Babydeken

Wanneer je op zoek gaat naar een babydeken voor in het ledikant van je kindje, blijkt al snel dat je keuze hebt uit tientallen tot wel honderden varianten. Hoe vind je een babydeken die het beste aansluit op de behoeftes van je baby? Wat zijn de verschillen tussen deze dekens en wat maakt het ene deken geschikter dan het andere? In dit artikel lees je er alles over! Naast het verschil in type babydeken, kun je kiezen uit talloze modellen. Leuk is bijvoorbeeld een babydeken met naam. 

Tip: een babydeken met naam is niet alleen leuk om als ouder voor je kind te kopen, het is ook een ideaal cadeau voor als je op kraamvisite gaat! Een extra babydeken komt altijd van pas. 

Babydeken per leeftijdscategorie 

Een van de grootste verschillen tussen de diverse babydekens zit in het beoogd gebruik hiervan. Het ene deken is geschikt voor baby’s van enkele maanden, terwijl het andere babydeken aangeraden wordt voor kinderen vanaf anderhalf jaar. Het lukt een baby tot circa 18 maanden niet om diens lichaamstemperatuur zelf te regelen. Aan jou als ouder de taak om je kind warm te houden. Het gebruik van een babydeken helpt je hierbij. Kies voor een babydeken met een formaat van zo’n 80 bij 100 centimeter. Je kunt dit babydeken niet alleen in het ledikant van je baby gebruiken, maar bijvoorbeeld ook in de kinderwagen

Babydeken voor oudere baby’s 

Naarmate je baby er steeds beter in slaagt om diens lichaamstemperatuur zelf te regelen, kun je langzaam stoppen met het gebruik van het babydeken. Helemaal zonder kun je nog niet! In de herfst en winter, wanneer het ’s nachts koud is, komt een babydeken van pas. Zie het als een aanvulling op het dekbed wat je al in het ledikant van je baby hebt liggen. Leg je het jonge kind na verloop van tijd in een peuter- of juniorbed? Kies in dat geval voor een babydeken met een formaat van 100 bij 150 centimeter. Het babydeken voor de jongste baby’s is hiervoor niet groot genoeg. 

TOG Waarde

Vind je het lastig om te bedenken hoe warm een babydeken moet zijn, dan kan je aan de hand van de TOG waarde kijken of de deken geschikt is. TOG staat voor Thermal Overall Grade en zegt iets over hoe warm babykleding en babytextiel is. Er zijn TOG waarden van 0-4, waarbij 0 het minst warm is en 4 zeer isolerend en warm. Je berekend de juiste TOG waarde, door alle waarden van de kleding die je baby aan heeft en de slaapzak en de deken bij elkaar op te tellen. Is je babykamer tussen de 16 en 18 graden (de aanbevolen temperatuur voor een babykamer) dan moet de optelsom van al het textiel liggen tussen de 2.5 en 3.5 TOG

Verschillende stoffen voor een babydeken 

Babydekens kunnen van verschillende stoffen worden gemaakt. Populair zijn babydekens welke van 100% katoen gemaakt zijn. Deze voelen warm aan en zijn lekker zacht. Daarbij ventileert katoen goed, wat voorkomt dat je baby het te warm krijgt. Naast babydekens van katoen, zijn ook de babydekens van fleece in trek. Zeker in de koude herfst- en winterperiode! Fleece is een zeer warme, prettige stof. 

Andere materialen die vaak gebruikt worden zijn wol en synthetische materialen. In de basis maakt het weinig uit welk materiaal je kiest. Belangrijker is de wijze waarop het babydeken gebruikt wordt. Het ledikant van je baby moet kort en strak worden opgemaakt, om te voorkomen dat je kindje kan verstikken in het babydeken.  

Mogelijkheid om babydekens te wassen 

Wanneer je een babydeken koopt, wil je deze kunnen wassen. Het is haast niet te voorkomen, dat je baby af en toe een ongelukje heeft. Het regelmatig wassen van het babydeken houdt deze schoon en fris. Het ene babydeken is beter bestand tegen de wasmachine, dan het andere. Vaak lees je er meer over in de productomschrijving van het babydeken. 

Online babydeken met naam bestellen 

Eerder las je al dat een babydeken met naam een hartstikke leuk en origineel kraamcadeau is. Online zijn er verschillende websites waarop je een babydeken met naam kunt ontwerpen. In sommige babywinkels vind je babydekens met de populairste namen van dit moment, zodat je het babydeken niet op maat hoeft te laten maken. Dat is vaak iets goedkoper en verzekert je ervan, dat je het babydeken op tijd in huis hebt. Let bij het ontwerpen van een babydeken met naam goed op de kleuren die je gebruikt. Ze moeten enigszins aansluiten bij de stijl die de ouders van de baby gebruikt hebben in de babykamer. Op zoek naar een zo neutraal mogelijk optie? Kies voor een mooi wit babydeken met naam en bijvoorbeeld een aantal symbolen. Onder meer varianten met verschillende dieren zijn populair bij ouders. 

Zelf een babydeken haken 

Je ziet steeds vaker gehaakte babydekens terugkomen in de babykamer van anderen. Niet alleen zijn deze babydekens lekker warm voor je baby, ook is het een leuke accessoire voor in je interieur! Je kunt een dergelijk model babydeken in de winkel kopen, maar je kunt ook zelf een babydeken haken. Zo weet je zeker, dat het babydeken straks goed past bij de rest van het interieur in de babykamer. Op het moment dat je met zwangerschapsverlof gaat heb je hier nog voldoende tijd voor. 

Online vind je handige instructievideo’s, waarin wordt toegelicht hoe een babydeken haken werkt. Zelfs wanneer je nog geen ervaring hebt met het haken van sjaals en dekens, zal het lukken om tot een fraai eindresultaat te komen. De benodigdheden voor een babydeken haken bestel je eenvoudig in een online hobbywinkel. 

Photo by Michal Bar Haim on Unsplash