Baby leren slapen overdag – Een aantal tips die jou helpen
De dutjes van je baby kunnen een rustgevend moment zijn voor zowel jou als voor je baby. Helaas is het niet zo makkelijk om je baby overdag te leren slapen. Lees hieronder een aantal tips die jou helpen.
- Hoe vaak moet een baby slapen per dag?
- Wat is de beste manier om mijn baby overdag te leren slapen?
- Zorg voor de juiste omgeving
- Leg je baby slaperig maar wakker in bed
- Vermijd het vasthouden, schommelen of voeden van je baby
- Zorg voor veiligheid
- Wees consequent
- Wat als mijn baby gaat huilen als ik haar heb neergelegd?
- Moet ik de lengte van de dutjes overdag van mijn baby beperken?
- Wat moet ik doen als mijn baby overdag ineens niet meer kan slapen?
Hoe vaak moet een baby slapen per dag?
Het duurt een tijdje voordat een pasgeboren baby een slaapschema ontwikkelen. Tijdens de eerste maand wisselen het slapen en wakker worden zich de hele dag af. Naarmate baby’s ouder worden, worden de tijden van de babyslaapjes meestal langer en voorspelbaarder.
Zo zie je over het algemeen dat:
Leeftijden 4 maanden tot 1 jaar
In deze periode zal je baby waarschijnlijk minimaal twee keer overdag een dutje doen. Een keer in de ochtend en een keer in de vroeg namiddag. Sommige baby’s hebben ook een laat middagdutje nodig. De meeste baby’s doen slaap ongeveer drie of meer uur per dag.
Leeftijd 1 jaar en ouder
Rond deze leeftijd zal je baby waarschijnlijk zijn of haar ochtendslaapje laten vallen en alleen in de middag een dutje doen. Dit is dan vaak voor een periode van twee tot drie uur. Tijdens deze overgang kan je overwegen om je baby een half uur in de ochtend te laten slapen om hem of haar te helpen zich aan te passen. De meeste kinderen blijven tot de leeftijd van 3 tot 5 jaar een middagdutje doen.
Vergeet niet dat elke baby anders is en dat het schema van de babyslaapjes nogal kan variëren.
Wat is de beste manier om mijn baby overdag te leren slapen?
Zorg voor de juiste omgeving
Een donkere, rustige en comfortabele koele omgeving kan je baby helpen om te slapen.
Leg je baby slaperig maar wakker in bed
Hangende oogleden, wrijven in de ogen en drukte Dit kunnen tekenen zijn dat je baby moe is. Hoe langer je wacht, hoe oververmoeider en geïrriteerder je baby kan worden. Het wordt dan ook moeilijker voor je baby om in slaap te vallen.
Vermijd het vasthouden, schommelen of voeden van je baby
Probeer dit te vermijden. Uiteindelijk kan dit de enige manier zijn waarop je baby in slaap kan vallen. Als je baby de neiging heeft om in je armen in slaap te vallen na een voeding, doe dan direct daarna iets wat weinig energie kost; zoals het verschonen van zijn of haar luier of het lezen van een kort verhaal.
Zorg voor veiligheid
Leg je baby op zijn of haar rug om te slapen en maak de wieg vrij van dekens en andere zachte voorwerpen.
Verkrijgbaar bij
Wees consequent
Je baby zal het meeste uit zijn of haar dutjes overdag halen als hij of zij ze elke dag op hetzelfde tijdstip en voor ongeveer dezelfde lengte heeft. Uitzonderingen zijn natuurlijk onvermijdelijk en zullen je baby geen schade toebrengen.
Wat als mijn baby gaat huilen als ik haar heb neergelegd?
Het is gebruikelijk dat baby’s huilen als ze in slaap vallen, maar de meeste baby’s worden stil als ze een paar minuten alleen gelaten worden.
Als het huilen langer dan een paar minuten duurt, ga dan even kijken bij je baby en geef wat troostende woorden. Geef hem of haar dan de tijd om zich weer te settelen. Begint je baby kort nadat je hem of haar in bedje hebt gelegd te huilen. Kijk dan even of je baby geen natte luier heeft, hongerig is of ziek is.
Mocht dit niet het geval zijn dan is geduld de beste oplossing. Soms heeft je baby gewoon wat tijd nodig om weer in slaap te komen.
Kalmeren van je baby
Je kan proberen de baby te kalmeren door zachtjes te kloppen, een massage of borstvoeding te geven voor een korte tijd.
Houd er ook rekening mee dat baby’s vaak actief zijn tijdens de slaap – ze bewegen hun armen en benen, lachen en zien er over het algemeen rusteloos uit. Het is gemakkelijk om deze drukte van een baby te zien als een teken dat hij of zij wakker wordt of moet eten.
In plaats van je baby meteen op te pakken, wacht je een paar minuten om te zien of je baby weer in slaap valt. Op die manier zal je baby het snelste leren om overdag te slapen.
Moet ik de lengte van de dutjes overdag van mijn baby beperken?
Dat hangt af van hoe goed je baby ‘s nachts slaapt. Sommige baby’s verwarren hun dagen en nachten waardoor ze overdag meer slapen dan ‘s nachts. Een manier om dit goed te maken is door het slapen overdag te beperken.
Focus je hierbij vooral op het dutje aan het einde van de middag, want dit kan ervoor zorgen dat je baby in de nacht moeilijker in slaap valt.
Wat moet ik doen als mijn baby overdag ineens niet meer kan slapen?
Sommige baby’s en oudere kinderen maken periodes door waarin ze weigeren te slapen – ook al hebben ze de rest nog nodig. Als dit gebeurt, probeer dan het tijdstip waarop je baby naar bed gaat aan te passen.
Door het ritme iets vroeger of later te laten beginnen kan soms helpen om je baby overdag makkelijker te leren slapen. Je baby helpen om de juiste hoeveelheid slaap te krijgen is niet altijd gemakkelijk. Voel je niet slecht als sommige dagen uitdagender zijn dan andere.
Vergeet ook niet te kijken en te luisteren naar de tekenen dat je baby moe is en probeer zijn of haar dutje routine consistent te houden.
Hopelijk helpt dit artikel bij het je baby overdag te leren slapen. Als je vragen of zorgen heeft over het slaapschema van je baby, praat dan met zijn of haar arts.
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie