nog veel. Hoeveel precies is moeilijk te zeggen. Dit varieert van tien tot twintig uur. Wel is enigszins te voorspellen hoe het slaappatroon van een gezonde, op tijd geboren baby eruitziet. De eerste vijf maanden ontwikkelt je baby een eigen slaapritme. Dat wordt ook wel het bioritme genoemd.
Slapen is belangrijk
Voldoende en goed slapen is heel belangrijk voor je baby, onder andere voor zijn immuunsysteem, maar ook voor de verwerking van prikkels. Tijdens de diepe slaap worden groeihormonen aangemaakt: je baby wordt dus al slapende groot.
Goed slapen is niet alleen belangrijk voor de fysieke groei van je baby, maar ook voor de groei van z’n hersenen en z’n korte en lange termijn geheugen wat later belangrijk is voor het leren. Deze ontwikkeling gebeurt tijdens de REM-slaap oftewel de droomslaap. Dat is het moment tijdens het slapen dat je baby onrustig lijkt, onregelmatiger ademt en soms in z’n slaap lacht. Bij jonge baby’s is het percentage van de slaapcyclus dat bestaat uit droomslaap vrij groot omdat de hersenen nog zoveel moeten groeien. Ook worden in deze fase alle indrukken van de dag verwerkt.
Helaas slapen niet alle baby’s even goed. Je zult van andere ouders wellicht vele tips krijgen die voor hun goed hebben gewerkt. Het hoeft niet zo te zijn dat deze tips bij jouw baby ook werken. Ga op zoek naar een formule die goed bij jou en je baby past. Slaapt je baby het liefst in jouw armen of in de draagzak en voel jij je daar goed bij? Waarom zou je dat dan niet doen? Gaat het wel goed als het ledikantje naast jullie bed staat? Houd dat dan nog een tijdje zo. Als je zelf weer genoeg energie hebt, heb je ook de energie om stapje voor stapje het naar-bed-ritueel te veranderen.
Bedenk altijd: jij moet er geen stress van krijgen, want die stress voelt je baby feilloos aan.
Wat is de REM-slaap
De remslaap is een fase in de slaap. Rem is een afkorting voor rapid eye movement. Vroeger werd dit slaapstadium paradoxale slaap genoemd, omdat de hersenen zo druk zijn en het lichaam juist zo rustig is: een paradox.
De REM-slaap is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Maar ook de lichte en diepe slaap hebben een belangrijke functie. Een slaapcyclus van baby’s tot twee jaar duurt zo’n 45 minuten waarvan de REM-slaap de laatste fase binnen deze slaapcyclus is. Veel baby’s hebben moeite met het volmaken van een hele cyclus van 45 minuten en kunnen huilerig wakker worden omdat ze eigenlijk nog niet genoeg geslapen hebben. Hoe langer je baby in zijn REM-slaap zit hoe hoger de kwaliteit van zijn slaap is.
Pasgeboren baby’s
Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld zestien tot twintig uur per dag. Ze hebben gemiddeld elke drie uur voeding nodig. De eerste weken zijn er gemiddeld zeven tot acht voedingsmomenten per dag. Het gemiddeld aantal uren slaap dat ze nodig hebben is een totaal van dag en nacht bij elkaar. Je zult op een gegeven moment merken dat je baby overdag wat meer wakker is en ’s nachts een steeds langere ruk maakt. Vlak na de geboorte merk je weinig verschil tussen dag en nacht. Je baby komt elke drie uur voor een voeding en maakt daarin geen onderscheid tussen dag en nacht. Tussen de slaapjes door kan een pasgeboren baby ongeveer een half uur wakker zijn. Dit is het moment om je baby te voeden en even met hem knuffelen.
Het is redelijk goed te voorspellen hoe lang een baby wakker kan zijn. De onderstaande tijden gelden voor op tijd geboren baby’s.
Leeftijd | Wakkere tijd per keer |
0-2 weken | 30-45 minuten |
3-6 weken | 45-60 minuten |
7-12 weken | 60-75 minuten |
3-5 maanden | 1,5 uur |
Is je baby te vroeg geboren, dan gelden deze tijden vanaf de uitgerekende datum. Het kan zijn dat de tijd dat je baby wakker is, iets langer of korter is, maar meestal is er geen groot verschil.
Slaapschema baby: 3 maanden
Het aantal uren slaap neemt geleidelijk af. ’s Nachts gaat je baby geleidelijk aan steeds langer slapen. Met een beetje geluk slaapt je baby nu zelfs de hele nacht door. Is je baby drie of vier maanden oud, dan slaapt hij overdag waarschijnlijk zo’n drie en half tot vijf uur verdeeld over drie tot vier dutjes en ’s nachts heeft hij een slaapbehoefte van elf tot twaalf uur. Je kindje krijgt gemiddeld vijf of zes voedingen per dag. Je zult merken dat er steeds meer een vast ritme in het slaapschema van je baby komt.
Slaapschema baby: 6 maanden
De meeste baby’s slapen nog drie keer overdag en gaan pas rond de negen maanden naar twee slaapjes. Die duren samen waarschijnlijk zo’n drie tot drie en een half uur. Het ochtendslaapje is veruit het makkelijkste moment van de dag voor kinderen om in slaap te vallen, het derde slaapje de lastigste. Je zult merken dat het derde slaapje meer lijkt op een powernap. Een kort, maar krachtig moment van rust. ’s Nachts heeft je baby gemiddeld zo’n elf uur slaap nodig. Tussen de slaapjes door is je baby gemiddeld anderhalf tot drie uur wakker. Je baby krijgt gemiddeld nog vier voedingen. Tussendoor kun je beginnen met kleine oefenhapjes.
Ideale temperatuur babykamer
Uit onderzoek blijkt dat een goede temperatuur van de babykamer tussen zestien en twintig graden Celsius ligt. De ideale temperatuur is achttien graden Celsius. Wat ook belangrijk is, is dat de temperatuur in de kamer zo constant mogelijk blijft. Zorg dat het niet tocht in de babykamer. Als je twijfelt of hij het wel warm genoeg heeft, voel dan even aan zijn nekje. Dat geeft het beste aan hoe het staat met zijn lichaamstemperatuur. Koude voetjes en handjes of een koud gezichtje zeggen niet zoveel.
Slaapsignalen herkennen
Het is belangrijk dat je de slaapsignalen van je baby leert herkennen. Deze signalen kunnen zijn:
- gapen
- bleek worden
- rode wangen en/of oren
- friemelen aan de oren
- in de ogen wrijven
- wegkijken of afwenden (van jou of van speelgoed)
- jengelen
- druk doen
- hoofd wegdraaien
Het is aan te raden om bij de eerste slaapsignalen je baby wakker in zijn bedje te leggen en niet op schoot of in de box te laten slapen. Als je je baby steeds wakker in zijn eigen bed legt in een rustige kamer, went hij aan deze regelmaat en valt hij gemakkelijk in slaap.
Opbouwen van een dag-en nachtritme
Je helpt je baby door hem het verschil te laten merken tussen dag en nacht;
- Laat je baby overdag in een lichtere ruimte slapen dan ’s nachts. Laat bijvoorbeeld de gordijnen open. Het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt zodra het donker begint te worden.
- Als je baby overdag slaapt, doe dan niet overdreven stil. Je kunt best een muziekje aanzetten of stofzuigen.
- Houd het ’s nachts donker en stil. Wordt je baby ’s nachts wakker, doe dan een klein lampje aan. Als je nog nachtvoeding geeft, houd dit dan zo kort mogelijk.
- Voed je baby als hij dat wil, maar zorg wel dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit.
- Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan ’s nachts zo lang mogelijk slapen. Maak hem dus ’s ochtends niet wakker, maar wacht tot hij zelf wakker wordt.
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie