Beweeglijke baby in je buik – wat betekent het?
Net als veel andere moeders krijg je er mee te maken. Een beweeglijke baby in je buik. Wat betekent het nou precies. Lees het hieronder!
- Bepaald de hoeveelheid beweging toekomstig gedrag van de baby?
- Waarom zijn sommige baby’s erg beweeglijk in je buik?
- Factoren die meespelen zijn onder andere:
- Is een beweeglijke baby in de buik een goed teken?
- Is er iets om je zorgen te maken over het krijgen van een actieve baby?
- Bepaalde stimulerende middelen zoals cafeïne en suiker kunnen je baby beweeglijker in je buik maken.
- Wat betekent een beweeglijke baby in je buik?
- Kunnen bewegingen van de baby het geslacht voorspellen?
- Kunnen bewegingen van een baby de persoonlijkheid voorspellen?
Bepaald de hoeveelheid beweging toekomstig gedrag van de baby?
Een actieve baby in je baarmoeder betekent volgens de wetenschap niet dat een baby ook actief is na de geboorte. Alleen veel moeders geloven dat het gedrag van je baby in je buik een goede indicator kan zijn voor de persoonlijkheid van de baby. Daarnaast speel het geslacht ook geen rol in hoe actief je baby in de baarmoeder is.
Waarom zijn sommige baby’s erg beweeglijk in je buik?
Alle baby’s bewegen in de baarmoeder. De slaapcyclus van de meeste baby’s is ongeveer 30 minuten lang. Ja, sommige baby’s zijn actiever dan andere, maar er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat je je baby meer voelt bewegen dan een andere zwangere vrouw. Dit is niet omdat je een hyperactieve baby hebt.
Factoren die meespelen zijn onder andere:
1. Positie van de Placenta
Bewegingen naar de voorkant van de buik zijn meestal meer waarneembaar dan bewegingen naar de achterkant van de buik toe.
Als de placenta in de voorkant van de baarmoeder wordt geplaatst (bekend als een voorste placenta), dan kan deze als een kussen dienen. Hierdoor merk je er niet veel van als de baby beweegt in je buik.
2. Je eigen beweging
Als je het druk hebt en veel beweegt tijdens je zwangerschap dan voel je misschien niet zoveel bewegingen als wanneer je stil ligt. Mama’s zeggen vaak dat hun baby ‘s nachts actiever is, maar dit kan komen doordat ze eindelijk stil liggen en de bewegingen kunnen voelen terwijl ze zich op de baby concentreren.
Baby’s beginnen al heel vroeg te bewegen in de baarmoeder, maar je zult ze pas voelen als je rond de 16-22 weken zwanger bent. In het begin zal de activiteit aanvoelen als ‘fladderen’, maar als de baby groter wordt dan zal je een duidelijke schop of duw in je buik voelen.
3. Gewicht van de moeder
Als moeders meer gewicht hebben dan zal de baby minder beweeglijk lijken in de buik. Dit wordt nog extra versterkt als de placenta vooraan geplaatst is.
Is een beweeglijke baby in de buik een goed teken?
Geloof het of niet maar je baby begint met actief te bewegen vanaf de zevende week, maar je kan het op dat punt alleen nog niet voelen. Je zal de eerste bewegingen van je baby tussen 16 en 25 weken van je zwangerschap beginnen te voelen.
Als dit je eerste zwangerschap is dan voel je je baby misschien pas dichter bij 25 weken bewegen. Bij de tweede zwangerschap voelen sommige vrouwen de beweging al na 13 weken. Je hebt meer kans om je baby te voelen bewegen als je in een rustige houding zit of stil ligt.
Hoewel het niet nodig is om de bewegingen van je baby op te schrijven kan het nuttig zijn als je merkt dat je baby elke dag beweegt. Als je merkt dat de bewegingen van de baby niet stoppen praat dan zo snel mogelijk met je huisarts of verloskundige.
Een drastisch toegenomen beweging van de baby kan erop wijzen dat de baby in nood verkeert. Als je je baby niet normaal voelt bewegen, drink dan wat vruchtensap en rust een uurtje uit op je linkerzijde. Als je dat uur geen bewegingen of schoppen voelt, bel dan meteen je huisarts of verloskundige.
Dit is echter zeldzaam. Net als bij ieder mens kunnen er dagen zijn waarop je baby veel in de buik beweegt en er kunnen dagen zijn waarop je baby ook weinig beweegt in de buik.
Tegen het einde van de zwangerschap is het niet ongebruikelijk dat de baby na een actieve periode tot 45 minuten rust neemt. Baby’s zullen tijdens het slapen niet veel bewegen. Mocht jij niet kunnen slapen omdat je baby ’s nachts erg actief is overweeg dan om een zwangerschapskussen te nemen zodat je buik iets hoger ligt. Dit kan je misschien net iets meer rust geven.
Is er iets om je zorgen te maken over het krijgen van een actieve baby?
Het is niet ongebruikelijk dat sommige moeders zich afvragen of hun baby te veel beweegt in de baarmoeder.
En het antwoord is meestal, als hij actief is in de baarmoeder, dan moet je dit waarschijnlijk zien als een teken dat het goed met je baby gaat.
Het kan ongemakkelijk voor je zijn, vooral als de zwangerschap vordert en je krachtige schoppen en stoten voelt. Het is alleen belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap anders is. Er is geen vast aantal bewegingen of schoppen dat je moet voelen, dus het is moeilijk om te zeggen dat je baby “te veel” beweegt.
Je zal er al snel aan gewend zijn dat je baby zich uitrekt, schopt, kronkelt en zelfs hikt in de baarmoeder terwijl hij of zij zichzelf ontwikkelt.
Bepaalde stimulerende middelen zoals cafeïne en suiker kunnen je baby beweeglijker in je buik maken.
Als je regelmatig koffie drinkt, of als je veel suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken gebruikt, probeer dit dan te minderen. Wanneer je nog steeds bang bent dat je baby te veel in de baarmoeder beweegt, vraag dan je huisarts om een scan.
Je hoeft je geen zorgen te maken als een baby veel beweegt in een periode. Zeker niet als dit gevolgd wordt door een inactieve periode. Mocht je toch bezorgd zijn, vertrouw op je instinct en bel de verloskundige om het te bespreken.
Wat betekent een beweeglijke baby in je buik?
Een beweeglijke baby in je buik betekent meestal dat je baby zich in de baarmoeder ontwikkelt op de manier zoals hij of zij zich zou moeten ontwikkelen.
Hoewel artsen zeggen dat er geen verband bestaat tussen hoe actief je baby in de baarmoeder is en hoe actief je baby zal zijn na de geboorte, geloven veel moeders dat het een goede indicator is. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen!
Kunnen bewegingen van de baby het geslacht voorspellen?
Er zijn allerlei verhalen over de vraag of je het geslacht van je baby kunt voorspellen. Sommige mensen geloven dat als je baby niet erg actief is in de baarmoeder of baarmoeder, je waarschijnlijk een meisje krijgt.
Anderen zeggen dat er een verband bestaat tussen vroege foetale bewegingen en het krijgen van een jongen.
Er is hier echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Als dit je tweede zwangerschap is, dan kunnen de bewegingen van je baby heel anders aanvoelen dan die van je eerste.
Het kan zelfs zo zijn dat je eerder dan in je eerste zwangerschap merkt dat je baby gaat bewegen. Het is verleidelijk om te denken dat dit betekent dat je nieuwe baby het andere geslacht moet zijn dan je eerste baby, maar het betekent gewoon dat je meer in harmonie bent met een baby die beweegt.
Als je wilt weten wat het geslacht van je baby is dan kan je hier het beste achter komen tijden een scan.
Kunnen bewegingen van een baby de persoonlijkheid voorspellen?
Artsen zeggen dat een actieve baby in de baarmoeder of een actieve baby ’s in de nacht niet betekent dat je baby een nachtuil zal zijn die graag opblijft! Ze benadrukken dat je je geen zorgen hoeft te maken als de baby minder beweegt, omdat ze een groot gedeelte van de dag slapen.
Reactie (1)
ik voel me baby elke bewegen en die schopt hard ,kan het zijn dat er misschien wat aan de hand is met hem /haar?ik maak me zorgen
Beste Jovanka,
Eigenlijk is het een heel erg goed teken als je baby lekker beweegt. Juist als je baby minder beweegt moet je zorgen maken. Probeer te kijken wanneer je baby het meeste beweegt. Waarschijnlijk is hij/zij nu wakker en lekker in je buik aan het spelen.
Mocht je je echt zorgen maken dan raden we je aan om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog.
Geniet van je zwangerschap.
Groetjes Team BabyInspiratie
Danielle Roof
Hallo
Ik ben 30 weken zwanger van men eerste kindje.
Ze is heel beweegelijk zowel ik actief bezig ben of in rust ben.
Moet uk me hier zorgen over maken en toch beter afspraak maken bij de dokter.
Als ik alles bij elkaar tel kan ik ze wel 12u per dag voelen bewegen.
Hoi Virginie,
Een bewegelijke baby is niets om je zorgen om te maken. Zeker als de bewegingen consequent zijn, als je haar/hem elke dag voelt. Sommige vrouwen zijn er erg gevoelig voor. Mijn 1e kindje was ook erg bewegelijk.
Geef het de volgende keer aan als je bij je verloskundige/gynaecoloog bent. Mocht je je echt zorgen dan kan je natuurlijk altijd eerder even contact opnemen met je verloskundige/gynaecoloog.
Groeten Danielle