Baby vroeg wakker – Tips die jou weer lekker laten slapen
Wordt je baby vroeg wakker? Komt je baby op met (of zelfs eerder dan) de zon? Vroege ochtenden zijn bij sommige baby’s niet helemaal te vermijden, maar er zijn wel manieren om je kleine wekker te trainen om haar dag net iets later te beginnen.
In de eerste maanden van je baby’s leven was je er waarschijnlijk behoorlijk op gebrand om je kleintje ‘s nachts in slaap te laten vallen. Dit voorkwam dat het hele huis niet wakker was om 2 uur in de nacht.
Als je baby eenmaal langer begint te slapen dan wordt je baby waarschijnlijk niet meer midden in de nacht wakker, maar vroeg in de ochtend. Is dit nou echt een verbetering?
Baby’s zijn van nature vroege vogels en er is niet zo veel dat we kunnen doen om hun biologische ritme te veranderen. Echter, als je baby 6 maanden oud is dan zijn er een paar trucjes die je kunt gebruiken om je nachtrust met een uur of twee te verlengen.
Wat zorgt ervoor dat een baby vroeg wakker wordt?
We missen allemaal de ochtend van voordat je een baby kreeg. Toen kon je in de ochtend nog rustig uit bed rollen voor een brunch om 11 uur. Die dagen zijn helaas (voorlopig) voorbij.
Begin met het bijstellen van je verwachtingen. De meeste baby’s en kinderen onder de 3 jaar worden tussen 6 en 7 uur in de ochtend wakker. Dit is vrij normaal. Het wordt echter een ander verhaal als je baby elke ochtend voor 5 uur al wakker is.
Baby’s hebben veel slaap nodig. Een baby van 6 maanden heeft bijvoorbeeld elke dag ongeveer 15 uur slaap nodig. In de nacht is dit gemiddeld 10 of 11 uur en overdag 3 tot 4 uur. Dit kan je verdelen over twee dutjes.
Als je baby te vroeg wakker wordt dan kan het zijn dat hij te veel (dus niet moe) of te weinig (wat betekent dat hij oververmoeid is) slaapt. Als je baby slaapt dan is het ook belangrijk om te onthouden dat hij te laat naar bed kan gaan,of te vroeg gaat slapen.
Om hem later in de ochtend in slaap te krijgen kan het een kwestie zijn van het aanpassen van zijn hele slaapschema.
Hoe laat je je baby langer slapen?
Bestudeer het slaapschema van je baby om er zeker van te zijn dat ze overal genoeg slaap krijgt. Het klinkt vreemd, maar een baby die te moe is zal niet goed kunnen slapen.
Probeer je baby eerder te laten inslapen (rond 19.00 uur, 19.30 uur) en kijk of dat helpt om langer te blijven slapen. Verwacht niet onmiddellijk resultaten: Geef het een week of twee voordat je beslist of het experiment succesvol was.
Als te veel slaap de boosdoener is dan kan het zijn dat je de omgekeerde tactiek moet proberen. Verplaats de bedtijd later met ongeveer 10 minuten per nacht totdat je baby ongeveer een uur later wakker wordt. Dit werkt het beste als je het eetschema ook naar later op de dag verplaatst, zodat je kindje niet te vroeg wakker wordt van de honger.
Misschien moet je ook werken aan het slaapschema van je baby. Baby’s die overdag te veel of te weinig slapen, hebben het ‘s nachts moeilijker om te slapen.
Ook de timing van de dutjes is belangrijk. Sommige baby’s hebben moeite om te gaan slapen als hun laatste dutje te dicht bij het slapengaan is. Probeer het slaapschema aan te passen in stappen van 10 minuten tot je in een goed ritme bent.
Eén opmerking is dat voorzichtigheid echter geboden is. Wanneer je teveel wisselt met de slaapschema’s dan loop je het risico dat je baby gewoonweg niet genoeg slaap krijgt (zeg dat je de slaaptijd begint in te korten, maar dat hij of zij nog steeds vroeg wakker wordt).
Als je baby moe lijkt te zijn of ‘s nachts moeite heeft om in slaap te vallen, laat dan deze aanpassingen achterwege. Misschien moet je jezelf nog een paar weken te vroeg uit bed slepen, maar je weet dat je baby in orde is.
Tips voor als je baby vroeg wakker wordt
Het aanpassen van het slaapschema van je baby is waarschijnlijk de beste manier om je baby wekker net iets later af te laten gaan. Maar er zijn nog een paar andere trucs die je ook kunt proberen.
Laat de zon niet binnen
Je baby kan erg gevoelig zijn voor licht, waardoor hij of zij vroeg op de dag wakker wordt. Probeer te investeren in verduisterende gordijnen of rolgordijnen om te voorkomen dat de zon je baby wekt.
Zorg dat het stil is
Houd het stil als de rest van de wereld wakker wordt. Lichte dwarsliggers kunnen wakker worden van alle geluiden van de buurt. Houd op zijn minst de ramen gesloten en als dat niet helpt, hang er dan wat zware gordijnen voor. Misschien kan je ook eens proberen om een ventilator in de kamer te plaatsen om het buitengeluid te verminderen. Het monotome geluid van een ventilator kan gek genoeg rustgevend zijn voor je baby.
Geef je baby even de tijd
Haast je niet om bij je baby te gaan kijken zodra de eerste geluiden uit de wieg komen. Als je geluk hebt, kan je baby zo weer verder gaan slapen, of zich op zijn minst vermaken terwijl je nog een paar momenten van rust neemt.
Wacht met onbijten
Als je baby gewend is om om 5:30 uur te eten, zal honger vaak de reden zijn dat je baby vroeg wakker wordt. Stel de eerste voeding geleidelijk aan enkele minuten uit, zodat hij minder snel wakker wordt.
Zorg dat je kindje iets te doen heeft
Bied iets te doen aan. Totdat je baby een jaar of 12 maanden oud is, moet zijn wiegje om veiligheidsredenen vrij leeg zijn. Echter, na 12 maanden is er speelgoed dat je aan het wiegje kan vastmaken. Op die manier kan je baby zichzelf vermaken.
We weten allemaal hoe het is om ‘s morgens veel te vroeg een alarm af te laten gaan. Als dat alarm je baby is, en dit alles hielp niet, laat het er dan bij. Op een dag in de niet zo verre toekomst zal hij in staat zijn om op te staan en zichzelf vermaken, tot het tijd is voor het ontbijt.
Zorg er in de tussentijd voor dat je eerder gaat slapen als je dat kunt, ga slapen als de baby slaapt en kijk of je partner of een grootouder af en toe een vroege dienst kan nemen.
Geef een reactie