Hoe maak je een babybedje op?
Je hebt na lang zoeken eindelijk het ideale ledikant gevonden. Alleen nu moet je het babybedje opmaken. Het is belangrijk dat je dit op een bepaalde manier doet, zodat het bedje veilig door je kindje te gebruiken is.
- Benodigdheden
- Verkort opmaken
- Stappenplan
- Matrasbeschermer plaatsen
- Hoeslaken
- Hydrofiele luier
- Laken om het matras
- Dekentje instoppen aan het voeteind
- Klaar! Het bedje is opgemaakt
- Gebruik geen kussen
- Waterdoorlatende matrasbeschermer
- Geen slaapzak riem
- Gebruik een slaapzak
- Speciale slaapzak
- Koop alles in drievoud
Benodigdheden
Voor het opmaken van het bedje heb je natuurlijk een matras nodig, matrasbeschermer, molton, hoeslaken, hydrofiele luier, katoenen laken en een deken van katoen. Bij de aanschaf is het belangrijk om enkel ventilerende materialen te gebruiken. Zo wordt de ademhaling van je kindje niet verstoord.
Als je baby pas net geboren is merk je dat je kleintje echt alle kanten nog opdraait. Het bedje is nog veel te groot voor je kleintje, maar hier gaat vanzelf verandering inkomen. Alleen in het begin moet je hier nog wel rekening mee houden bij het opmaken van het babybedje.
Verkort opmaken
Het is belangrijk dat je het babybedje verkort opmaakt. Je zorgt ervoor dat je kindje met z’n voetjes bij het voeteneinde zit. Dit doe je door het bedje eigenlijk helemaal beneden op te maken. Je kindje kan zo niet vanzelf naar beneden glijden. Het hoofdje van je kindje ligt in het begin dus eigenlijk in het midden.
Dit is dus wel even belangrijk om rekening mee te houden als je een babybedje gaat opmaken. Je wilt tenslotte niet dat je kindje naar beneden wegglijdt. Daarbij mag het beddengoed nooit hoger komen dan de schouders van je kindje.
Stappenplan
We hebben voor het gemak ook nog eens een stappenplan gemaakt voor het opmaken van je babybedje. Je weet zo precies hoe je het bedje het beste kan opmaken en wat je misschien beter niet kan doen. Handig als je het nog nooit eerder gedaan hebt.
1. Matrasbeschermer plaatsen
De eerste stap is natuurlijk de molton of matrasbeschermer om het matras heen doen. Hiermee bescherm je de matras tegen ongelukjes. Handig want dit gebeurt helaas nog weleens met een baby.
2. Hoeslaken
Trek hier overheen een hoeslaken over het matrasje. Het is belangrijk dat de hoeslaken goed past en strak over het matras heen zit. Stop de hoeslaken ook goed in, zodat deze niet van het matrasje af kan schuiven.
3. Hydrofiele luier
Op de plek van het hoofdje van je kindje leg je een hydrofiele luier. Zie dit als een soort kussen. Het grote voordeel van hydrofiele luier is dat het luchtdoorlatend is en eenvoudig te vervangen.
Nog een bijkomend voordeel is dat de hydrofiele luier spuug en kwijl makkelijk opvangt. Je hoeft zo meestal niet direct het hele bedje te verschonen na een klein ongelukje. Enkel de hydrofiele luier vervangen is vaak al voldoende.
Het is wel belangrijk om de hydrofiele luier elke dag te vervangen. Dit hoort bij de standaard dagelijkse verzorging van je kindje. Uiteraard vervang je de luier eerder als blijkt dat deze vuil geworden is door spugen.
4. Laken om het matras
De volgende stap is om het bedje op te maken met een lakentje. Het is belangrijk dat het lakentje kan ademen en je kan het beste voor katoen kiezen. Het laken doe je eigenlijk onder de deken. De deken leg je hier bovenop voor extra warmte.
Zorg ervoor dat het laken minimaal 20 cm boven het dekentje uitkomt. Sla het lakentje eventueel om, zodat deze netjes over het dekentje uitkomt. Er valt dan vanuit het lakentje een soort rand over het dekentje heen.
5. Dekentje instoppen aan het voeteind
Vervolgens stop je de stof van je deken en lakentje onder het matrasje aan het voeteneinde. Het is belangrijk dat het dekentje stevig vast zit bij het voeteneinde en de zijkanten. Dit voorkomt dat je kindje teveel bewegingsruimte krijgt tijdens het slapen.
Heb je erg veel stof over van de deken en het lakentje? Dan kan het voeteneind soms iets hoger komen te liggen, dan het hoofdeind. Probeer dit te voorkomen en vul het matras eventueel iets op, zodat deze gelijk blijft liggen. Dit kan je doen met een opgevouwen laken.
Klaar! Het bedje is opgemaakt
Het bedje is nu prima opgemaakt voor je kleintje om erin te slapen. De eerste keer is het even wennen om het bedje op deze manier op te maken. Maar al vrij snel verschoon je het bedje zonder problemen.
Naast het opmaken van het bedje zelf zijn er een aantal dingen die je beter niet kan doen. Als nieuwe ouder is het lastig om te checken wat nu wel of niet mag. Daarom hebben wij ook nog een paar handige tips verzameld met dingen die je beter niet kan doen.
Gebruik geen kussen
Als eerste mag je bij je baby nooit kussens, knuffels, hoofdbeschermers of stootborden in bed leggen. Zelfs een schapenvachtje omdat het er zo leuk uit ziet mag niet. Zelfs een echt dekbed mag tot 2 jaar niet bij je kleintje.
Er is namelijk een risico op verstikkingsgevaar bij jonge kinderen. Bijvoorbeeld als ze tegen een kussen aanrollen met hun mondje of bij een knuffel. Ze krijgen hierdoor geen lucht meer en kunnen stikken. Een kindje kan zichzelf hierin zelfs nog niet redden tot een leeftijd van 2 jaar.
Waterdoorlatende matrasbeschermer
Ga je voor een matrasbeschermer of molton om het matrasje? Het is belangrijk om te checken welk materiaal het van gemaakt is. Sommige zijn een soort zeil en niet waterdoorlatend. Dit klinkt handig, maar kan gevaarlijk voor je kindje zijn.
Een niet waterdoorlatende molton kan ervoor zorgen dat je kindje stikt. De stof ademend namelijk niet en dit kan grote gevolgen hebben. Het kan daarnaast er ook voor zorgen dat je kindje oververhit omdat de molton of matrasbeschermer onvoldoende ventileert.
Check dus altijd even waar de molton of matrasbeschermer precies van gemaakt is. Zorg ervoor dat je kiest voor een stof die goed kan ademen en ventileren en zo voorkom je een hoop problemen.
Geen slaapzak riem
Nog een tip waar je niet in moet trappen als nieuwe ouder is een zogenaamde slaapzak riem. Een paar jaar geleden werden deze nog gewoon in de winkel verkocht. Met een beetje goed zoeken kom je ze ook tegen op het internet.
De slaapzak riem werd vroeger gebruikt om de slaapzak in de ledikant vast te zetten. Je kon zo voorkomen dat je kindje ging rollen of op z’n buik draait. Helaas is het verschillende keren gebeurd dat een kindje erin verstikt geraakt is.
Sindsdien is het verboden om de slaapzak riem te verkopen in Nederland. Heel soms komt er nog één tevoorschijn. Bijvoorbeeld bij een goed bedoelde opa of oma die er vroeger ook één gebruikt heeft. Gebruik deze absoluut niet!
Gebruik een slaapzak
In plaats van een deken voor het opmaken van een bedje kan je ook een slaapzak overwegen. Sommige ouders geven de voorkeur voor een slaapzak in plaats van een deken in het bedje. Het heeft natuurlijk allebei z’n voor en nadelen.
Het grote voordeel is dat je kindje minder kan woelen en zichzelf kan wakker houden. Nog een voordeel is dat je kindje niet onder de deken terecht kan komen. Uit bed klimmen als ze groter worden is ook lastig met een slaapzak. Het enige nadeel is dat je elke keer een maat groter moet aanschaffen omdat je kindje blijft groeien.
Je kan een baby in een slaapzak ook minder goed strak instoppen oftewel inbakeren. Dit geeft je kindje een gevoel van geborgenheid. Kindjes die beter ingestopt zijn in hun bedje slapen beter.
Gelukkig zijn er voor een paar nadelen ook alternatieven. Puck a Baby is een merk gespecialiseerd in het maken van speciale slaapzakken voor baby’s. Ze maken slaapzakken die het inbakeren vervangen en veilig maken.
Inbakeren kan helaas maar tot een bepaalde leeftijd. Op het moment dat je kindje gaat draaien en woelen is inbakeren helaas gevaarlijk. Puck a Baby heeft een slaapzak waarbij je kindje hetzelfde gevoel kan geven, maar op veilige basis.
Puckababy inbakerslaapzak Piep 0-3 maanden
Het Puckababy® Piep inbakerslaapzakje (0-3 maanden) is de oplossing wanneer je een onrustige baby hebt.
Door de begrenzing vindt de baby sneller rust, en slaapt vervolgens langer en dieper.
De Puckababy® Piep:
- zit als een lieflijk coconnetje om je baby heen
- het is niet warm
- zit niet strak.
Verkrijgbaar bij
Speciale slaapzak
Voor elke leeftijdscategorie hebben ze een speciale slaapzak ontwikkelt. Je kan zo elke keer een maatje groter bestellen en je kindje de juiste geborgenheid geven. Het is een oplossing als je liever geen dekentje gebruikt in het bedje van je kindje.
Bij een slaapzak kan je het dekentje weglaten, maar voor de eerste weken adviseren we er wel één aan te schaffen. De eerste dagen na de geboorte is het voor je kindje lastig om zichzelf op temperatuur te houden. Je kan er dan voor kiezen om je kindje naast een slaapzak ook toe te dekken.
Koop alles in drievoud
De laatste tip voor nieuwe ouders die we willenmeegeven is om van alles in het bedje minimaal drie keer alles aan te schaffen. Dus denk aan 3 keer een hoeslaken, molton, deken, laken en slaapzak.
De hydrofiele luiers kan je zelfs nooit genoeg hebben. Je gebruikt ze niet alleen in het bedje, maar ook bij het voeden en soms ook als je kindje gewoon iets overgeeft. Zorg er dus voor dat je dit voldoende in huis hebt.
In de praktijk zal je het wel moeten gaan ervaren. Sommige kinderen geven helaas wat meer over, dan andere kinderen. Sommige ouders kiezen er daarom zelfs voor om alle spullen minimaal vijf keer aan te schaffen. Je weet dan zeker dat je niet misgrijpt als je kindje een keer overgeeft.
Het Puckababy® Piep inbakerslaapzakje (0-3 maanden) is de oplossing wanneer je een onrustige baby hebt.
Door de begrenzing vindt de baby sneller rust, en slaapt vervolgens langer en dieper.
De Puckababy® Piep:
- zit als een lieflijk coconnetje om je baby heen
- het is niet warm
- zit niet strak.
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie