wanneer krijgt baby tanden

Wanneer krijgt baby tanden – Symptomen en tekenen van tanden

Op de vraagt wanneer de baby tanden krijgt is niet een duidelijk antwoord. De tanden van je baby zullen gemiddeld tussen de leeftijd van 3 en 12 maanden hun entree maken. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen dat je kleintje tandjes krijgt. Daarnaast worden enkele manieren verteld hoe je het ongemak kan verminderen voor je baby.

Als de eerste tandjes van je baby verschijnen, wordt je misschien verrast begrijp je misschien eindelijk wat al die vreemde symptomen waren. Kijk uit voor deze veelvoorkomende tekenen dat je baby tandjes krijgt:

  • Kwijlen
  • Onbezonnen
  • Hoest- en/of kokhalsreflex
  • Bijten
  • Huilen
  • Lichtelijk geïrriteerd
  • Weigeren om te eten
  • Wakker worden in de nacht
  • Oortrekken en wrijven over de wangen

Elke baby ervaart de ontwikkeling van de tandjes anders. Sommigen hebben vrijwel geen symptomen, terwijl anderen maandenlang last hebben van pijn en kriebels.

Wanneer je de tekenen waar je op kunt letten en de huismiddeltjes die u kunt gebruiken om het ongemak van de tandjes te verlichten ken dan kan het voor je baby (en jou) gemakkelijker zijn om deze specifieke mijlpaal te overwinnen.

Wanneer beginnen baby’s met de ontwikkeling van tanden

De bijtsymptomen kunnen tot twee of drie maanden voor het verschijnen van een gebit optreden. De meeste baby’s krijgen hun eerste tandje rond de leeftijd van 6 maanden, maar het kan nogal verschillen per baby wanneer de eerste tand daadwerkelijk komt.

De eerste tanden van sommige baby’s barsten al uit als ze 3 maanden oud zijn, terwijl andere pas na de eerste verjaardag hun eerste tanden krijgen. Met andere woorden, er is een groot verschil in het tijdstip waarop de tandjes bij baby’s beginnen.

De eerste tandjes

9 veelvoorkomende symptomen wanneer je baby tanden krijgt

Hoe weet je of je baby tandjes krijgt en op welke symptomen moet je letten? Je kleine begrijpt waarschijnlijk niet waarom hij zoveel pijn heeft, wakker wordt met pijn in zijn mond of last heeft van een jeukende kin. Hier zijn de belangrijkste symptomen om op te letten:

Kwijlen

Het is moeilijk te geloven dat er zoveel vocht uit de mond van kleine baby’s kan komen, maar de tandjes stimuleren het kwijlen. Dit komt bij de meeste baby’s voor wanneer ze ongeveer 10 weken tot 3 of 4 maanden oud zijn.

Als je merkt dat de shirts van je baby voortdurend doorweekt zijn, maak dan een slabbertje vast om hem comfortabeler (en schoner) te houden, en veeg zijn kin de hele dag zachtjes af om te voorkomen dat je baby gaat schrikken.Uitslag rondom de mond

Als je baby kwijlend is wanneer het tanden krijgt dan kan het leiden tot roodheid en uitslag rondom de mond en kind. Door het kwijl weg te halen kan worden voorkomen dat zijn huid eronder leidt. Je kunt ook een vochtbarrière creëren met Vaseline of Aquaphor, en het te hydrateren met een zachte, ongeparfumeerde huidcrème als dat nodig is.

Heb je wat verzorgingscrème (zoals Lansinoh) bij de hand? Dat is ook goed voor de bescherming van de tere babyhuid.

Hoest- en/of kokhalsreflex

Al dat kwijlen kan baby’s doen kokhalzen en hoesten. Het is gelukkig geen reden tot bezorgdheid als je baby geen andere tekenen van verkoudheid, griep of allergieën heeft.

Bijten

De druk van de tanden die onder het tandvlees zitten veroorzaakt veel ongemak voor de baby – wat kan worden verlicht door tegendruk (ook wel kauwen en bijten genoemd). Bijtringen en rammelaars, maar ook je binnenkort je zere tepels (als je borstvoeding geeft) en je vingers helpen dit te verminderen.Huilen

Sommige baby’s krijgen de tanden met weinig gejammer, terwijl andere baby’s veel pijn lijden door de ontsteking van teder tandvlees. Dit dwingt ze helaas om dit te delen door middel van te huilen.

De eerste tandjes doen meestal het meeste pijn (net als de kiezen, want die zijn groter). Gelukkig wennen de meeste baby’s uiteindelijk aan hoe de tandjes aanvoelen en hebben er later niet zo veel last meer van. Praat met je arts over wanneer je pijnstillers moet aanbieden.

Prikkelbaarheid

Je baby’s mond zal pijn doen als dat kleine tandje op het tandvlees drukt en naar de oppervlakte steekt, en niet verrassend, zal het hem waarschijnlijk ook een beetje geïrriteerd laten voelen. Sommige baby’s kunnen slechts een paar uur geïrriteerd zijn wanneer de baby tanden krijgt, maar andere kunnen dagen of zelfs weken lang kribbig blijven.

Weigeren om te eten

Ongemakkelijke, chagrijnige baby’s verlangen ernaar om gekalmeerd te worden door iets in hun mond, of het nu een fles is of de borst, te doen. Echter kan de zuigkracht van de borstvoeding het tandvlees van een bijtende baby er erger uit laten zien.

Daarom kunnen ze kieskeurig zijn over voeding (en meer gefrustreerd raken omdat noch hun ongemak, noch het probleem van hun hongerige buikjes opgelost worden).  Baby’s die vast voedsel eten kunnen ook weigeren te eten wanneer ze tandjes krijgen. Houd het bij, en bel je kinderarts als de staking meer dan een paar dagen duurt.

Wakker worden in de nacht

De last van de tanden is net alleen overdag. Wanneer je baby tanden krijgt, kan zijn ongemak de nachtrust verstoren (zelfs als hij eerder de hele nacht heeft geslapen).

Kijk voordat je troost biedt of je baby weer uit zichzelf gaat slapen. Als hij nog steeds onrustig is, kalmeer hem dan met klopjes of slaapliedjes, maar vermijd een terugkeer naar de nachtelijke voeding.

Aan de oren trekken en over de wangen wrijven.

Baby’s waarbij de tanden zich ontwikkelen, kunnen woedend aan hun oren trekken of over hun wangen gaan wrijven. De reden? Tandvlees, oren en wangen delen zenuwbanen, en dus kan een pijn in het tandvlees (vooral door uitbarstende kiezen) zich ergens anders heen verplaatsen.

Baby’s met oorontstekingen zullen ook aan hun oren trekken, dus controleer met je kinderarts of je vermoedt dat je kleintje last kan hebben van meer dan alleen maar het doorkomen van de tanden.

Het type en de ernst van deze symptomen variëren sterk van baby tot baby. Voor de een betekent het krijgen van tanden veel pijn en tranen, terwijl een andere zonder klachten een volwaardig gebit krijgt. Waarschijnlijk kan je op zijn minst enkele, en misschien wel veel, van deze symptomen verwachten. Hou vol, mam!

In welke volgorde komen de melktanden binnen?

De meest voorkomende eerste tandjes zijn de twee in het midden van de mond. Dan gaat het patroon meestal naar buiten met de laterale snijtanden, die op de volgende plek zitten, gevolgd door de eerste kiezen die het dichtst bij de opening van de mond zitten. Daarna komen de hoektanden aan weerszijden van de zijsnijtanden en als laatste de tweede kiezen helemaal achteraan.

De 6 beste remedies om de pijn wanneer je baby tanden krijgt te verlichten

Je kunt helpen het ongemak van je baby te verlichten met deze mama-geteste remedies:

1. Kauwen

Baby’s waarbij de tanden doorkomen houden van kauwen, en niet voor niets: De kauwende werking zorgt voor tegendruk, die de pijn van nieuwe tanden verlicht.

Hobbelige rubberen bijtringen, rammelaars en andere kauwbare, zachte speeltjes werken goed Kauwen is nog effectiever als het voorwerp koud is en het tandvlees verdoofd wordt. Bewaar een voorraad bijtspeeltjes of natte washandjes in de koelkast, in plaats van in de vriezer. Zeer koud comfort kan gevoelig tandvlees net zo veel pijn doen als een uitbarstende tand.

2. Tegendruk

Je schone vinger of een natte tandenborstel (zonder tandpasta) die stevig op het tandvlees van je baby wordt gewreven, kunnen dezelfde kalmerende tegendruk bieden als bijtringen en natte doekjes. Je baby kan in eerste instantie tegenstribbelen omdat het in eerste instantie pijn kan doen, maar het brengt al snel verlichting.

3. Koud drinken.

Een fles koud water kan verlichting geven aan pijnlijk tandvlees voor baby’s ouder dan 6 maanden. Gekoeld voedsel zoals yoghurt, gemengde perziken en appelmoes (als ze al aan je baby zijn geïntroduceerd) kan pijnlijk tandvlees verlichten. Of geef diepvriesfruit zoals bananen en pruimen in een gaaszakje voor babyvoeding (zodat grote stukken voedsel geen verstikkingsgevaar kunnen opleveren). Do dit alleen maar onder toezicht van een volwassene en met een zittende of rechtopstaande baby.

4. Comfort.

Extra knuffels, kusjes en veel geduld zijn waar een baby die tanden krijgt naar hunkert.

5. Vermijd verdovende middelen.

Wanneer je baby tanden krijgt is het gebruik van alcohol op het tandvlees van je baby is een no-go. Verdovende middelen kunnen kinderen onder de 2 jaar blootstellen aan het risico van verminderde zuurstofniveaus in het bloed.

Wanneer je de arts moet bellen als je baby tanden krijgt

De tanden kunnen bloedingen veroorzaken onder het tandvlees, wat kan lijken op een blauwachtige knobbel in de mond van de baby. Het is niets om je zorgen over te maken en kan verlicht worden met een koel, nat washandje. Terwijl sommige ouders zweren dat lage koorts en diarree kinderziektes zijn, zijn de artsen verdeeld over de vraag of dat waar is. Net als bij een ontsteking waar dan ook in het lichaam, kan ontstoken tandvlees soms laagwaardige koorts veroorzaken.

Lage koorts

Dus als je baby een lage koorts ontwikkelt terwijl hij tanden krijgt dan kan dat worden veroorzaakt door de zwelling van het tandvlees en is er niets om je zorgen over te maken. Als de koorts langer dan drie dagen aanhoudt, bel dan uw kinderarts.

Diarree

Hetzelfde geldt voor diarree, die volgens sommige ouders kan worden veroorzaakt door al het extra kwijl dat wordt ingeslikt als een baby tandjes krijgt. Het is ook geen reden tot ongerustheid, maar als lange tijd aanhoudt, bel dan de dokter van je baby.

Welke mijlpalen zal de baby na het krijgen van tanden bereiken?

Wanneer je baby tanden krijgt dan ben je waarschijnlijk klaar om te starten met vaste stoffen. Over een paar maanden zal de fijne motoriek van je baby zich ontwikkelen, wat betekent dat hij in staat zal zijn om in zijn eentje vingervoedsel op te pakken en te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *