Miskraam – Signalen, symptomen, behandeling en voorkomen
Een miskraam is een term die gebruikt wordt voor een zwangerschap die op zichzelf eindigt, binnen de eerste 20 weken na de zwangerschap.
Een miskraam is de meest voorkomende vorm van zwangerschapsverlies. Gemiddeld zal 10-25% van alle klinish erkende zwangerschappen in een slechte zwangerschap eindigen. Meer over de kans op een miskraam lees je hieronder
Bij chemische zwangerschappen (onnatuurlijk) kunnen gemiddeld 50-75% van alle zwangerschappen eindigen in een miskraam. Dit gebeurt meestal wanneer een zwangerschap kort na de implantatie verloren gaat, wat resulteert in een bloeding die optreedt rond de tijd van de verwachte ongesteldheid.
De vrouw zal zich niet snel realiseren dat ze zwanger is geworden wanneer ze een miskraam in een chemische zwangerschap ervaart.
- Wanneer treedt een miskraam op?
- Hoe kunnen miskramen zich voordoen?
- Wat zijn de kansen op een miskraam?
- Symptomen van een Miskraam
- De verschillende soorten miskramen
- De verschillende miskraam types
- Bedreigde miskraam:
- Onvermijdelijke of onvolledige miskraam:
- Volledige miskraam:
- Gemiste miskraam:
- Terugkerende miskraam (RM)
- Vervloekte Eicel
- Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- Mola Zwangerschap
- Behandelingen voor een miskraam
- Voorkomen van een Miskraam
Wanneer treedt een miskraam op?
De meeste miskramen treden op tijdens de eerste 13 weken van de zwangerschap. Door het grote aantal miskramen die er zijn is het goed om geïnformeerd te worden over de mogelijke gevolgen en oorzaken van een miskraam.
Er kan veel verwarring ontstaan over een miskraam, want er zijn verschillende soorten miskramen, verschillende behandelingen voor elk type en ook de statistieken voor wat je kansen op een slechte zwangerschap zijn verschillen.
De volgende informatie geeft een zo volledig mogelijk beeld van alle informatie rondom een miskraam.
Zoals bij de meeste zwangerschapscomplicaties moet je niet vergeten dat je zorgverlener degene is met wie je het beste kunt praten en eventuele vragen kunt stellen.
Hoe kunnen miskramen zich voordoen?
De reden voor een miskraam kan erg varieren, en meestal is de oorzaak niet te achterhalen. Tijdens het eerste trimester is de meest voorkomende oorzaak van een miskraam een chromosoomafwijking. Dit betekent dat er iets niet klopt met de chromosomen van de baby. De meeste chromosoomafwijkingen zijn de oorzaak van een beschadigde eicel of zaadcel.
Andere mogelijke oorzaken van een miskraam zijn:
- Hormonale problemen, infecties of problemen met de gezondheid van de moeder
- Levensstijl (roken, drugsgebruik, ondervoeding, overmatige cafeïne en blootstelling aan straling of giftige stoffen).
- Implantatie van de eicel in de baarmoederwand gebeurt niet op de goede manier
- De leeftijd van de moeder
- Een trauma bij de moeder.
Factoren waarvan niet bewezen is dat ze een miskraam veroorzaken zijn seks, buitenshuis werken of een lichte lichaamsbeweging.
Wat zijn de kansen op een miskraam?
Voor vrouwen in hun vruchtbare jaren, kan de kans op een miskraam variëren van 10 tot 25%, en voor de meeste gezonde vrouwen is de gemiddelde kans op een miskraam ongeveer 15-20%.
Hieronder zijn de kansen op een miskraam per leeftijdscategorie weergegeven.
- Een verhoging van de leeftijd van de moeder verhoogt de kans.
- Onder de 35 jaar hebben vrouwen ongeveer 15% kans.
- Vrouwen die 35 tot 45 jaar oud zijn, hebben een kans van 20-35%.
- Ouder dan 45 jaar kunnen vrouwen tot 50% kans hebben.
- Een vrouw die een eerdere miskraam heeft gehad, heeft een kans van 25% dat het zich opnieuw voordoet (slechts een licht verhoogd risico dan bij iemand die geen eerdere miskraam heeft gehad).
Symptomen van een Miskraam
Als je één of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met je zorgverlener of een medische instelling om te bekijken of je een miskraam zou kunnen hebben:
- Lichte tot hevige rugpijn (vaak erger dan normale menstruatiekrampen)
- Gewichtsverlies
- Wit-roze slijm
- Echte weeën (zeer pijnlijke weeën om de 5-20 minuten)
- Bruine of felrode bloeding met of zonder krampen (20-30% van alle zwangerschappen kan in een vroege zwangerschap een bloeding ervaren, waarvan ongeveer 50% tot een normale zwangerschap leidt).
- Weefsel met klonterachtig materiaal dat uit de vagina stroomt.
- Een plotselinge daling van de tekenen van zwangerschap
De verschillende soorten miskramen
Een miskraam is vaak een heel proces en geen enkele gebeurtenis. Er zijn veel verschillende stadia van een miskraam.
Er is heel wat informatie beschikbaar om over een gezonde zwangerschap te leren zodat je een beter idee krijgt van wat er tijdens je zwangerschap gebeurt. Inzicht in de ontwikkeling van de baby kan je helpen om te weten welke dingen je zorgverlener zoekt wanneer er een mogelijke miskraam optreedt.
Meestal worden alle soorten miskramen gewoon een miskraam genoemd, maar je kunt je zorgverlener horen verwijzen naar andere termen of namen.
De verschillende miskraam types
Hieronder worden de verschillende soorten miskramen uitgelegd.
Bedreigde miskraam:
- Dit geeft vroegtijdige zwangerschapsbloedingen in de baarmoeder die gepaard gaan met krampen of lage rugpijn. De baarmoederhals blijft gesloten. Deze bloeding is vaak het gevolg van de implantatie.
Onvermijdelijke of onvolledige miskraam:
- Buik- of rugpijn gepaard met een bloeding en een open baarmoederhals. Dit type is onvermijdelijk wanneer er sprake is van een verwijding of verwijdering van de baarmoederhals en/of een breuk van de membranen. Bloedingen en krampen kunnen aanhouden als de miskraam niet volledig is.
Volledige miskraam:
- Dit gebeurd wanneer het embryo of de producten van de bevruchting uit de baarmoeder zijn verdwenen. Bloedingen moeten snel afnemen, evenals de pijn of krampen. Een voltooide miskraam kan worden bevestigd door een echografie.
Gemiste miskraam:
- Vrouwen kunnen een mislukte zwangerschap hebben zonder het te weten. Een gemiste miskraam is wanneer er een embryonale dood is opgetreden, maar er is geen uitwijzing heeft plaatsgevonden van het embryo. Het is niet bekend waarom dit gebeurt. Tekenen hiervoor zijn het verlies van zwangerschapssymptomen en de afwezigheid van foetale harttonen die op een echografie worden gevonden.
Terugkerende miskraam (RM)
- Gedefinieerd als drie of meer opeenvolgende miskramen in het eerste trimester. Dit kan gemiddeld 1% van de koppels die proberen zwanger te worden beïnvloeden.
Vervloekte Eicel
- Ook wel een embryonale zwangerschap genoemd. Hierbij is er een bevruchte eicel in de baarmoederwand genestelt, maar begint de ontwikkeling van de foetus nooit. Vaak is er een zwangerschapszak met of zonder dooierzak, maar er is een gebrek aan de groei van de baby.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- Dit is wanneer een bevruchte eicel zich op andere plaatsen nestelt dan in de baarmoeder. Dit vindt meestal plaats in de eileider. Behandeling is onmiddellijk nodig om de ontwikkeling van de geïmplanteerde eicel te stoppen. Als dit niet snel behandeld wordt, kan dit leiden tot ernstige gevolgen bij de moeder.
Mola Zwangerschap
- Het resultaat van een genetische fout tijdens de bevruchting die leidt tot de groei van abnormaal weefsel in de baarmoeder. Bij mola zwangerschappen is zelden sprake van een ontwikkelend embryo, maar vaak gaat het om de meest voorkomende zwangerschapssymptomen zoals een gemiste menstruatie, een positieve zwangerschapstest en ernstige misselijkheid.
Behandelingen voor een miskraam
Het hoofddoel van de behandeling tijdens of na het verliezen van de baby is het voorkomen van bloedingen en/of infecties. Hoe eerder je in de zwangerschap bent, hoe groter de kans dat je lichaam al het foetale weefsel uit zichzelf zal verwijderen en geen verdere medische ingrepen nodig heeft.
Als het lichaam niet al het weefsel uitwerpt, is de meest dilatatie en curettage (D&C) de meest voorkomende procedure om het bloeden te stoppen en infectie te voorkomen.
Geneesmiddelen kunnen worden voorgeschreven om het bloeden onder controle te houden nadat de D&C is uitgevoerd. Bloedingen moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden zodra je thuis bent; als je een toename van de bloeding of het begin van de rillingen of koorts opmerkt, kun je het beste onmiddellijk uw arts te bellen.
Voorkomen van een Miskraam
Aangezien de oorzaak van de meeste miskramen te wijten is aan chromosoomafwijkingen, is er niet veel dat kan worden gedaan om miskramen te voorkomen. Een belangrijke stap is om zo gezond mogelijk te worden voordat je zwanger wordt.
Dingen waar je aan kan denken.
- Regelmatig sporten
- Eet gezond
- Stress beheren
- Houd het gewicht binnen gezonde grenzen
- Dagelijks foliumzuur innemen
- Niet roken
- Als je er eenmaal achter komt dat je zwanger bent, is het ook hier weer de bedoeling om zo gezond mogelijk te zijn, om je baby een gezonde omgeving te bieden om in te groeien:
- Houd uw buik veilig
- Niet roken of in de buurt van rook zijn
- Drink geen alcohol
- Neem contact op met uw arts voordat u medicijnen over de toonbank neemt.
- Cafeïne beperken of elimineren
- Vermijd gevaren voor het milieu zoals straling, besmettelijke ziekten en röntgenstralen.
- Vermijd contactsporten of activiteiten die een risico op letsel met zich meebrengen.
- Emotionele behandeling
Helaas kan een slechte zwangerschap bij iedereen voorkomen. Vrouwen zitten vaak met onbeantwoorde vragen over hun lichamelijk herstel, hun emotionele herstel en hun pogingen om weer zwanger te worden. Er zijn een aantal boeken over miskramen, ook kan je op internet een aantal groepen vinden waarbij je met lotgenoten kan praten.
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie