Alles wat je moet weten over een thuisbevalling
In Nederland is het mogelijk om thuis te bevallen, we zijn namelijk het enige land waar een thuisbevalling actief wordt aangeboden als optie. Wanneer je zwanger bent en je hebt een gezonde zwangerschap en een zwangerschapsduur van minimaal 37 weken, dan kan jij thuis onder begeleiding van een verloskundige thuis bevallen. Ben jij een thuisbevalling aan het overwegen maar zou je graag nog wat meer informatie willen, waaronder de voor- en nadelen, lees dan snel verder.
De voorwaarden voor een thuisbevalling
Heb je een gezonde zwangerschap zonder complicaties en met een minimale duur van 37 weken, dan kun je in principe voor een thuisbevalling gaan. Mits je ook aan bepaalde voorwaarden kan voldoen wat betreft je thuissituatie.
- Thuis bevallen mag niet hoger dan op de eerste verdieping. Daarnaast moet er op de verdieping waar je bevalt stromend water zijn.
- Mocht je tijdens je bevalling toch vervoerd moeten worden naar het ziekenhuis, bijvoorbeeld tijdens een geval van nood, dan moet je mogelijk met een brancard vervoerd worden naar buiten. Heeft je huis een steile trap of een wenteltrap, dan is dit niet veilig. Je zou dan eventueel beneden kunnen bevallen, je kunt dan bijvoorbeeld een kraambed of een bevalbad huren.
- Je bed moet je verhogen met klossen of andere verhogers tot 80 centimeter, dit is onder andere voor een juiste werkhouding van de verloskundige.
- Heb je een waterbed, regel dan een vervangend bed.
Naast al deze voorwaarden is het ook fijn wanneer de ruimte waar je gaat bevallen voldoende licht heeft. Tijdens de bevalling is het fijn wanneer het licht gedempt kan worden maar tijdens controles en na de bevalling is het prettig wanneer er voldoende licht is. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe lampen zoals led spotjes kopen. Zorg dat je er een dimmer op kan zetten zodat je de lichtintensiteit kan aanpassen aan het moment.
De voordelen van een thuisbevalling
Een thuisbevalling heeft zeker meerdere voordelen en is daarom voor veel vrouwen het overwegen waard. De belangrijkste voordelen zijn onder andere:
- Bevallen in je eigen vertrouwde omgeving kan meer ontspanning geven en dit kan zorgen voor een makkelijkere bevalling.
- Vrouwen kijken positiever terug op hun bevalling wanneer ze dit thuis hebben gedaan.
- Je hoeft niet vol in de weeën in de auto naar het ziekenhuis.
- In het ziekenhuis heb je meer kans om in aanraking te komen met ziekenhuisbacteriën.
- In je huis kun je tijdens het opvangen van je weeën gebruik maken van alle ruimte, in een ziekenhuis ben je vaak beperkt tot één kamer.
- Thuis is de kans op medische ingrepen kleiner dan in het ziekenhuis.
- Na het bevallen hoef je nergens meer heen, je kan gebruik maken van je eigen douche en je eigen bed.
- Na de bevalling wordt alles netjes opgeruimd door de kraamverzorgster, hier heb je geen omkijken naar.
- Een thuisbevalling wordt volledig vergoedt door je zorgverzekering.
De nadelen van een thuisbevalling
Toch heeft een thuisbevalling ook een aantal nadelen, deze punten kunnen zeker meewegen in je uiteindelijke beslissing.
- Wanneer je toch complicaties krijgt tijdens de bevalling moet je in alle haast met flinke weeën alsnog naar het ziekenhuis.
- Medische pijnbestrijding zoals een ruggenprik, lachgas en pethidine-injectie is bij een thuisbevalling niet mogelijk.
- Mocht er vlak na de geboorte een noodgeval zijn, bijvoorbeeld met je kindje of jezelf dan zijn er geen medische specialisten zoals een kinderarts en gynaecoloog aanwezig om hulp te bieden.
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een hoop voordelen en een aantal nadelen aan een thuisbevalling. Het belangrijkste bij de keuze tussen een thuisbevalling of bevallen in het ziekenhuis is waar jij je het prettigst bij voelt. Voldoe je aan alle voorwaarden voor een thuisbevalling dan kun je ook altijd nog op het allerlaatste moment een keuze maken. Uiteindelijk weet je tijdens de bevalling het beste wat voor jouw op dat moment goed voelt.
Geef een reactie